1 Inledande synpunkter
I regeringens ekonomiska vårproposition beskrivs arbetet på att bygga upp en kommunal databas. Förhoppningsvis kan en sådan ge impulser för regeringen att i skrivelsen om utvecklingen inom den kommunala sektorn kommande år lyfta fram goda exempel på hur tjänsteproduktion kan bedrivas på ett för medborgarna bra sätt i olika kommuner. De skrivelser i ämnet som regeringen hittills avlämnat till riksdagen är nämligen i nästan total avsaknad av sådana jämförelser. Därmed har t.ex. de goda resultat som uppnåtts p.g.a. konkurrensutsättning i kommunerna inte uppmärksammats i detta sammanhang, inte heller den ökade valfrihet och pedagogiska stimulans som åstadkommits genom det ökande antalet friskolor.
Regeringens skrivelse om utvecklingen inom den kommunala sektorn borde till sin natur vara såväl sakligt deskriptiv och analyserande som pro- blemorienterad. Tyvärr finns i stället en alltför tydlig tendens att under många avsnitt försöka försköna utvecklingen och inte redovisa de uppenbara problem som finns på många områden. Vissa av de statistiska uppgifter och beräkningar som redovisas blir genom sitt urval missvisande. Genom dessa brister måste skrivelsen, som skulle kunna vara en bra källa för fakta- redovisning, läsas med ett kritiskt öga, eftersom den i delar är en tydlig parts- inlaga och genom ett lämpligt urval av fakta lätt blir subjektiv faktaredo- visning.
För att riksdagen skall ges en mer heltäckande redovisning av uppnådda resultat i olika kommuner bör därför skrivelsen kommande år redovisa vilka kommuner som uppnått de bästa resultaten inom olika verksamhetsområden. Den kommunala databas som byggs upp förutsätts kunna bidra med sådan information.
Vår angivna kritik gäller bl.a. beskrivningen av kommunernas ekonomi och t.ex. de negativa effekterna av det tillväxtfientliga utjämningssystemet.
För varje läsare som följer med i samhällsdebatten måste också siffer- exercisen kring grundskolans resultat (sid. 132) te sig besynnerlig när man försöker leda i bevis att fler elever idag än för tio år sedan nu lämnar grund- skolan med "godkända" resultat. Försiktigtvis åberopas inte alla de rapporter som visat hur vanligt det är att elever lämnar grundskolan utan att ens ha de nödvändigaste färdigheterna i räkning, läsning eller skrivning.
2 Kommunsektorns ekonomi
2.1 Kommunala företag och skatteplanering
Kommunalt ägda företag ingår inte i den statistiska redovisningen av kommunsektorns verksamhet och omfattning. Samtidigt finns en tydlig tendens hos många kommuner att lägga betydande delar av sin verksamhet i just bolag. Vi har i annat sammanhang reagerat på dessa tendenser och då även förespråkat en särskild företagsform för kommunala företag i den mån kommunala företag överhuvud taget bör finnas. Därigenom skulle också kommunal verksamhet bedriven i företagsform komma att på ett korrekt sätt redovisas i den offentliga statistiken.
Den privaträttsliga aktiebolagsformen är ur olika synpunkter inte lämplig för kommunal verksamhet. Ett belysande exempel på detta är att kommuner och kommunala företag på många håll bedriver en avancerad skatte- planering. En rad skattetvister mellan kommuner och skatteförvaltningar pågår mot den bakgrunden. Detta är i sig ett märkligt skådespel utifrån att kommunal verksamhet i förvaltningsform är skattebefriad medan det är just aktiebolagsformen som orsakar skattetvisterna. Situationen belyser bl.a. be- hovet av en tydligare lagstiftning beträffande kommunerna och kommunala företag. Regeringen beskriver inte denna fråga i sin skrivelse trots att den är mycket aktuell och omdiskuterad i många kommuner. I fullständig glömska tycks också vara de uttalanden som statsrådet Tomas Östros gjorde om att regeringen noga följde utvecklingen och avsåg att lägga fram lämpliga lag- förslag för att motverka denna typ av skatteplanering i kommunerna.
Regeringen anger heller inte att de extraordinära intäkter som många kom- muner redovisar i sina resultaträkningar helt är hänförliga till "artificiella" reavinster i samband med kommunintern försäljning av tillgångar när "kon- cernholdingbolag" bildats.
