Kommunsektorn inför 2000-talet
Principiella utgångspunkter
Ett samhälle byggs underifrån och uppåt i olika nivåer av gemenskaper. Det börjar med familjer och det civila samhällets övriga gemenskaper och fortsätter med lokala och regionala politiska gemenskaper till den statliga nivån. Därefter kommer internationella politiska organisationer och sammanhang mellan länder, t ex EU och FN. Varje nivå är ägnad att lösa uppgifter som inte på ett tillfredsställande sätt kan lösas på en lägre nivå. Varje gemenskapsnivå är således i första hand kompletterande till de lägre och inte avsedd att ersätta eller beröva dem vare sig deras uppgifter eller frihet. Det ingår även i den subsidiära (stödjande) rollen att vid behov värna medborgares rättigheter gentemot mellanliggande nivåer.
De naturliga gemenskaperna motiverar en maktfördelning sinsemellan. En familj har sina uppgifter och mål, som inte kommunen ska ta över. Familjen har också rättigheter, som kommunen ska respektera. På samma sätt har kommunsektorn uppgifter och mål, som staten inte ska ta över. Kommunala rättigheter ska respekteras av staten, såsom de har erkänts av staten genom den kommunala självstyrelsen. I en kristdemokratisk vision av Sverige följer samhällets olika delar ett subsidiärt mönster. Kommunernas roll är att vara subsidiär i förhållande till gemenskaperna som bygger upp kommunen; landstingen/regioner i förhållande till gemenskaperna som bygger upp dem. Staten skall i sin tur vara subsidiär i sin relation till kommunerna och landstingen/regionerna. Bestämmanderätten över sådant de såväl naturligt som effektivast kan sköta själva ska respekteras. Den logiska konsekvensen av detta resonemang är en maktfördelning och uppgiftsfördelning enligt subsidiaritetsprincipen. Bevisbördan ligger på t ex staten i förhållande till kommunerna att motivera, varför staten skall bestämma i uppgifter som ligger eller borde ligga på kommunerna. Ytterligare en logisk konsekvens är att regering och riksdag skapar en ekonomiskt stabil grund för den kommu- nala respektive regionala självstyrelsen med legitima och stabila skattebaser, så att den kommunala sektorn med viktiga uppgifter som undervisning, äldreomsorg, sjukvård etc. blir mindre sårbar för konjunktursvängningar. Ett sätt att öka kommunernas skattebas är att avveckla den statliga fastighets- skatten och införa en kommunal fastighetsavgift, som ger kommunerna en stabil avgiftsbas och som garanterar fastighetsägarna samhällstjänster i form av gatuunderhåll, brandförsvar och annan service.
Saneringspolitiken och kommunsektorn
Vi konstaterar att kommunsektorn under de senaste mandatperioderna använts som ett instrument i den socialdemokratiska regeringens saneringspolitik. Till följd av successivt ökade allmänna egenavgifter sedan 1995 har kommunsektorns skatteintäkter minskat med drygt 18 miljarder kronor, eftersom egenavgifterna är avdragsgilla. Till detta kommer statliga reformer om ett ökat kommunalt ansvarstagande, som inte finansierats av staten enligt den tidigare knäsatta finansieringsprincipen.
Kommunsektorns skatteintäkter påverkas i hög grad av sysselsättningsut- vecklingen i den privata sektorn. Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar hade med all säkerhet varit mycket bättre, om inte regeringens politik en- sidigt inriktats på budgetsanering och alltför lite på att förbättra företaga- klimatet. Den kraftiga tillväxten som råder för närvarande riskerar att bli kortvarig, om inte strukturella åtgärder också vidtas. Den fortfarande höga arbetslösheten avspeglar sig naturligtvis i sämre utvecklingsmöjligheter och höga kostnader för kommunsektorn och därmed för många enskilda män- niskor.
