AP-fonden i ATP-systemet
När beslutet om ATP togs för ungefär 40 år sedan, skedde det under starka politiska motsättningar. Ideologiskt gällde det om kapitalbildningen skulle ske i kollektiva former eller om sparandet skulle vara individanknutet. I tekniskt avseende stod valet mellan ett fördelningssystem och ett premiereservsystem.
Med mycket knapp majoritet beslöts att införa ett system med lagfäst tilläggspension av fördelningskaraktär. I ett sådant skall det inte behövas någon nämnvärd fondering. Ändå inrättades AP-fonden. Dess syfte var dels att utgöra en buffert för att undvika framtida avgiftshöjningar, dels att uppväga det bortfall av sparande som förutsågs bli följden av ATP-systemets införande.
Mera i det fördolda såg naturligtvis den socialdemokratiska regeringen en annan uppgift för AP-fonden. Den öppnade en möjlighet att kontrollera en väsentlig del av kapitalbildningen i landet. Genom att bygga upp ett stort sparande i offentlig regi kunde man öva stark påverkan på investeringarnas inriktning.
Till en början ålades AP-fonden att genom obligationsköp möjliggöra genomförandet av ett ambitiöst program för bostadsbyggandet. Snart tillkom också behovet av att finansiera stora underskott i statens finanser. På den tidens genomreglerade kreditmarknad innebar AP-fondens köp av låg- förräntade stats- och bostadsobligationer att pensionsmedel subventionerade offentliga insatser på andra områden.
De tre ursprungliga fondstyrelserna var i princip hänvisade till att placera i obligationer. Efterhand öppnades möjligheter till köp av aktier. Den fjärde fondstyrelsen, som gavs denna uppgift, startade 1974, och 1988 tillkom femte fondstyrelsen med samma uppdrag. Under en tid var de s.k. lön- tagarfonderna inordnade i AP-fondssystemet, vilket förstärkte dess politiskt laddade karaktär. De sista resterna av löntagarfonderna användes 1996 av den återkomna socialdemokratiska regeringen som grundplåt till sjätte fondstyrelsen, som skall vara särskilt inriktad på onoterade, mindre företag.
Den politiskt bestämda styrningen av pensionsmedlens förvaltning i AP- fonden har medfört en mycket svag förräntning jämfört med om målet varit att maximera avkastningen. Dessutom har under senare år en del av inkomsterna måst användas för att täcka skillnaden mellan inflytande avgifter och utgående pensioner, och en första överföring till staten om 45 miljarder kronor genomfördes 1999. Likafullt har AP-fonden successivt vuxit så att den vid årsskiftet 1999/2000 uppgick till nära 750 miljarder kronor, vilket motsvarar en fondstyrka på ca 5,5 år. Det betyder att fondens behållning räcker för att - utan några nya avgifter alls - klara utbetalningen av ATP-pensioner i fem och ett halvt år. Det är uppenbart att denna fondstorlek går långt utöver vad som kan rymmas i en rimlig tolkning av begreppet buffertfond.
AP-fonden har således vuxit till sin nuvarande omfattning under en period av 40 år. Tidvis har frågor som gällt dess storlek, struktur och inriktning varit starkt omstridda. Det har bidragit till att fondens organisation och placeringsregler idag framstår som otidsenliga. Flertalet fondstyrelser är stora, och flertalet styrelseledamöter utses på förslag av arbetsmarknadens parter utan krav på kompetens vad avser finansförvaltning. Huvuddelen av medlen förvaltas av första-tredje fondstyrelserna och skall i princip placeras i räntepapper (f.n. ca 525 miljarder kronor). Vid sidan härav innehar fjärde och femte fondstyrelserna svenska börsaktier (142 resp. 22 miljarder kronor). Fjärde fondstyrelsen är därmed den störste ägaren på Stockholms Fondbörs. Sjätte fondstyrelsen skall inriktas mot onoterade aktier, men den helt övervägande delen av dess tillgångar är ändå börsaktier (17 av 19 miljarder kronor).