2.2 Utjämningssystemet
Regeringen påstår i olika sammanhang att den är intresserad av ekonomisk tillväxt. Mot den bakgrunden är det notabelt att regeringens skrivelse inte heller i år till någon del belyser de tillväxtfientliga inslagen i det gällande inomkommunala utjämningssystemet. Vi har i vår partimotion i anslutning till regeringens ekonomiska vårproposition redovisat de riktlinjer som måste gälla för ett nytt system.
I detta sammanhang vill vi emellertid ytterligare fästa uppmärksamheten på hur dagens system konfiskerar ekonomisk tillväxt i alla typer av kom- muner. Om en kommun - oavsett om kommunen har låg skattekraft, medelskattekraft eller hög skattekraft - genom t.ex. åtgärder som leder till lägre arbetslöshet eller höjd förvärvsfrekvens lyckas öka sin relativa skattekraft tas nästan hela ökningen (och ibland mer) om hand av utjäm- ningssystemet. De kommuner som till priset av ökade utgifter får en tillväxt hamnar alltså på minus. Mellan 1998 och 1999 (taxeringsår) fanns det 130 kommuner i olika delar av Sverige som haft en sådan utveckling. Vissa har ökat sin medelskattekraft påtagligt. Dit hör Norrlandskommuner som Malå, Dorotea, Sorsele, industrikommuner som Sandviken och Trollhättan, småkommuner som Valdemarsvik, Lilla Edet och Svenljunga men också kommuner som Täby, Tjörn och Östhammar. Alla dessa kommuner ökade sin relativa skattekraft betydligt mellan dessa år. Detta påverkade nästan inte alls deras relativa intäktsnivå. Utjämningssystemet konfiskerade till nästan 100 procent den relativa ökningen av skattekraft.
Vi kan ta den befolkningsmässigt lilla kommunen Malå i Västerbottens inland som ett talande exempel. Malå var den kommun som i fjol ökade sin relativa skattekraft näst mest i hela landet (efter Danderyd), nämligen med 4,4 procentenheter. Bakgrunden torde vara två omständigheter. Å ena sidan minskade befolkningen med 120 personer till 3.713 - mest ungdomar och personer utan arbete. Å andra sidan gick Assi Domäns anläggning för fullt med extra skift som ledde till att mångas inkomstnivå höjdes. Sammantaget steg därmed skattekraften betydligt per invånare. Men för Malå kommun innebär det inte några ökade intäkter. Tvärtom drabbas intäktssidan i Malå kommun av befolkningsminskningen utan att kommunen som kommun har någon glädje av den ökade skattekraften. Ett sådant system är perverst i sin uppbyggnad!
Ca 30 kommuner ökade sin relativa skattekraft (skattekraft i förhållande till rikets medelvärde som är = 100) per invånare med mer än en procent- enhet mellan 1998 och 1999. 95-103 procent av denna tillväxt konfiskerades av utjämningssystemet, vilket naturligtvis inte berörs i regeringsskrivelsen. Det är naturligtvis en orimlig signal i ett land som önskar ekonomisk tillväxt och lägre arbetslöshet.
I bilaga 1 förtecknar vi de 129 kommuner som ökat sin relativa skattekraft det senaste året men där denna ökning konfiskerats av utjämningssystemet.
Det senaste året har också tydligt framkommit att kommuner som har ett behov av ett ökat bostadsbyggande drar sig för att medverka till ett sådant med hänsyn till hur utjämningssystemet fungerar. Regeringen, som följd- riktigt inte heller omnämner detta förhållande i sin skrivelse, förnekar genom sin ansvarige minister att problemet skulle existera.
Kommande år bör regeringen utförligt redovisa de tillväxtfientliga konse- kvenserna av rådande utjämningssystems konstruktion och de negativa in- citamentens uppbyggnad. När det faktaunderlaget redovisas och analyseras borde även regeringen inse att det är nödvändigt med de förändringar vi föreslagit.
3 Hälso- och sjukvård
I avsnitt 3 beskriver regeringen utvecklingen inom hälso- och sjukvården. Där redogörs för antalet läkarbesök, vårdplatser, kostnader, årsarbetare och annan statistik som regeringen valt att lyfta fram. Vi vill i det sammanhanget ta upp en uppgift som i hög grad berör oss alla som medborgare, nämligen kötiderna i sjukvården.