Den ekonomiska saneringspolitiken har under 90-talet varit särskilt tung för kommunsektorn. Det kraftigt ökande antalet äldre medborgare och de höga födelsetalen i början av decenniet har dessutom krävt en kraftig utbyggnad av skola, vård och omsorg samt annan kommunal service. Det kraftiga skattebortfallet på grund av egenavgifterna och endast etappvisa återföringar i form av ökade statliga bidrag har krävt ett stort förändrings- och omstruktureringsarbete inom kommunsektorn för att uppnå ekonomisk balans. Förändringskravet har medfört både negativa och positiva kon- sekvenser. Verksamheterna har ofta en hög effektivitet och god kvalitet, men samtidigt utnyttjas personal ofta alltför hårt. Arbetsmotivation och arbets- glädje måste återställas.
Budgetpropositionen för år 2000
I budgetpropositionen för år 2000 föreslås inga nya resurstillskott till kommunsektorn. De extra statsbidrag som tillförs presenterades redan under våren och är en återföring av det minskade skatteunderlaget till följd av de avdragsgilla egenavgifterna som infördes 1995. Då har ännu ingen kompensation getts för de ökade åtaganden som skett exempelvis för assistansersättningen inom LSS.
De enligt budgetpropositionen kraftigt ökade skatteinkomsterna för kom- munsektorn år 2000 (+25 miljarder kronor) visade sig vid en närmare gransk- ning inte vara riktigt så stora. Effekten av regeringens skattesänkningsförslag (de minskade avdragen mot kommunalskatten för den allmänna pensions- avgiften) på 4,8 miljarder kronor ingår i de av regeringen redovisade ökade skatteinkomsterna. Men denna del av skatteinkomstökningen regleras enligt finansieringsprincipen genom en sänkning av det generella statsbidraget med motsvarande belopp. Ytterligare ca 5 miljarder kronor av de ökade skatte- inkomsterna förklaras av att slutavräkningen av skattemedel från år 1998 betalas ut år 2000. Den underliggande utvecklingen av skatteinkomsterna för kommunsektorn mellan 1999 och 2000, ca 15 miljarder kronor, är alltså inte mycket större än normalt vid en hyfsad konjunktur. I reala termer är den till och med lägre än den skatteinkomstökning som skedde mellan 1994 och 1995 som en följd av den kraftiga konjunkturuppgång som fyrpartiregeringen lämnade efter sig.
Underfinansierat maxtaxeförslag
Den underfinansierade maxtaxan inom förskolan är inte bara ytterligare ett sätt att med ekonomiska medel söka styra barnfamiljerna val av barnomsorg. Den tvingar också kommunerna att prioritera bort annan angelägen verksamhet för att finansiera det socialdemokratiska vallöftet. Regeringen har hittills avsatt 1,7 miljarder år 2001 och 3,4 miljarder kronor år 2002 för allmän förskola, rätt till förskola för barn till arbetslösa och maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg. Förutom att reformen är ett brott mot den kommunala självstyrelsen och förmodligen mot den av staten knäsatta finansieringsprincipen kostar den enligt beräkningar som gjorts av Svenska Kommunförbundet omkring 8,7 miljarder kronor för kommunerna. Kristdemo- kraterna avvisar regeringens planer på en statligt bestämd maxtaxa och föreslår i stället en familjepolitik för ökad mångfald och valfrihet inom barnomsorgen. Denna politik utvecklas närmare i en särskild motion med anledning av utgiftsområde 12.
Äldreberedningen och HSU 2000 är två utredningar som presenterats det senaste året och gemensamt visar att kommuner och landsting behöver rejält förstärkta resurser för att minska köerna inom sjukvården, ge en trygg och värdig äldreomsorg och god vård och omsorg till människor med funktions- hinder av olika slag och omfattning. Det är främst en fortsatt utbyggnad och mer personal för att erbjuda god kvalitet som prioriteras. På ett par års sikt bör även en sänkning av avgifterna inom äldreomsorgs- och handikapp- området kunna ske. Vi delar Äldreberedningens och HSU 2000:s uppfattning om det långsiktiga resursbehovet. Regeringen tycks inte ta problemen på allvar.
