Regeringen föreslår införande av ett s k utökat förstärkt anställningsstöd och särskilt anställningsstöd fr.o.m. den 1 augusti år 2000. Enligt regeringens egna uppgifter är reformen inte fullt ut finansierad. Det går inte heller att utläsa av förslaget vilka regler som skall gälla avseende anställningsformer eller vilken ersättning som skall utgå till den enskilde.
Regeringen anger inte heller vilka anvisningsregler som skall gälla eller om åtgärden kommer att generera rätt till återkvalificering av A- kasseersättning. Kort sagt är underlaget för denna reform undermånligt. Den i propositionen "Förnyad arbetsmarknadspolitik för delaktighet och tillväxt" (1999/2000:98) föreslagna finansieringen strider dessutom, enligt vår uppfattning, mot avsikten bakom den nya lagen om statsbudgeten (1996:1059).
Regeringen använder sig av en finansieringsteknik som innebär kreditering av företagens skattekonton, vilket ger en inkomstminskning på stats- budgetens inkomstsida i stället för en ökning på statsbudgetens utgiftssida. Detta medför ett kringgående av budgetlagen och inkomsttaken. Vi anser att riksdagen skall avvisa den av regeringen föreslagna finansieringstekniken för s.k. utökat förstärkt anställningsstöd och särskilt anställningsstöd.
Regeringens trixande gällande utformningen av anställningsstöden är anmärkningsvärt. Enbart de senaste året har regeringen vid tre olika tillfällen avgivit tre olika förslag till utformning och finansiering av anställnings- stöden.
Förslagen om s.k. utökat förstärkt anställningsstöd och särskilt anställ- ningsstöd utgör dessutom i realiteten en direkt subvention i syfte att sänka kostnaderna för anställning av individer som är långtidsarbetslösa. I stället för att inrikta förslagen på att åtgärda strukturproblemen i svensk ekonomi riskerar regeringen att permanenta problemen med långtidsarbetslösa genom att ge tillfälliga rabatter för anställning av vissa arbetslösa under en be- gränsad tidsperiod.
Moderaterna avser att under den allmänna motionsperioden återkomma med förslag som syftar till att underlätta för långtidsarbetslösa att erhålla jobb inom den ordinarie arbetsmarknaden. Vi anser vidare att riksdagen skall ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag för att underlätta återinträde på arbetsmarknaden som är fullt ut finansierade. Dessa förslag skall omfattas av regler som är klara och tydliga. Vi menar vidare att regeringen skall låta utvärdera tidigare arbetsmarknadspolitiska åtgärder och analysera resultaten av dessa noga innan nya åtgärder föreläggs riksdagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag om reformering av det utökade förstärkta anställningsstödet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 26 april 2000
Mikael Odenberg (m)
Kent Olsson (m)
Patrik Norinder (m)
Christel Anderberg (m)
Henrik Westman (m)
Ewa Thalén Finné (m)
Anna Åkerhielm (m)
Rolf Gunnarsson (m)
Anna Lilliehöök (m)