Frågan om medlemskap i EU:s valutaunion EMU är en av de viktigaste besluten inför framtiden. Ett medlemskap i valutaunionen skulle innebära ett stort steg mot ett Europas förenta stater med en centraliserad ekonomisk politik långt borta från medborgarnas inflytande. Enligt statsminister Göran Persson är det till och med en större fråga än beslutet om att ingå som medlem i EU. Att det regeringsbärande partiet socialdemokraterna inte har bestämt sig i denna för framtiden så viktiga fråga är ett demokratiskt problem. "Vänta och se"- strategin är inte hållbar. Under mandatperioden, första halvåret 2001, kommer Sverige att ta över ordförandeskapet i ministerrådet. Att man som ordförandeland inte tagit ställning i en av unionens viktigaste frågor är ett svaghetstecken och ett problem. För att komma till rätta med denna problematik föreslår Miljöpartiet att riksdagen beslutar att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste underställas en folkomröstning.
Smyganpassning
Trots att den officiella linjen är "vänta och se" har riksdagen anpassat den ekonomiska politiken till de krav som en framtida låsning av kronan till euron kräver och drivit igenom två omgångar av grundlagsändringar när det gäller Riksbankens ställning. Miljöpartiet anser att det är orimligt att Sverige på detta sätt anpassas till EMU utan att medborgarna fått möjlighet att ta ställning till den avgörande frågan - huruvida vi ska gå med i EMU eller inte.
Den svenska riksbanken
Den svenska riksbanken är i dag en från riksdagen fristående institution. Den svarar än så länge för Sveriges försörjning av sedlar och mynt, förvaltar den svenska valutareserven och driver en aktiv penningpolitik. Tidigare den fristående riksbanken stått under demokratisk kontroll från riksdagen, men efter ett beslut 25 november 1998, efter de allmänna valen, fick Riksbanken den fristående position den har idag. Riksbanken styrs numera av ett riksbanksfullmäktige som utses av riksdagen. Riksbanksfullmäktiges uppgifter är bland annat att utse den direktion bestående av sex ledamöter som har beslutsmakt över den förda penningpolitiken. Direktionen väljer också den person som ska bli riksbankschef. Att avsätta riksbankschef och direktion är i stort sett omöjligt oavsett om de politiska styrkeförhållandena förändras. Riksbankens mål är nu att säkerställa ett stabilt penningvärde med reporänta och andra makrofinansiella instrument och styrmedel.
Avdemokratisering
Det sker idag en alltför stor urholkning av demokratin. Krav på centralisering av makt till institutioner utan demokratisk kontroll blir allt vanligare. Denna tendens är kanske tydligast på det ekonomiska området där politikerna själva väljer att lämna från sig makten över den ekonomiska politiken. Detta sker samtidigt som alltfler människor känner att makten över deras vardagliga liv flyttas till byråkrater och politiker långt borta från deras egen verklighet. Ett medlemskap i EMU skulle ytterligare förvärra vanliga människors möjlighet att styra över sin egen vardag.
Demokrati, i den mening vi känner ordet, bygger på att folket måste kunna utkräva ansvar från dem som förvaltar makten. I EMU:s konstruktion saknas varje möjlighet för folket att utkräva något som helst ansvar, varken från centralbanken som organ eller ifrån bankens ledningspersoner. Den oberoende centralbanken lägger fast penningpolitiken oavsett valutgångarna i medlemsländerna.
Miljöpartiet menar att innan Sverige tar beslut om ett inträde i EMU måste det föras en bred diskussion om hur den ekonomiska demokratin ska utformas i framtiden. För att engagera människor i detta är det inte bara demokratiskt nödvändigt, men också en viktig pedagogisk poäng att låta folket avgöra EMU-frågan i en folkomröstning.
Inte bara ett ekonomiskt projekt
Den ekonomiska delen av ett eventuellt EMU-medlemskap är endast en delkomponent av EMU-strukturen. EMU är i huvudsak ett politiskt projekt med det övergripande syftet att skapa en federal stat, något Miljöpartiet motsätter sig. En debatt i en kommande folkomröstning om EMU måste därför även handla om vilken utveckling vi vill ha av EU. En folkomröstning skulle därför även ge utrymme för en diskussion om framtid och utveckling.
Vad gäller de ekonomiska konsekvenserna av EMU kan vi här kort konstatera att en gemensam valuta gör det enklare att resa mellan medlems- länderna för privatpersoner, men argumentet att en gemensam valuta skulle påverka företagens möjligheter att nå en större marknad är ytterst tveksamt. Växlingskostnader är mycket marginella i jämförelse med t ex transport- kostnader, eller kommer i alla fall att vara det i ett ekologiskt hållbart samhälle med högre beskattning av koldioxidutsläpp etc. Dels har EMU:s medlemstater i hög grad olika ekonomiska grundförutsättningar. Vi har olika handelsmönster, olika välfärdssystem, olika näringsliv och olika ekonomiska konjunkturer. EU är därför inte något optimalt valutaområde, vilket kan resultera i kraftiga assymetriska chocker i ekonomin.