Balanskravet
Det kommunala ekonomiska arbetet för de kommande åren bör inriktas mot mer än att klara balanskravet. För att långsiktigt trygga en god vård och omsorg måste kommunernas ekonomi utvecklas från en förvaltande nivå som med liten marginal klarar balanskravet till en utvecklande ekonomi som tål tillfälliga påfrestningar. Detta möjliggör för kommuner och landsting att vara konkurrenskraftiga arbetsgivare. Förändringsarbetet måste fortsätta också i syfte att undvika ökade kommunala utdebiteringar.
Mot bakgrund av det nya pensionssystemet skulle en ökad kommunalskatt vara ett dråpslag inte minst mot pensionärerna. Regeringen föreslår inga förstärkningar för pensionärerna i form av bidrag eller minskade skatter. Därför skulle en höjd kommunal utdebitering slå hårdast mot pensionärerna men också utgöra en tung börda för låginkomsttagarna i övrigt. Kristdemo- kraternas politik för pensionärer, och på skatteområdet, redovisas i en särskild budgetmotion för budgetåret 2000 under avsnitt 5.
Många kommuner och landsting tycks trots hårda besparingar inte kunna klara balanskravet i ekonomin år 2000. I regeringens förslag till budget för år 2000 och utgiftstak för de närmaste två åren har därför avsatts medel för att stödja kommuner med avsevärda ekonomiska svårigheter. Beslutet om den s.k. kommunakuten förstärker intrycket av att tillväxtfrämjande åtgärder ute- blivit, att utjämningssystemet inte fungerar och att kommunernas skattebas måste utökas för att klara de kommande årens stora åtaganden, främst inom äldreomsorgen. Med en konstruktiv näringspolitik för hela landet under de senaste åren hade behovet av dessa medel varit långt mindre.
Regeringens politik har på olika områden inneburit att minskade statliga kostnader i transfereringssystemen har vältrats över på kommunerna i form av ökade socialbidragskostnader. Det är först under andra halvåret 1998 som en viss minskning av de totala kostnaderna för socialbidrag skett. För 1999 beräknas socialbidraget uppgå till 10,8 miljarder kronor, vilket är en liten minskning sedan tidigare år.
Kommunalt självbestämmande
Det finns en risk att förslag som t ex maxtaxan på daghem vid otillräcklig finansiering tvingar kommunerna att minska resurserna till vården för att klara det lokala genomförandet av statliga beslut.
Liknande undanträngningseffekter finns redan inom flera av kommunernas verksamheter. Socialbidraget, som är det yttersta skyddsnätet för människor som inte klarar sin försörjning, är idag en tung post i den kommunala budgeten.
Den statliga övervältringen är särskilt tydlig när det gäller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Reformen har inneburit väsentligt förbättrade livsvillkor för människor med funktionshinder. Men sedan reformen beslutades har förändringar skett som inte följt finansierings- principen. Därmed tvingas kommunerna, för att leva upp till lagen, göra besparingar på andra områden.
TABELL 4 KOMMUNERNAS SOCIALBIDRAGSKOSTNADER
Miljoner kronor
Tabell 1: (År Socialbidrag, Löpande priser Ökning från föregående år )
Källa: Socialdepartementet
Ett ytterligare område som tenderar att öka inom kommunerna är insatser inom arbetsmarknadspolitiken. Det ökade samarbetet mellan kommunerna och arbetsmarknadsverket genom arbetsförmedlingsnämnderna har medverkat till bättre träffsäkerhet när det gäller lokala insatser och samverkansprojekt. Men det något ljusnande läget när de gäller sysselsättningen måste åtföljas av minskade kommunala åtaganden för att minimera risken för statlig övervältring.
Mot denna bakgrund är det enligt Kristdemokraterna bra att regeringen genom höjda statsbidrag under perioden 1997-1999 återställt en del av den reala resursindragning som hittills skett.