I Landstingsförbundets nya databas om kötider i vården är det för hela 21 av 27 diagnoser mindre än hälften av mottagningarna som klarar av att ge vård inom tre månader. Det är förvisso angeläget att patienter ges möjlighet till överblick av kötider på olika sjukhus samt också att betygssättning av olika kliniker möjliggörs. Förbättrad statistik är inte någon som lösning på problemet med vårdköer.
Väntan innebär i många fall mycket lidande och oro. Den kan också inne- bära att sjukdomstillstånd förvärras, vilket gör att både behandling och rehabilitering försvåras och fördyras. Väntan är dessutom kostsam. Det är dyrare att låta människor vänta på vård än att ge vård.
Att få vård av god kvalitet, när man behöver den, är en fundamental rättig- het i ett välfärdssamhälle. Det är därför vi föreslår att alla medborgare skall omfattas av en obligatorisk hälsoförsäkring. Dagens situation är inte accep- tabel. Eftersom landstingen i stor utsträckning fungerar som myndigheter hamnar patienten i en beroendesituation i vilken hon varken kan påverka eller ställa krav.
Patienten är stark först i den stund hon styr resurserna och har möjlighet att aktivt välja god vård och välja bort dålig vård. Patienten måste få en starkare ställning i sjukvården. I dag är hennes rättigheter enbart politiska, indirekta och kollektiva.
Internationellt sett går trenden just mot att allt fler länder inför obliga- toriska hälsoförsäkringar. Såväl länder med skattefinansierad sjukvård som länder med privatfinansierad sjukvård byter till obligatoriska försäkringar. Den obligatoriska hälsoförsäkring vi föreslår skulle omfatta alla, oavsett be- talningsförmåga eller hälsotillstånd.
Att ersätta dagens föråldrade landstingsmonopol med en modern för- säkringslösning tar dock tid. Det finns akuta problem som måste lösas nu. Vi vill därför omedelbart införa en nationell vårdgaranti som innebär att ingen skall behöva vänta längre än tre månader på operation eller behandling. Klarar inte det egna landstinget av att ge vård inom den tiden, skall man kunna få vården utförd hos ett annat landsting eller hos en privat vårdgivare.
Vårdgarantin kan bidra till att riva gränser mellan landstingen och mellan olika sjukhus på ett sätt som förbättrar resursutnyttjandet. Med vårdgarantin synliggör man för landstingen - och för de enskilda sjukhusen - en del av de kostnader som köerna i vården för med sig. Genom att inte ta emot patienter går sjukhusen miste om pengar och uppmuntras att förändra verksamheten så att köer inte uppstår.
Att patienterna kan ta med sig resurserna till en annan vårdgivare gör att vårdgarantin kan ses som ett första steg mot en obligatorisk hälsoförsäkring. Pengarna följer patienten till den vårdgivare hon väljer.
Vi vill i sammanhanget i övrigt hänvisa till förslagen i den partimotion vi avlämnat med anledning av regeringens ekonomiska vårproposition och som särskilt behandlar sjukvården.
Det talas ofta om landstingens brist på pengar och att denna skulle drabba vården. 20 procent av landstingens samlade utgifter går dock till annan verksamhet än just hälso- och sjukvård, framför allt subventioner av kollektivtrafik, kultur- och fritidsverksamhet samt utbildning och t.o.m. inomregionala skatteutjämningsbidrag (trots den utjämning som redan sker på riksplanet). I en situation då köerna växer och bristerna inom hälso- och sjukvården blir allt mer uppenbara anser vi moderater att de medel som landstingen förfogar över i första hand skall gå till just sjuk- och hälsovård. Valet mellan t.ex. en övertung politisk överbyggnad och diverse frivilligt påtagna sidouppgifter i relation till vård av sjuka borde enligt moderat uppfattning vara självklart.
4 Äldreomsorg
Under avsnitt 4 redogör regeringen för utvecklingen av kommunernas äldreomsorg. Även om delar av de problem som finns har administrativa orsaker, exempelvis föråldrade bemanningsplaner bland hemtjänstpersonal, är det även här ett faktum att kommunerna under flera år prioriterat andra verksamheter än den kärnuppgift äldreomsorgen utgör. Detta måste tydligt uppmärksammas och diskuteras mot bakgrund av att behoven av äldrevård kommer att öka i takt med att vi får allt fler mycket gamla. Det ställer andra krav på kommunernas prioriteringar.
