Det finns idag inga regler om arbetsvillkor i lagen om offentlig upphandling. Det finns dock en mängd andra regler i den svenska lagstiftningen som reglerar förhållanden för arbetstagare, till exempel arbetstidslagen, Yrkesinspektionens regler, lagen om etnisk diskriminering, jämställdhetslagen. Dessa regler måste följas och har ansetts ge tillräckligt skydd för de anställda.
I takt med att olika verksamheter privatiserats eller numera sker genom att kommuner och landsting upphandlar verksamhet har den trygghet som lagen är för arbetstagarna urholkats. I upphandlingsunderlaget finns oftast inte angivet att man ska se till att lagarna följs utan detta förutsätts, med all rätt. Dock har vi, inte minst genom medierna, informerats om alla de gånger som arbetsmiljölagens regler inte kunnat följas när en upphandlad verksamhet är i fullt arbete. Vi har läst om bussförare som inte längre orkar vara säkra förare, på grund av för snålt tilltagen tid för egna pauser, för kort tid på körsträckan samtidigt som man kräver ökad service till de resande. Detta är i högsta grad ett arbetsmiljöproblem men också en trafiksäkerhetsfråga. Det finns även andra exempel på bristande arbetsmiljö vid upphandling, för få personal på barnstugor är ett av dessa.
Att vara kostnadseffektiv vid upphandling får inte innebära att man inte till fullo beaktar arbetsmiljölagen. Trots att lagen ska gälla vid upphandling kan vi konstatera att det finns behov av att betona att man, vid upphandling av verksamhet, beaktar arbetsmiljölagens regler.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beaktande av arbetsmiljölagen vid upphandling av verksamhet.
Stockholm den 20 september 1999
Carina Hägg (s)