Det behövs mer än statsbidrag för att trygga kommuninvånarnas framtida behov
Den kommunala sektorns möjligheter att finansiera angelägen och nödvändig service av god kvalitet är dock lång ifrån enbart avhängig av statliga bidrag. Statsbidragen till kommunsektorn motsvarar knappt 20 procent av de totala inkomsterna. Den viktigaste enskilda faktorn som påverkar kommunsektorns finanser är sysselsättningsutvecklingen i övriga sektorer. Fler sysselsatta betyder fler skattebetalare och därmed ökade skatteinkomster för kommunerna. Men fler sysselsatta betyder också färre arbetslösa och färre personer i de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som kommunerna i dag till stor del administrerar och finansierar. Med ökad sysselsättning följer därför minskade kostnader för kommunernas arbetsmarknadsåtaganden.
Behoven ökar snabbare än resurserna
Nya befolkningsprognoser och utvärderingar av de kommande resursbehoven indikerar att behoven av utbildning, vård och omsorg på den kommunala sidan ökar med 0,7-0,8 procent årligen till följd av den demografiska utvecklingen. Detta kan jämföras med att hela befolkningen växer med 0,1-0,2 procent per år. Enligt Kommunförbundets bedömning växer behoven snabbare än resurserna de kommande åren. Skillnaden för hela perioden 1997-2001 uppgår till omkring 2 procent. På landstingssidan finns områden där kvaliteten behöver förbättras med hjälp av ökade resurser, bland annat till nya platser på sjukhus. Nedrustningen av skolan måste avbrytas. Det krävs fler lärare till grundskolan och gymnasiet för en nödvändig kvalitetshöjning av undervisningen.
Bättre företagar- och sysselsättningsklimat säkrar vården
Kristdemokraternas politik tar sikte på att skapa långsiktiga tillväxtförutsättningar genom ett bättre företagarklimat och lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare. Om sysselsättningen ska ta fart måste det löna sig att arbeta. Skattepolitiken inriktas också på att skapa förutsättningar för att behålla företag och kompetens i landet och på att förbättra möjligheterna till nya företagsetableringar. Sambandet mellan Sveriges företagar- och sysselsättningsklimat och kommunsektorns framtida resursbehov kan inte nog betonas. Om de nuvarande låga sysselsättningsnivåerna, med alltfler människor utanför arbetskraften får fortsätta kommer kommunsektorns resursgap att växa kraftigt de kommande 10-15 åren. Inte minst av detta skäl behövs det en ny politisk inriktning när det gäller attityden till företagande och synen på Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar.
Potential för samordning och effektivisering
Kommunsektorn är emellertid inte en gång för alla "färdig" till sina strukturer. På många håll finns det potential att effektivisera och samordna verksamheter så att resurser frigörs och kan användas där de bäst behövs. Den offentliga upphandlingen har i vissa kommuner förbättrats, men kan utvecklas väsentligt. Genom entreprenadupphandling visar det sig ofta att det går att få likvärdig kvalitet till ett något lägre pris. En intressant modell är kommuner som anger ett pris på en viss tjänst som är lägre än vad den egna verksamheten kostar och sedan låter olika entreprenörer konkurrera med kvalitet i stället för med pris. Samtidigt är det viktigt att privata entreprenörer tillåts utveckla egna, långsiktiga verksamheter, och inte bara hänvisas till att tillfälligt överta kommunala verksamheter.
Med hjälp av den nya informationstekniken och elektronisk handel kommer kommuner och landsting att inom en snar framtid kunna minska på mycket av den administration som egentligen inte hör till de kommunala kärnuppgifterna. Med en friare användning och lokal samordning av exem- pelvis arbetsmarknadsmedel kommer sannolikt också vissa vinster att göras i resurshänseende. Till detta kommer att det på många håll handlar om att hushålla bättre med de resurser som redan finns.