Självklart finns det skäl att eftersträva bästa möjliga avkastning på medlen i AP-fonden. Det förutsätter friare placeringsregler och inslag av konkurrens, dvs förhållanden som liknar vad som gäller för privata livförsäkringsbolag. Problemet har emellertid varit att en utvidgad rätt att placera i aktier skulle kunna missbrukas i politiskt syfte. Dessutom har hittills gällt att en bättre avkastning i AP-fonden inte får något som helst genomslag på ATP- pensionens storlek, och som buffert är som sagt AP-fonden redan för stor.
Pensionsreformen
Den pensionsreform som i princip beslutades 1994 syftar i korthet till en ökad följsamhet mellan pensionerna och samhällsekonomin, ett starkare samband mellan avgifter och förmåner samt ett inslag av individanknutet långsiktigt sparande. Det innebär en förskjutning från ett renodlat fördel- ningssystem mot betydande inslag av premiereservsystem. Detta är en utveckling som f.ö. kan iakttas även på avtalspensioneringens område.
Med det nya regelverket kommer ålderspensionssystemet att uppvisa en betydligt större stabilitet än ATP-systemet. Under en tämligen lång över- gångsperiod kommer dock ATP-reglerna att bestämma en betydande - om än gradvis minskande - del av pensionsutbetalningen. Demografiska faktorer och svängningar i den ekonomiska utvecklingen motiverar dessutom ett kvarstående inslag av buffertfond i fördelningsdelen av det nya pensions- systemet, även sedan regeländringarna fått fullt genomslag.
Moderata samlingspartiet har deltagit i det arbete som bedrivits inom Regeringskansliet (främst Finans- och Socialdepartementen) för att reforme- ra AP-fonden. Vi har därvid i huvudsak ställt oss bakom de förslag som nu återfinns i prop. 1999/2000:46. Vi har emellertid särskilt understrukit att buffertfonderna inte får växa sig större än vad som motsvarar deras syfte. Vidare har vi i departementspromemorian "AP-fondernas organisation och placeringsregler i det reformerade pensionssystemet" (Ds 1999:38) i ett särskilt yttrande riktat invändningar mot formerna för att utse ledamöter i fondstyrelserna och mot rätten för var och en av de fyra fonderna att inneha upp till 10 procent av röstvärdet i ett enskilt företag. Slutligen har vi medverkat till att Sjätte AP-fonden har hållits utanför uppgörelsen och förbehållit oss rätten att föreslå ändringar beträffande denna.
Överföringen
Som en följd av pensionsreformen flyttar betalningsförpliktelser i båda riktningarna mellan pensionssystemet och staten, men nettot blir en årlig belastning på statskassan med inledningsvis inemot 50 miljarder kronor - ett belopp som successivt reduceras i takt med att inslaget av ATP- pensioner krymper. Finansdepartementet föreslog därför redan hösten 1997 en engångsöverföring på drygt 300 miljarder kronor från AP- fonden till staten. Beslutet blev att överföra 45 miljarder kronor 1999 och lika mycket 2000 med sikte på en slutbetalning av 235 miljarder kronor 2001.
Beträffande den slutliga överföringens storlek står två motstridiga intressen mot varandra. Å ena sidan är det angeläget att undvika att bromsen i det nya systemet slår till eller att fonden t.o.m. töms. Å andra sidan finns det ingen anledning att bygga upp överstora buffertfonder, eftersom det skulle verka snedvridande på kapitalallokeringen och öppna möjligheter till politisk styrning av näringslivet.
Det nu beräknade behovet av fondering bygger på demografiska och ekonomiska långtidskalkyler, som med nödvändighet är osäkra och känsliga för de antaganden som görs. Vi bedömer att förslaget i propositionen om en slutlig överföring av 155 miljarder kronor den 1 januari 2001 är väl avvägt. Vi tillstyrker också att en ny prövning sker 2004 huruvida ytterligare medel kan överföras från 2005.
I AP-fondspromemorian (Ds 1999:38) diskuterades också tänkbara åtgärd- er vid en så gynnsam utveckling att AP-fonderna blir större än vad som behövs från buffertsynpunkt. Det ansågs dock att beslut i frågan skulle anstå till dess att en sådan situation uppkommer. Enligt vår mening är det naturligt att under sådana förhållanden föra "överskottet" i AP-fondsystemet till de försäkrades premiereserver. Metoden för en sådan överföring bör utarbetas i god tid. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Organisationen
Det är välkommet att det i propositionen så klart anges att målet för fondförvaltningen skall vara att långsiktigt maximera avkastningen vid låg risk och att näringspolitiska och andra ekonomisk-politiska överväganden inte får förekomma. Mot den bakgrunden framstår det emellertid som egendomligt att vissa ledamöter i fondstyrelserna skall utses på förslag av arbetsmarknadens parter.
