Det finns många fina ord i propositionen om en offensiv för tillväxt, men inga konkreta förslag presenteras. Stockholmsregionens behov, vilka under en följd av år har eftersatts, får även i fortsättningen en styvmoderlig behandling med den röd-gröna politiken. Erforderliga incitament och regeringsinitiativ saknas och tilldelningen av anslag för åtgärder av infrastrukturell art är för låg med alla mått mätt.
Bostadsbyggandet och flexibiliteten på bostadsmarknaden hindras av regler, förbudslagstiftning och höga skatter på de boende och boendet. Trafiksituationen i Stockholmsområdet med långa köer och därmed stora samhällsekonomiska bortfall blir bara värre och värre. Polisen i Stockholms- området befinner sig i kris. Fastighets- och förmögenhetsskattehöjningar slår extra hårt mot storstadsområdena. Dessutom försvarar den röd-gröna riks- dagsmajoriteten ihärdigt ett orättfärdigt skatteutjämningssystem som kraftigt missgynnar tillväxtkommunerna i Stockholms län.
På flera olika områden är det av yttersta vikt att storstadsområdenas sär- skilda förhållanden och förutsättningar uppmärksammas. Inte minst gäller detta vid resurstilldelning inom de offentliga verksamheterna och vid prioriteringar mellan olika infrastrukturella satsningar. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Bygg ut väg 73
Väg 73 är den viktiga förbindelselänken mellan Gotland och Stockholm samt Nynäshamn och Stockholm. Av de cirka sex milen mellan Nynäshamn och Stockholm är den sista delen mellan Västerhaninge och Stockholm utbyggd motorväg. Den återstående delen (23 kilometer) mellan Västerhaninge och Nynäshamn är en krokig, backig och olycksdrabbad niometersväg. Väg 73 är ett av de tio mest olycksdrabbade vägavsnitten i landet.
Behovet av en utbyggnad av vägen är oerhört stort. Trafiken på vägen har intensifierats genom en ökad pendling mot arbetsplatser i Haninge och Stockholm. Dessutom har färjetrafiken på Gotland och Polen fått en kraftig tillväxt, vilket medför en ökad tung trafik på vägen. Det diskuteras också om färjetrafik på Finland och Tyskland kan förläggas till Nynäshamn från och med 2001. Allt sammantaget styrker utvecklingen det starka behovet av en snar utbyggnad av väg 73 på sträckan Västerhaninge-Nynäshamn. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Förstärk polisen
Antalet poliser har de senaste åren minskat kraftigt, liksom antalet civil- anställda inom polisen. På flera ställen övervägs om polisstationer skall läggas ner. Medborgarnas rättmätiga krav på trygghet och säkerhet kan inte längre garanteras på ett tillfredsställande sätt. Enligt polisväsendets årsredovisning för år 1999 minskade antalet poliser i landet med drygt 200 jämfört med år 1998. Minskningen i Stockholms län var under samma period 176. Huvuddelen av minskningen har alltså inträffat i Stockholmsregionen.
Minskningen av antalet poliser är inte acceptabel. Det behövs fler poliser i landet och naturligtvis även i Stockholmsområdet - inte minst för att trygga närpolisreformen. Det är ytterst angeläget att de förstärkningar som nu genomförs faktiskt får genomslag också i Stockholms län. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Sälj hela Haninge Bostäder
I propositionen redovisar regeringen att anslaget Särskilda insatser i vissa kommuner och landsting förstärks med 699 miljoner kronor genom att staten, efter utnyttjande av sin köpoption, har sålt aktierna i Haninge Holding AB till Venantius AB. Det konstateras också att en del av fastighetsbeståndet i det av holdingbolaget ägda bostadsföretaget Haninge Bostäder AB kommer att avvecklas, varvid ytterligare medel kommer att kunna återvinnas.
Det är min uppfattning att regeringen bör initiera en omförhandling av de delar i de befintliga avtalen där Haninge kommun om några år ges möjlighet att köpa tillbaka delar av Haninge Bostäder AB. Regeringen bör istället föranstalta om försäljning av hela bostadsbeståendet på den öppna marknaden. Det är en fördel om bostadsbeståndet därvid uppdelas på flera olika enheter i syfte att få en förbättrad konkurrens mellan olika aktörer inom hyresrättsmarknaden på Södertörn. Riksdagen bör ge regeringen erforderligt bemyndigande för detta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgiftsområde 4,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgiftsområde 22.
Stockholm den 26 april 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)