Avskaffa utförsäljningsstoppet
Ytterligare en faktor som i stor utsträckning kan påverka de kommunala finanserna är kommunernas eget bostadsbestånd. På detta område finns det också anledning att verka för en strukturförändring som gör att kommunerna påtagligt minskar sina, och därmed skattebetalarnas, risker som följer av för stora åtaganden på bostadsområdet. Kommunala utförsäljningar av bostadsbolag bör inte motverkas från statligt håll, som med den nuvarande socialdemokratiska politiken. Det utförsäljningsstopp som regeringen infört bör snarast avskaffas.
Verksamheten i kommuner och landsting skall vara gemensamt finansie- rad. Att kommunen ansvarar för och finansierar en verksamhet behöver dock inte innebära att kommunen står som utförare av den. Entreprenader och konkurrensutsättning är inte mål i sig men ska ses som medel för en bättre verksamhet. En ökad konkurrensutsättning med tydliga och mätbara kvalitetskrav inom det kommunaltekniska området ger minskade kostnader och därmed frigörs resurser för kärnverksamheten. Med tydliga kvalitetsmål, uppföljning och utvärdering kan alternativa driftsformer öka valfriheten även inom skolan och vården och tillföra ekonomisk och/eller ideell nytta.
Kommuner ska inte konkurrera ut företag
Kommunala bolag bör avvecklas på marknader där privata företag konkurrerar eller skulle kunna konkurrera. Det är också viktigt att kommunal näringsverksamhet inte strider mot lagen. Ett sätt att stödja företagandet är att vid kommunala upphandlingar dela ordern i flera poster så att även de mindre företagen kan vara med i budgivningen. Ett annat sätt att uppmuntra företagande är att minimera begränsningarna avseende etablering av livsmedelsbutiker.
Sammantaget påverkas alltså förutsättningarna för att förbättra och bibehålla den offentliga servicen på längre sikt både av en bättre arbetsmark- nad och av egna strukturförändringar.
Skillnad mellan kort och lång sikt
På kort sikt är det svårt att hävda att strukturomvandling eller bättre ledning av verksamheter skulle göra att människor med vård- och omsorgsbehov i dag får den hjälp de behöver och har rätt till. Den kris som finns på alltför många håll inom skolan rättas inte heller till för dem som är elever i dag, genom en strukturomvandling som kanske tar några år att genomföra. Därför är det motiverat med ökade resurser från statligt håll för den närmaste perioden så att dem människor som nu behöver och har rätt till en fungerande service kan få det. Inte minst för landstingens del är det angeläget att de resursbrister som vi redan nu kan se inför år 2000 till en del täcks av ökade statsbidrag. På längre sikt är det emellertid endast en stark sysselsättningsutveckling som i kombination med fortsatta strukturreformer kan trygga verksamheterna inom kommunsektorn.
Mot ovanstående bakgrund förelår Kristdemokraterna ett tillskott till kom- munsektorn på 1,1 miljard kronor år 2000 utöver det regeringen föreslagit. År 2001 föreslås ett tillskott utöver regeringens nivå med 1,1 miljarder kronor. För år 2002 anser Kristdemokraterna att tillskottet bör vara 1,3 miljarder kronor. Därmed blir det samlade tillskott som Kristdemokraterna föreslår 3,5 miljarder kronor över den kommande treårsperioden.