Enligt propositionen skall styrelseledamöterna utses på grundval av sin personliga kompetens som kapitalförvaltare och placerare. Det är dock svårt att motivera att just arbetsmarknadens parter skall ges rätt att nominera per- soner med sådana egenskaper. Regeringens nomineringsförslag torde i stället öka risken att personer utan den nödvändiga kompetensen tar plats i styrelsen, vilket, tvärtemot de bedömningar som görs i propositionen, kan försvaga allmänhetens förtroende för fonderna. Vi anser - i likhet med ett stort antal remissinstanser - att regeringen bör utse samtliga ledamöter utan någon formell nomineringsrätt för någon instans. Det står sedan naturligtvis alltid en regering fritt att inhämta synpunkter och förslag från vem det vara må.
Vi vill understryka att fondernas lokalisering inte bör bestämmas av andra faktorer än av deras uppgift att finna bästa möjliga avkastning på finansiella marknader.
Placeringsreglerna
De placeringsregler som nu föreslås är i stort bättre ägnade än de nuvarande att ge pensionsmedlen en god avkastning över tiden. I ljuset av de stora kapitalmängder det handlar om i förening med den nomineringsrätt som tilldelas bl.a. fackliga organisationer framstår emellertid den föreslagna rätten för var och en av de fyra fonderna att inneha upp till tio procent av rösterna i ett enskilt företag som betänklig. Särskilt vad gäller börsnoterade svenska aktier föreligger det en risk att placeringar sker i maktsyfte, varvid tio procent av rösterna i ett företag medger ett betydande inflytande. Även om det sägs att fonderna skall vara oberoende och konkurrera sinsemellan, föreligger dessutom en frestelse till samordnade aktioner i andra än affärsmässiga syften, varvid upp till 40 procent av röstvärdet skulle vara ett tillåtet totalt innehav.
Ett sätt att försäkra sig mot missbruk av detta slag vore att föreskriva att placeringar i svenska börsnoterade aktier skall ske enligt deras vikt i börsindex. Fonderna skulle då kunna tillgodogöra sig den högre avkast- ningen vid aktieplaceringar, samtidigt som risken hålls låg - möjligheten för en större placerare att avsevärt överträffa index är ändå begränsad. Eftersom marknadsvärdet av varje fonds innehav av svenska aktier får motsvara högst två procent av värdet på Stockholms Fondbörs, skulle placeringen i ett enskilt företag som mest kunna vara i denna storleksordning.
I propositionen diskuteras denna modell. Den avvisas dock, bl.a. med hänvisning till att fonderna själva kan välja en indexförvaltning. Det invänds också att marknadens funktionssätt kan påverkas negativt, om så stora aktörer inte genom sin analys och aktiva förvaltning bidrar till att marknadspriserna reflekterar tillgänglig information. Enligt vår mening medför dock förslaget till nomineringsrätt att det uppkommer risker för att placeringar företas i annat än avkastningssyfte, varför vi förordar att fondernas köp av svenska börsnoterade aktier skall ske enligt indexprincipen. Detta innebär att vissa andra placeringsbestämmelser måste ses över i de fall de kan tänkas stå i strid med indexprincipen.
Sjätte AP-fonden
Beträffande Sjätte AP-fonden föreslås inte några materiella förändringar, eftersom denna lämnats utanför fempartiuppgörelsen. Emellertid innehåller propositionen ett förslag till ny lag om denna fond, och regeringen anmäler sin avsikt att snarast möjligt återkomma till riksdagen med ytterligare förslag i ärendet. Moderata samlingspartiet vill därför redan nu redovisa sina synpunkter.
Sjätte fondstyrelsen tillkom 1996 i samband med att den s.k. avvecklings- styrelsen efter löntagarfonderna, som då hade kvar värden för några hundra miljoner kronor, tillfördes ytterligare tio miljarder kronor från AP-fonden. Det uppgivna syftet var att öka tillgången på riskkapital för mindre, nystartade och onoterade företag. Någon skyldighet att inleverera medel till pensionssystemet föreskrevs ej.
