Den av regeringen föreslagna nivån på väginvesteringar och vägunderhåll i landet är långt ifrån tillräcklig, och de senaste årens försummelser inom detta område befästs på ett anmärkningsvärt sätt i vårpropositionen. Avsaknaden av en långsiktig strategi för den kanske viktigaste delen av infrastrukturen, ett väl fungerande vägnät, innebär för landet som helhet att den svenska vägstandarden stadigt försämras. Effekten av detta syns redan i ett oacceptabelt högt olyckstal i trafiken, med allt vad detta innebär av mänskligt lidande för de direkt och indirekt drabbade. Den allt sämre vägstandarden leder till ökad olycksrisk, och belastar på så sätt helt i onödan en hårt ansträngd sjukvårdsapparat. Ett nedsatt vägunderhåll orsakar som sagt olycksfall, som i sin tur leder till betydande produktionsbortfall, och enbart denna faktor borde tala för en uppskrivning av det totala anslaget till en nivå som ligger avsevärt över den föreslagna.
För privatbilister och professionella transportörer, som är hänvisade till ett givet vägnät, är den låga standarden ett påtagligt ekonomiskt problem. Faktum är att för länstrafiken och skogstransportörer uppstår årligen extra- kostnader på grund av dålig vägstandard som uppgår till hundratals miljoner kronor. I slutändan är detta kostnader som kunden och skattebetalarna får stå för. Bilen är en livsnödvändighet för merparten av svenska folket, och i själva verket en förutsättning för det välstånd vi eftersträvar. Till den lång- siktiga kapitalförstöring som regeringens politik på vägområdet innebär måste dessutom fogas de punktskatter som läggs på drivmedel. Sammantaget bromsar regeringens politik landets tillväxt i allmänhet, och den utgör särskilt ett hot mot hela Norrlands överlevnad. Eftersom Norrland är en mycket stor nettoexportör av tunga råvaror och regionen kännetecknas av långa avstånd med gles befolkning, är bilen och vägnätets standard en avgörande faktor inte bara för tillväxt och befolkningsförflyttning, utan också för en god rörlighet på arbetsmarknaden och för att folk överhuvud- taget ska kunna bo kvar.
Gränsen för en acceptabel vägstandard är nu sedan länge passerad. För att illustrera detta kan nämnas att det västerbottniska vägnätet den 25 april 2000 till 25 procent av befintligt vägnät, eller 233 mil, hade nedsatt framkom- lighet. I Jämtland är denna siffra uppe i hela 40 procent. Det betyder bland annat att skogstransporter måste anstå till dess att tjälen gått ur jorden och vägnätet åter bär. Miljontals kronor i framförallt försämrad virkeskvalitet, men också i minskade intäkter från turismen, försvinner därmed.
Regeringens försumlighet drabbar Norrlands vägnät på ett förödande sätt. Boende, arbetspendlande och företagande i allmänhet ges genom regeringens politik otillräckliga förutsättningar för att kunna skapa mervärde och bidra till ökad tillväxt. Den besparing som regeringen gör är i själva verket kontraproduktiv på flera områden. En långsiktig och framsynt politik vad gäller nyinvesteringar och underhåll av befintligt vägnät måste ansluta sig till synsättet, att satsningar för ett väl fungerande vägnät inte är en kostnad utan en investering. För Sveriges del i allmänhet och för Norrlands i synnerhet borde regeringen därför avsätta medel som kraftigt överstiger de föreslagna, så att en modern och långsiktigt hög vägstandard kan uppnås.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade väganslag.
Stockholm den 27 april 2000
Anders Sjölund (m)
Ola Sundell (m)