Det kommunala utjämningssystemet
Förena utjämning med incitament för tillväxt
Det goda målet bakom det kommunala utjämningssystemet är att alla kommuner och landsting/regioner skall ha likvärdiga förutsättningar för sin verksamhet och service oberoende av skattekraft och opåverkbara strukturella kostnader. En invånare i Sverige skall kunna få lika god sjukvård och kommunal service oavsett var hon eller han bor. Detta mål ställer vi kristdemokrater oss bakom. Däremot hör rimliga skillnader i servicenivå, servicestandard, effektivitet och skattesats till den kommunala självstyrelsen och skall således inte kompenseras. Medborgarna skall själva avgöra detta genom demokratiska val av partier som förordar olika lösningar eller genom val av boende i kommun och landsting. Systemet skall förena en långtgående utjämning med starka incitament för tillväxt och förnyelse. Det skall stödja och driva på en stark och solidarisk ekonomisk utveckling i hela landet. Utjämningssystemet måste dessutom vara tillgängligt, begripligt och demokratiskt förankrat hos alla kommuner och landsting. Det skall vara möjligt för kommuner och landsting att kunna parera t ex befolkningsförändringar genom att styra och förändra verksamhet och ekonomi utan att behöva överraskas av det ekonomiska utfallet i utjämningssystemet. Vi ställer oss negativa till att inkomstutjämningen är inomkommunal och att den för med sig tillväxthämmande konsekvenser. Vidare är vi kritiska mot kostnadsutjämningens bristande träffsäkerhet.
Inkomstutjämningen
Regeringen bedömer att en långtgående inkomstutjämning är "en central del i ett utjämningssystem som skall ge kommuner och landsting i hela landet likvärdiga ekonomiska förutsättningar att ge sina medborgare en god kommunal service." Samtidigt föreslås att ett nytt utredningsarbete inleds, för att finna en alternativ utformning utan negativa marginaleffekter. Vi kristdemokrater är kritiska mot att den s.k. pomperipossaeffekten inte redan eliminerats, bl a på grund av regeringens snäva direktiv till utredningen Kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 1998:151), som ligger till grund för nuvarande modell. I nuläget med en långtgående inomkommunal utjämning är incitamenten för tillväxt och expansion inte bara små utan direkt kontraproduktiva. Enligt beräkningar från Stockholms läns landsting i september 1999 drabbas 11 av 26 kommuner av att utjämningssystemet tar mer än 100 % av intäktsökningarna vid 1 procents ökning av skatteunderlaget. Sådana konsekvenser är fullständigt oacceptabla.
Statlig delegation och expertgrupp
Regeringen beslöt i juni att tillsätta dels en delegation med uppgift att följa upp och utvärdera utjämningssystemet, dels en expertgrupp med uppgift att förenkla och göra systemet mer stabilt. Att avskaffa den absurda pomperipossaeffekten måste vara en prioriterad uppgift. Vidare bör träffsäkerheten i kostnadsutjämningssystemet radikalt förbättras. Vi anser dessutom av principiella skäl att en övergång från inomkommunal till statlig inkomstutjämning bör prövas. Vår mening är att nuvarande ordning med inomkommunal utjämning går emot grundlagens intentioner med den kommunala självstyrelsen, lokaliseringsprincipen och den kommunala beskattningsrätten. Systemet med inomkommunal utjämning leder med jämna mellanrum till allvarliga motsättningar mellan kommuner och mellan landsting. När vissa kommuner och landsting betalar stora summor i avgift och andra får del av bidrag i motsvarande utsträckning skapas dessutom möjligheten till och föreställningen om att medel från en kommun används till olika icke lagstadgade verksamheter eller investeringar i en annan. Vi kristdemokrater anser att det enligt subsidiaritetsprincipen är staten som skall stödja kom- munsektorn och utjämna de opåverkbara ekonomiska förutsättningar som föreligger för kommuner och landsting att bedriva den lagstadgade verksamheten. Nuvarande system splittrar landets kommuner och landsting.
Förändringar som ekonomiskt påverkar kommunsektorn
Kommunsektorn påverkas indirekt av en rad förändringar som Kristdemokraterna vill göra på olika områden. Samtliga dessa effekter regleras i enlighet med finansieringsprincipen.
Den föreslagna beräkningen av sjukpenninggrundande inkomst väntas minska kommunsektorns skatteintäkter med ca 400 miljoner kronor årligen. Införandet av en andra karensdag beräknas netto förstärka kommunsektorn med 40 miljoner kronor. Den höjda avdragsrätten för pensionssparande minskar kommunsektorns skatteintäkter medan den slopade inkomstpröv- ningen av änkepensionerna verkar i motsatt riktning.
