Ekologiskt hållbar offentlig upphandling
Vad kan de offentliga upphandlarna göra för att påskynda utvecklingen mot en bättre miljö? Kundens önskemål om miljöanpassade produkter är en stark kraft för att driva utveckling mot bättre produkter. Om hela den offentliga sektorn gick in för en mer miljöanpassad upphandling skulle därmed viktiga steg i utvecklingen mot ett långsiktigt hållbart samhälle tas. Efterfrågan på miljöanpassade varor har ökat kraftigt de senaste åren. Möjligheterna för enskilda konsumenter att påverka marknaden är dock begränsade.
Miljökrav och EU
Att ställa miljökrav vid offentlig upphandling innebär en inskränkning av frihandeln, som har varit gemenskapens viktigaste hörnsten. Det finns en intressekollision mellan å ena sidan önskan att ta miljöhänsyn och å andra sidan principerna om icke-diskriminering och fria varurörelser. För att driva utvecklingen snabbt framåt mot en mer miljöanpassad upphandling krävs ändringar i EG-direktiven.
Kommuner vill
Det finns ett antal kommuner och landsting som i dag efterfrågar miljö- anpassade produkter. T.ex. bedrivs i Svedala ett kravprojekt där bl.a. barnomsorgen upphandlar ekologiskt odlade livsmedel. Syftet med projektet är att påverka de lokala producenterna. Men flertalet kommuner och landsting runt om i landet vågar inte ta sådana här initiativ. De menar att man med nuvarande lagstiftning inte kan ställa krav på att produkterna skall vara ekologiskt odlade. Vänder man sig till Nämnden för offentlig upphandling blir man inte klokare. Där ges nämligen beskedet att det kanske går att ställa miljökrav på livsmedel, men då måste upphandlarna strikt följa en EG-förordning på området.
Tydlighet och information behövs
Det är inte konstigt att det råder en osäkerhet bland de offentliga upp- handlarna huruvida deras specifika krav strider mot EG-regler eller ej. Det är därför angeläget att göra rättsläget tydligt genom ändringar i EG:s regelverk så att varje upphandlare i regel kan ställa miljökrav.
Det är också viktigt att regeringen ser till att informationen till kommuner och landsting blir så tydlig att tjänstemän och förtroendevalda vet vilka miljökrav som kan ställas och hur detta görs på ett korrekt sätt såsom miljökrav vid upphandling av t.ex. jordbruksprodukter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i EG:s regelverk så att varje upp- handlare kan ställa miljökrav,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationsinsatser till kommuner och landsting så att tjänstemän och förtroendevalda vet vilka miljökrav som kan ställas vid upphandling.
Stockholm den 21 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)