I valutaunionens fotspår följer också en gemensam finanspolitik. Det innebär att både skattesystemen och utgiftssystemen i medlemsländerna måste likriktas. Detta är en naturlig utveckling av EMU-modellen. Då EU inte är ett optimalt valutaområde blir det samtidigt svårt att föra en sådan central finanspolitik utan att det drabbar områden i periferin. Sverige löper en särskilt stor ekonomisk risk genom sina delvis annorlunda handels- förbindelser och sitt ekonomiska beroende av regioner utanför EU. Det gäller särskilt det stora dollarberoendet i svensk exportindustri.
Inte heller argumentet att en gemensam valuta skulle innebära ökad ekonomisk stabilitet är gångbart. Hotet mot ekonomisk stabilitet är spekulta- tionsekonomin som sådan och den finns kvar oavsett om spekulationen sker i kronor eller euro.
Folkomröstningen 1994
Före den svenska folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 skickades departementspromemorian Sveriges medlemskap i EU (Ds 1994:48) ut på bred remiss, medan den riktiga avtalstexten (Ds 1994:60) dröjde. Promemorian behandlade frågan om Sveriges skyldighet att gå in i EMU:s tredje fas mycket kortfattat. Där angavs att Sverige har rätt att göra så när vi uppfyller konvergensvillkoren, men att vi inte har någon skyldighet, saken förklarades vara "en intern svensk angelägenhet", där det var riksdagens sak att fatta beslut.
Broschyren "EU-avtalet" distribuerades till samtliga hushåll. I broschyren påstås att det är riksdagen som ska avgöra frågan om Sverige ska anslutas till EU:s gemensamma valuta och centralbank när den frågan blir aktuell: "Detta har Sverige gjort klart i förhandlingarna."
Även i propositionen står det klart och tydligt att "ett slutligt svenskt ställningstagande till övergången från den andra till den tredje fasen av EMU kommer att göras i ljuset av den fortsatta utvecklingen och i enlighet med fördragen. Den interna svenska beslutsordningen innebär att det ytterst är riksdagen som skall ta ställning." (Prop. 1994/95:19 del 1 s. 431.)
Det behöver inte nödvändigtvis vara så att det är riksdagen som fattar det slutliga beslutet om huruvida man ska gå med i EMU. Riksdagen kan överlåta den makten till folket i en folkomröstning.
EMU-kraven
När EU:s ministerråd den 2 maj 1998 bestämde vilka EU- länder som ska ingå i valutaunionen från starten, konstaterades att Sverige inte uppfyller "de nödvändiga villkoren för införande av den gemensamma valutan". Sverige underkändes med hänvisning till att vi inte deltagit i EU:s växelkurssamarbete ERM, att den svenska kronan varit för instabil i förhållande till andra EU-valutor, samt att lagstiftningen som reglerar Riksbankens verksamhet inte är förenlig med Maastrichtfördraget och ECB-stadgan.
I dag uppfyller Sverige de viktigaste inträdeskraven, med ett undantag: Den svenska kronan deltar inte i den europeiska växelkursmekanismen, ERM. Enligt den tolkning som gjorts av alla EU-länder utom Sverige och Storbritannien, måste kandidatländerna ha låtit sina valutor vara med i ERM under minst två år. Först därefter anses kravet på stabil valuta vara uppfyllt. Genom att inte knyta kronan till ERM har Sverige straffat ut/diskvalificerat sig från valutaunionen - åtminstone från starten 1999.
Folkomröstning om EMU
Samtliga riksdagspartier har sagt att de antingen vill ha en folkomröstning eller, i alla fall, kan tänka sig en. Socialdemokraternas kongress slog fast att ett EMU-inträde måste föregås av ett kongressbeslut och att frågan sedan får avgöras genom ordinarie riksdagsval, nyval eller folkomröstning. EMU-frågan kommer nu avgöras på en extrakongress under våren 2000. Även Kristdemokraterna har ännu att avgöra sin åsikt i EMU-frågan.
Göran Persson har sagt att han tycker en folkomröstning om EMU vore "det naturliga" och liknande signaler har kommit från andra håll inom socialdemokratin, såväl Socialdemokratiska kvinnoförbundet som SSU vill ha en folkomröstning om eventuellt medlemskap. Tony Blair har lovat att britterna ska få folkomrösta om EMU, likaså kommer Danmark att avgöra frågan i en folkomröstning om inträde skulle bli aktuellt längre fram.
Miljöpartiet anser att EMU-frågan är av så stor betydelse att det är självklart att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas måste föregås av en folkomröstning. Riksdagen kan inte anses ha den kompetensen då EMU-frågan aldrig kom upp i debatten i det senaste allmänna valet 1998. Det finns inte heller något folkligt stöd för den EU-linje som nu drivs av regeringen. Därför måste svenska folket få säga sin mening.
Det är viktigt att en folkomröstning om EMU kan komma tillstånd så snart som möjligt. Det finns fördelar med att ha bestämt sig i denna fråga när Sverige kommer att vara ordförandeland i EU första halvåret 2001.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ett beslut om svenskt inträde i EMU:s tredje fas så snart som möjligt måste underställas en folkomröstning.
Stockholm den 3 oktober 1999
Yvonne Ruwaida (mp)
Matz Hammarström (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Kia Andreasson (mp)
Per Lager (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)