Vår utgångspunkt är att kommunerna bör koncentrera sin verksamhet kring ett antal kärnområden bland vilka äldreomsorg är ett.
Frågan om konstruktion och nivå på kommunernas äldreomsorgsavgifter har debatterats flitigt, inte minst de senaste åren. Diskussionen har fokuserats på flera olika aspekter på avgifterna:
- Avgiftsberäkningen är ibland svår att förstå, kontrollera och jämföra mellan olika kommuner. Till exempel använder kommunerna olika metoder för att beräkna inkomst och förmögenhet osv.
- Avgiftssystemen har ibland orimliga effekter, t.ex. i meningen att de medför att äldres besparingar konfiskeras eller att äldre måste sälja sina hus, genom att avgiften påverkas av förmögenheten.
- Avgiftssystemen kan göra att människor i yrkesaktiv ålder avstår från att spara till sin ålderdom, eftersom de förväntar sig att eventuellt sparande "äts upp" av höjda avgifter.
- Avgiftsnivåerna skiljer sig mycket kraftigt åt mellan olika kommuner. Enligt en undersökning av socialstyrelsen kan skillnaderna uppgå till 132.000 kronor per år och vårdtagare.
Det perspektiv på avgiftsfrågan som regeringens problembeskrivning i sin skrivelse ger uttryck för är enligt vår uppfattning inte tillräckligt brett. Framförallt anges inte att den ökade användningen av inkomst- och förmögenhetstrelaterade taxor skulle vara problematisk i något avseende. Regeringen förespeglar inte heller några åtgärder ens för att komma till rätta med de problem som man faktiskt erkänner, t.ex. kommunala förbehållsbelopp som i vissa fall är alltför låga.
Utvecklingen under 1990-talet har gått mot taxesystem där avgiften baseras på den enskildes inkomst. Det blir också allt vanligare att kom- munerna på olika sätt väger in de äldres förmögenhet, t.ex. fastigheter, när avgiften fastställs. Inkomst- och förmögenhetsrelaterade taxor inom äldre- omsorgen är enligt vår uppfattning både orimliga och orättvisa. De medför en slags konfiskation av sparade medel, oavsett om beräkningen sker mot inkomst och/eller mot förmögenhet.
Kommunala taxor bör i stället alltid bygga på en princip om lika- behandling av kommunmedborgarna. Det innebär att man skall betala samma avgift för samma tjänst. Detta är en grundpelare i kommunallagens regler och tillämpas allmänt för samtliga kommunala avgifter utanför den sociala sektorn. Inom äldreomsorgen är det dock bara ett mindre antal kommuner som tillämpar principen om samma avgift för samma tjänst.
En statlig utredning, Boende- och avgiftsutredningen, har föreslagit en för kommunerna obligatorisk maxtaxa inom äldreomsorgen. Moderaterna tar avstånd från varje sådant förslag om maxtaxa. Det vore en kraftig begräns- ning av kommunernas självbestämmanderätt. Det måste vara upp till kom- munerna att själva göra avvägningen mellan skatte- och avgiftsnivåer. Många kommuner har dessutom redan på frivillig väg infört avgiftstak.
Däremot finns det enligt vår uppfattning inte någon anledning att låta kommuner ta ut så höga avgifter att den som skall betala avgiften i praktiken blir bidragsberoende. Den minsta summa som man skall få ha kvar när avgift, hyra och skatt är betald är redan lagreglerad men fastställs i praktiken till olika belopp i olika kommuner (det s.k. förbehållsbeloppet). Ibland är dessa lokalt fastställda belopp alltför låga. Vi moderater beklagar att regeringen ännu inte har förmått framlägga förslag som syftar till att komma tillrätta med detta problem.
Enligt vår uppfattning ger regeringens skrivelse också intrycket att man tar alltför lättvindigt på frågorna om äldreomsorgens långsiktiga finansiering. I dag kostar äldrevården i Sverige runt 60 miljarder kronor, dvs. ungefär lika mycket som kommunernas totala kostnader för utbildning. Lyfter man blicken mot framtiden så tyder prognoserna på att vi år 2030 kommer att ha cirka 800.000 personer som är 80 år och äldre. Man kan då lätt räkna ut att det finns en risk att kostnaderna ökar. En del hävdar att vi då kommer att hamna på en totalkostnad runt 100 miljoner kronor.
