I diskussionerna om kostnads- och inkomstutjämning för kommunerna har vågorna gått särskilt höga kring den s.k. Robin Hood-skatten utan någon som helst reaktion hos regeringen.
Slutavräkningen av kommunalskatten är den reglering som sker vid årets slut när man vet exakt hur många som varit skrivna i en kommun. Detta innebär att varje kommun har fått det den tillhör, alternativt måste betala tillbaka, beroende på om skattebetalarna har ökat eller minskat i kommunen, om de tjänat mer eller mindre än beräknat.
Sedan 1997 har slutavräkningen gjorts "kollektivt", d.v.s. man fördelar den kommunala inkomstökningen/-minskningen jämnt över alla kommuner. Man tar de vinnande kommunernas skatteintäkter och delar ut till förlorarna. Varför skall en duktig kommun straffas? Exempelvis blev resultatet för Ängelholms kommun 1998 att man tvingades betala fem miljoner kronor i stället för att få en förväntad inkomst på nio miljoner kronor för inflyttade skattebetalare. Det innebär i praktiken att ju flitigare man är desto njuggare är staten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Robin Hood-skatten bör slopas.
Stockholm den 15 september 1999
Maud Ekendahl (m)