Redan denna uppläggning visar att sjätte fondstyrelsen aldrig haft något i ATP-systemet att göra. Placeringar i små, onoterade bolag är förenade med stor risk och låg likviditet. De passar därför inte i en buffertfond. Bristen på samband med AP-fonden i övrigt framgår också av att sjätte fondstyrelsen inte har någon skyldighet att bidra till utbetalningen av pensioner.
I en partimotion med anledning av regeringens förslag om en sjätte AP- fondstyrelse framhöll Moderata samlingspartiet att det inte är statens uppgift att tillhandahålla riskkapital. Det framhölls att en långsiktigt god riskkapital- försörjning bara kan skapas genom förbättrade förutsättningar för före- tagande, arbete och sparande i Sverige. Med den fondsocialistiska inriktning förslaget fått var det snarast ägnat att skada riskkapitalförsörjningen på marknaden.
Till en början placerades de drygt tio miljarderna huvudsakligen i ränte- papper med förhållandevis låg förräntning. Med början andra halvåret 1998 omplacerades likviditeten i börsnoterade aktier. Vid det senaste årsskiftet hade som ovan nämnts värdet på detta innehav vuxit till 17 miljarder kronor, medan hittills endast ca två miljarder kronor placerats i det slags tillgångar som Sjätte AP-fonden egentligen är avsedd för.
Ett färskt exempel är fondens stora förvärv av aktier i investmentbolaget Industrivärden från Custus och Öresund. Via detta köp kontrollerar nu sjätte AP-fonden stora poster i Ericsson, Handelsbanken, Sandvik, SCA, Skanska och SSAB. Det uppgivna motivet till affären är att det på grund av substansrabatten i Industrivärden blir billigare att gå den vägen än att köpa aktier i ovannämnda bolag direkt över börsen. I detta sammanhang finns således inget tal om att fondmedlen är avsedda för placeringar i mindre, onoterade, bolag!
Sjätte AP-fondens kraftiga avsteg från den tilldelade uppgiften förklaras främst av att uppdraget var feltänkt från början. Tillgången på riskkapital är inget problem för företag, som utan att ha hunnit bli börsnoterade ändå har hunnit en bit på vägen. Privata riskkapitalbolag är mycket aktiva på detta marknadssegment, och det kan vara svårt för vad som närmast är en offentlig myndighet i mångmiljardklassen att utveckla den flexibilitet och snabbhet som krävs i branschen. Möjligheten för en sådan bjässe att med framgång placera i små, nystartade företag i enlighet med den ursprungligen givna uppgiften är i stort sett obefintlig.
Sjätte AP-fonden är således ett främmande inslag i pensionssystemet. Dess tillgångar bör därför ingå i den överföring på 155 miljarder kronor som skall göras till staten. För att undvika marknadsstörningar kan innehavet av börsnoterade aktier dessförinnan bytas ut mot obligationer. De onoterade aktierna förs till ett riskkapitalbolag under Finansdepartementet, som sedan snarast möjligt privatiseras på samma sätt som en gång skedde med Atle och Bure.
Med denna uppläggning behövs det ingen ny lag om sjätte AP-fonden, varför förslaget avstyrks. I övrigt torde det ankomma på berört utskott att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillgångar i AP-fonderna som överstiger vad som behövs i buffertsyfte skall överföras till de individuella premiereserverna,
2. att riksdagen beslutar att ledamöter i fondstyrelserna skall utses av regeringen utan nomineringsrätt för någon utomstående i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att det i AP-fondslagen skall föreskrivas att placeringar i börsnoterade svenska aktier skall ske med tillämpning av indexprincipen i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag till lagen om sjätte AP- fonden,
5. att riksdagen beslutar att tillgångarna i sjätte AP-fonden - efter utbyte av börsnoterade aktier mot obligationer - skall ingå i över- föringen till staten, varefter de onoterade aktierna placeras i ett risk- kapitalbolag under Finansdepartementet samt att detta riskkapitalbolag sedan privatiseras i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 9 februari 2000
Gunnar Hökmark (m)
Lennart Hedquist (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Anna Åkerhielm (m)
Gunnar Axén (m)
Catharina Hagen (m)
Per Bill (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Margit Gennser (m)
Lars Tobisson (m)