Hur stora kostnadsökningarna än blir så kommer de att inträffa ungefär samtidigt som antalet förvärvsarbetande per person över 80 år har minskat avsevärt. De förvärvsarbetande måste även få möjlighet att bygga upp sina egna liv, försörja sina familjer och kunna avsätta pengar till sin egen pension. De äldre får inte i denna diskussion framstå som en kostnad, ett problem eller ett hot. De äldre måste istället ses som en resurs och en tillgång. Mycket kan göras för att ändra på de nu rådande synsätten; arbetslivet kan reformeras så att de som så önskar både kan och vill arbeta längre, sjukvården kan tillåtas bli en tillväxtfaktor osv.
Vi moderater menar att finansieringen av äldreomsorgen i framtiden sannolikt måste bygga på en kombination av skattefinansiering och någon slags individuellt utformad försäkring som ger de äldre stort inflytande. Det finns emellertid inte i dag underlag att ta slutlig ställning i denna fråga och regeringen bör därför skyndsamt tillsätta en utredning om äldreomsorgens framtida finansiering.
I avvaktan på en långsiktig lösning måste valfriheten för den enskilde inom äldreomsorgen stärkas radikalt. Även äldre med stora behov av vård och omsorg måste - i såväl praktik som teori - ges möjlighet att kunna välja olika former av service, vård och boende. Här måste särskild uppmärksamhet ägnas de personer som behöver stöd för att föra sin talan och få sina intressen tillgodosedda. I dessa frågor är regeringens skrivelse anmärkningsvärt innehållsfattig. Alternativa verksamhetsformer berörs mycket sparsamt trots att dessa ökar kraftigt och ungefär hälften av kommunerna nu enligt skrivelsen anlitar privata entreprenörer.
En äldrepeng, i enlighet med vad vi moderater tidigare motionerat om, som tar hänsyn till de olika behov som finns, är ett alternativ som ger den enskilde rätt att lösa sitt omsorgsbehov efter egna önskemål. Den enskilde får då - som ett alternativ till den kommunala omvårdnad han/hon har rätt till enligt socialtjänstlagen - disponera en peng vars storlek bestäms av omsorgsbehovet. Äldrepengen skall kunna användas för att betala äldre- omsorg såväl i hemmet som på olika former av privata institutioner.
Äldrepengen är en alternativ möjlighet för den enskilde att lösa sitt om- sorgsbehov. Rätten enligt socialtjänstlagen att kräva omsorg som kommunen ordnar kvarstår alltså ograverad för den som inte väljer att ta ut äldrepengen. Denna kommunalt ordnade äldreomsorg kan naturligtvis - som i dagsläget - drivas såväl i offentlig som i privat regi.
5 Handikappomsorgen
Av regeringens skrivelse framgår att ungefär hälften av landets 21 länsstyrelser ser en positiv utveckling när det gäller kommunernas ambitioner att erbjuda människor med olika typer av funktionshinder bra levnadsvillkor. Det är naturligtvis bra; vi moderater tvekar inte om att de allra flesta kommuner har höga ambitioner. Men det som saknas i kom- munernas arbete med handikappade är inte ambitioner, utan i första hand valfrihet för den enskilde.
Den borgerliga handikappreformen från början av 1990-talet innebar att ansvaret och makten flyttades från politiska sammanträdesrum till de enskilda individerna. Den nuvarande regeringen har i stället fört en politik som försvagat de funktionshindrades ställning och inflytande. Steg för steg har man urholkat den valfrihetsinriktade handikappreformen.
Sammantaget går uppemot 45 miljarder kronor årligen via stat, kommuner och landsting till olika former av stöd till funktionshindrade och arbets- handikappade. Det delade ansvaret för dessa stöd medför att satsningarna inte alltid är samordnade. För många människor som är i behov av stöd leder splittringen dessutom till att man måste ha kontakt med många tjänstemän på många olika myndigheter; kommunen, försäkringskassan, arbetsför- medlingen och landstinget bara för att nämna några.
