Offentlig upphandling har fått en allt större betydelse för en god hushållning med allmänna medel. Såväl kommuner och landsting som statliga myndigheter har börjat inse att en effektiv konkurrens kan leda till stora kostnadsbesparingar och många gånger även till en bättre kvalitet. De årliga inköpen uppgår till bortåt 300 miljarder kronor och enligt Nämnden för offentlig upphandling (NOU) kan den årliga nettobesparingen till följd av lagen för offentlig upphandling (LOU) uppskattas till 3,3 miljarder kronor. Potentialen för ytterligare besparingar är betydande, enligt NOU:s uppskattning ytterligare 15- 20 miljarder kronor.
En utveckling i denna riktning skulle kunna påskyndas om man som vi moderater förordat införde ett lagfäst krav i LOU om att all offentlig verksamhet där förutsättningar finns skall upphandlas i konkurrens.
Samtidigt som man kan glädjas åt de framsteg som hittills gjorts på upphandlingsområdet måste dock konstateras att det fortfarande återstår mycket att göra. Efterlevnaden av LOU är på många håll ytterst bristfällig. En omfattande redovisning på fel och brister i upphandlingen har lämnats av NOU. Även Riksdagens revisorers skrivelse till riksdagen om den offentliga upphandlingen med förslag på en översyn av lagstiftningen baserades på såväl en kartläggning av brister i lagstiftningen som underlåtenhet i tillämpningen. Den slutsats man kan dra av dessa redogörelser är att lagstiftningen är alltför tandlös och att tillsynen via NOU är helt otillräcklig, bl.a. beroende på de begränsade sanktionsmöjligheterna.
Vi ser med tillfredsställelse att många frågor nu prövas inom ramen för den s.k. Upphandlingskommittén. Det är en ytterst angelägen uppgift att åstadkomma en skärpt lagstiftning med effektivare sanktionsmöjligheter, vidgade möjligheter att överklaga felaktiga beslut, talerätt för samman- slutning av företagare och en myndighet för tillsyn över lagens efterlevnad som har erforderliga resurser, initiativrätt och befogenheter. Det är också viktigt att översynen leder fram till regelförenklingar i upphandlingar under tröskelvärdena mot bakgrund av erfarenheterna av LOU och att man klargör hur man i upphandlingar kan underlätta för små och medelstora företag att delta.
Enligt vår mening är det också av stor betydelse att LOU även i fort- sättningen hanteras som den renodlade konkurrenslag den är och skall vara. Vi ser en risk i att det i olika sammanhang ställs krav på att den offentliga upphandlingen också bör användas till att främja andra s.k. samhälleliga syften, som t.ex. långtgående miljökrav, jämställdhet, rättvisa, motverkande av social diskriminering osv. Det finns en betydande risk att om man ställer krav som är ovidkommande för själva upphandlingen man då också under- gräver tilltron till offentlig upphandling och försvårar eller omöjliggör de grundläggande kraven på likabehandling och affärsmässighet i upphand- lingen. Krav som saknar relevans för inköp av de varor eller tjänster som upphandlingen omfattar bör således inte få ställas.
Det är vidare angeläget att kraftansträngningar görs för att åstadkomma en bättre fungerande offentlig upphandling även i andra EU-länder. Den offentliga upphandlingen är ett centralt inslag i en fungerande inre marknad, varför det är djupt beklagligt att ett flertal länder ännu inte implementerat samtliga EG-direktiv på området. Delvis till följd därav är den gräns- överskridande offentliga upphandlingen så blygsam. Det är därför önskvärt att man från svensk sida arbetar för att samtliga medlemsländer imple- menterar direktiven i sin lagstiftning och att det i varje land inrättas en över- vakningsmyndighet som kan utöva tillsyn över lagens efterlevnad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översynen av den offentliga upphandlingen.
Stockholm den 1 oktober 1999
Gunnar Hökmark (m)
Lennart Hedquist (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Anna Åkerhielm (m)
Gunnar Axén (m)
Catharina Hagen (m)
Per Bill (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Margit Gennser (m)
Lars Tobisson (m)