Ett återinförande av vårdnadsbidraget på en högre nivå får en rad konse- kvenser för kommunsektorn. För det första ökar skatteintäkterna till följd av att vårdnadsbidraget föreslås skattepliktigt. För det andra leder vårdnads- bidraget till en viss ökning av kommunernas intäkter från daghemsavgifter- na, eftersom dessa styrs av den sammanlagda inkomsten av tjänst, som ökar något för dem som på deltid använder kommunalt dagis. För det tredje väntas kommunernas kostnader för barnomsorg på sikt minska med drygt 2 miljar- der kronor varaktigt, eller ca 5 procent av de totala kostnaderna för barnom- sorgen när föräldrarna får möjlighet till fler alternativa barnomsorgsalter- nativ. De inledande åren väntas effekten bli betydligt mindre. För det fjärde väntas kommunsektorns skatteintäkter minska med ca 400 miljoner kronor till följd av avdragsrätten för styrkta barnomsorgskostnader som även före- slås gälla kommunala daghemsavgifter för barn som fyllt ett men inte tre år.
Den sänkta gränsen för reseavdrag leder till minskade skatteintäkter, liksom nettoeffekten av de slopade garantidagarna och det höjda garanti- beloppet i föräldraförsäkringen. Det höjda pensionstillskottet år 2000 med 200 kronor i månaden beräknas öka kommunernas skatteintäkter med 255 miljoner kronor. De samlade effekterna enligt ovan för kommunsektorn till följd av Kristdemokraternas politik framgår av tabell 8.1
TABELL 8.1 EFFEKTER FÖR KOMMUNSEKTORN MED KRISTDEMOKRATERNAS POLITIK
Miljoner kronor
Tabell 2: (2000 2001 2002 )
Av tabellen framgår att även om ramen för utgiftsområdet minskar, är nettotillskottet till kommunsektorn 1,1 miljarder kronor år 2000 och 2001, samt 1,3 miljarder kronor år 2002.
Till de ovanstående effekterna kommer ytterligare några förslag som indirekt påverkar kommunsektorns skatteunderlag, som samtliga regleras via statsbudgeten för kommunsektorns räkning enligt finansieringsprincipen. Det viktigaste av dessa förslag är det höjda grundavdraget. Det skattebortfall som uppstår för kommunsektorn till följd av det höjda grundavdraget föreslås dock inte regleras som en ramförändring på utgiftsområde 25, utan i stället direkt på statsbudgetens inkomstsida som en inkomstminskning för staten under inkomsttitel 1111 Fysiska personers inkomstskatt. Denna inkomsttitel är en nettotitel där intäkterna bland annat består av samtliga inbetalade kommunalskatter, och där utgifterna bland annat består av samtliga till kom- munerna utbetalade kommunala inkomstskatter. Kommunsektorn erhåller med vårt förslag de skatteintäkter de skulle ha fått enligt gällande regler för grundavdraget och staten tar kostnaden genom minskade nettointäkter på inkomsttitel 1111.
I Kristdemokraternas skattemotion regleras ytterligare några mindre sido- effekter för kommunsektorn som kostnader eller inkomstminskningar direkt på statsbudgeten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunsektorns behov av ökade statsbidrag på kort sikt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffat utförsäljningsstopp,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunala bolag som konkurrerar på den privata marknaden,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det kommunala utjämningssystemet,
5. att riksdagen till anslag A 1 Generellt statsbidrag till kommuner för budgetåret 2000 anvisar 463 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 78 466 500 000 kr.
Stockholm den 5 oktober 1999
Per Landgren (kd)
Stefan Attefall (kd)
Harald Bergström (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Göran Hägglund (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Mats Odell (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Inger Strömbom (kd)
1 Yrkande 3 hänvisat till BoU.