Signifikativt för den bristande samordningen är att det enligt regeringens skrivelse fortfarande är oklart hur många personer som totalt erhåller insatser enligt socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktions- hindrade (LSS) eller lagen om assistansersättning (LASS).
Regeringens senaste förslag till nationell handlingsplan för handikap- politiken har även den uppenbara brister och är på flera viktiga punkter oklar. Allmänna deklarationer om att stärka funktionshindrades ställning och om att handikapperspektivet skall genomsyra alla samhällssektorer, följs inte upp av några förslag till konkreta åtgärder.
I vårpropositionen konstaterar regeringen att den nuvarande situationen vad gäller utjämning för kostnader avseende LSS inte är hållbar i ett längre tidsperspektiv. Regeringen avser återkomma senare under våren med förslag om kompensation till kommuner med höga LSS-kostnader. Vi moderater är tveksamma till ett sådant utjämningssystem. Det är i och för sig angeläget att målet med assistansersättningen - att underlätta för funktionshindrade att integreras i samhället - inte ställs mot andra behov i kommunernas budget. Det bästa sättet att uppnå detta är emellertid att det ekonomiska ansvaret för assistansersättningen återgår till staten.
Vi anser vidare att schabloniseringen av ersättningen skall slopas och reglerna kring ersättningen i princip skall återgå till vad som gällde före den 1 september 1997, samt att rätten till personlig assistans under skoltid och vid vistelse på dagcenter etc. skall återinföras. Våra förslag innebär också ett snabbare införande av assistans åt äldre. Dessa förslag på förbättringar har vi redan tidigare framfört. Vi har i konsekvens härmed föreslagit att anslaget för assistansersättning ökas avsevärt. Vi har även föreslagit ett särskilt bo- stadsstöd till funktionshindrade.
Vi delar inte den bedömning som görs i regeringens skrivelse, att psykiatrireformen tydliggjorde ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting. Snarare blev ansvaret mera otydligt vilket har medfört att många människor som behöver hjälp nu faller mellan stolarna. Vi moderater har därför i avvaktan på mera permanenta förbättringar föreslagit ett särskilt stimulansbidrag för att kommunerna mer aktivt skall kunna arbeta med dessa grupper som i dag ofta försummas.
Men i stället för konkreta förbättringar av det offentliga stödet till de handikappade försöker regeringen i sin nationella handlingsplan sätta upp mål för vad andra - dvs. kommuner och privata företag - skall göra. Socialdemokraterna försöker på detta sätt skyla över det faktum att de inte prioriterar de handikappade. Moderaterna anser att stödet till de handikap- pade behöver förstärkas. Det behöver också avregleras och göras mera individanpassat. Vår utgångspunkt är att funktionshindrade i minst lika hög grad som andra människor själva kan bedöma vilken verksamhet som bäst tillgodoser deras behov.
Nästa steg i reformarbetet bör bli en hjälpmedelsgaranti. En hjälpmedels- garanti skulle öka valfriheten för den enskilde och därutöver främja utbudet av olika former av hjälpmedel. Det kommer att främja utvecklingen av fler, bättre och billigare hjälpmedel, eftersom konkurrens ger kostnadseffektivitet samtidigt som den tekniska utvecklingen påskyndas.
På hjälpmedelsområdet sker det hela tiden en utveckling som med nuvarande organisation och finansiering av hjälpmedelsverksamheten inte kan utnyttjas på ett bra sätt. I dagsläget finns inte en marknad för hjälpmedel, utan landstinget är ofta den enda köparen. För landstingen är hjälpmedlen alltid en kostnad som måste hållas nere. Om någon tar fram nya hjälpmedel ökar kostnaderna för landstinget. Det är därför inte förvånande att ut- vecklingen på hjälpmedelsområdet går trögt.
6 Skola
I anslutning till regeringens ekonomiska vårproposition väcker Moderata samlingspartiet en partimotion som behandlar utvecklingen inom skolan med förslag till beslut. Vi vill här hänvisa till vad som anges i denna vår partimotion.
