Stelbent regelsystem
Lagen om offentlig upphandling styr i detalj hur offentlig upphandling skall ske. Grundprincipen är att diskriminering av viss leverantör inte får ske. Lagen om offentlig upphandling ger utrymme för att i anbudsvillkoren ställa krav på t ex produktens kvalitet, produktens grad av miljöanpassning, kompetens och service. Däremot går det inte att i anbudsvillkoren föreskriva att varor skall produceras på ett visst sätt, att varorna skall vara lokalt producerade eller hur transporterna skall ske. Vid anbudsutvärderingen kan man därför inte heller väga in sådana omständigheter. De lokala producenternas varor kan många gånger väl konkurrera om man ställer höga miljö- och kvalitetskriterier.
Det är också viktigt att minska miljöbelastningen som sker vid transport av varor. Idag transporteras varje kilo mat i genomsnitt 100 mil innan den når konsumenten (Naturskyddsföreningens siffra). Större delen av transporterna sker med biltrafik, vilket är en stor belastning på miljön. I byggandet av ett långsiktigt hållbart kretsloppssamhälle kan dagens regelsystem vara ett hinder.
Översyn av regelverket
Förfarandet vid upphandling är omgärdat av ett stelbent regelsystem som inte tar hänsyn till vare sig miljöbelastning av långa transporter för livsmedel eller den lokala företagsamhetens livskraft. En översyn av detta regelverk bör därför göras för att dessa aspekter skall kunna beaktas vid anbudsförfarandet så att lokala produkter ej missgynnas. Även Riksdagens revisorer har granskat lagen och Nämnden för offentlig upphandling (NOU) (rapport 1997/98:3, Offentlig upphandling). Revisorerna föreslår också efter granskningen att lagen bör genomgå en översyn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av regelverket kring offentlig upp- handling.
Stockholm den 26 september 1999
Sofia Jonsson (c)