Utifrån vad som anges i regeringens skrivelse om kvaliteten i den svenska skolan vill vi i detta sammanhang särskilt betona betydelsen av förslaget att det snarast inrättas ett fristående, nationellt kvalitetsinstitut med uppgift att granska skolornas måluppfyllelse. Institutet skall ges i uppdrag att fokusera på och granska skolans kvalitet. Ett sådant institut kan öka utvärderingarnas trovärdighet och legitimitet i omvärldens ögon. Sveriges främsta skolforskare och ledande företrädare för kvalitetsmätningar skall kunna engageras i institutets arbete. Internationella kontakter och samarbete vad avser ut- värdering över nationsgränserna skall vara en naturlig del av arbetsuppgiften.
7 Nyanlända invandrare, integration och storstads- politik
Avsnitt 8 i regeringens skrivelse berör bl.a. integrationspolitiken och vid- tagna åtgärder i anslutning härtill.
Vi vill i anslutning till detta avsnitt understryka att den segregation som präglar kanske framför allt storstäderna är allvarlig. Det handlar om en sam- manfallande ekonomisk, social, demografisk och etnisk segregation. För att lösa problemen med segregation, maktlöshet och utanförskap är det nöd- vändigt att dels bryta bidragsberoendet, dels skapa mer konkurrens, öppenhet och flexibilitet i samhällsekonomin och dels skapa förutsättningar för trygga liv i miljöer utan brottslighet och med fungerande sociala nätverk. Problemen med den negativa segregationen beror till stor del på bristande delaktighet. Genom att behövas, att ha möjlighet att arbeta, starta och driva företag och ta ansvar för sig och sin familj är det också möjligt att känna samhällelig delaktighet. Lösningen är däremot inte riktade bidrag till invandrartäta områden. Sådana "satsningar" tenderar att ytterligare öka bidragsberoendet och därmed segregationen. Regeringens s.k. storstadssatsning är därför fel väg och vi har avvisat den.
Språket är avgörande och en av hörnpelarna för samhällsaktivitet och sociala relationer. I stället för dagens Svenskundervisning för invandrare (sfi) bör ett checksystem införas. Genom ett sådant system ges individen makt och möjlighet att, utifrån sina egna behov, hitta en utbildning som passar.
Sverige måste bättre ta till vara kunskaper och utbildning som invandrade personer har med sig. Nya vägar måste prövas. Till exempel har nätverk av s.k. multikulturella högteknologiska inkubatorer givit goda resultat utom- lands. Valfriheten måste öka i kombination med en resursöverföring direkt riktad mot utsatta grupper genom en individuell kompetensutvecklingspeng. På så vis kan individen själv efterfråga de tjänster som han eller hon anser sig behöva.
Den nuvarande politiken, där människor görs till klienter, har misslyckats. Om ambitionen är att åstadkomma verklig solidaritet bör också de som har det sämst ställt ges möjligheten att åter ta makten över sina liv. Om vi låter alla människor som kan och vill arbeta få möjligheter till en egen försörjning, kommer vi också att ha betydligt större förutsättningar att visa stor solidaritet med de människor som av olika skäl misslyckas. Endast genom en god tillväxt där fler har jobb och kan försörja sig kan samhället ta ett riktigt solidariskt ansvar. Dessa riktlinjer måste prägla också åtgärder som syftar till att lösa problemen för nyanlända invandrare.
8 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppgifter ur den kommunala databas som är under uppbyggnad i kommande års skrivelser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommuners avancerade skatteplanering,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en redovisning av det tillväxtfientliga inomkommunala utjämningssystemets konsekvenser för kommuner med växande skattekraft,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kötiderna i sjukvården och om behovet av en obligatorisk hälsoförsäkring och vårdgaranti,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgiftssättningen inom äldreomsorgen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om äldreomsorgens framtida finansiering,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handikappomsorgen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett nationellt, fristående kvalitets- institut för skolan,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att motverka negativ segregation i invandrartäta områden.
Stockholm den 28 april 2000
Gunnar Hökmark (m)
Lennart Hedquist (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Anna Åkerhielm (m)
Gunnar Axén (m)
Catharina Hagen (m)
Per Bill (m)
Carl Erik Hedlund (m)
Margit Gennser (m)
Lars Tobisson (m)
Förteckning över kommuner som haft en växande relativ skattekraft det senaste året och där ökningen konfiskerats av utjämningssystemet
Tabell 1: (Kommun Inv Skattekraft 1998 Skattekraft 1999 Förändr )
Anm: Skattekraften är angiven i procent i relation till medelskattekraften i riket. 100 = medelskattekraften