Varje dag transporteras stora mängder gods i Sverige. Det är mestadels enkla godsslag, helt ofarliga och utan komplikationer. Men många transporter som dagligen sker i tättbebyggda områden är bärare av farligt gods. Även om det finns regler för hur dessa transporter skall utföras upplever räddningstjänsten och andra ansvariga för samhällets säkerhet stor oro inför konsekvenserna av eventuella olyckor.
Regeringen och statliga verk har tillsammans det totala ansvaret för övervakning och kontroll när det gäller transporter av farligt gods. Det är viktigt att rollfördelningen är tydlig och att departementen har den kompe- tens som krävs. Kunskapen om transporterna inom respektive verk och departement är säkert stor. Lika viktigt är det att det samlade regelverket för transporter av farligt gods är konsekvent och tydligt.
Eftersom Sverige inte har ett departement eller statligt verk med ett samlat ansvar inom området bör en rapport tas fram som visar hur det totala an- svaret nu är fördelat mellan olika departement och myndigheter. Det måste finnas en tydlighet i relation till de näringar som berörs om vart man ska vända sig vid behov av rådgivning och konsultationer. Medborgarna måste känna en trygghet i att insatserna vid en eventuell incident sker på ett adekvat sätt.
Därtill måste arbetet med samordning omkring transporter av farligt gods över hela Europeiska unionen påskyndas. Sverige bör därför påbörja och driva frågor som kommer att förstärka möjligheten till säkra transporter av farligt gods.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transporter av farligt gods,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett samlat dokument över regelverk och ansvar när det gäller transporter av farligt gods. 3.
Stockholm den 3 oktober 1999
Kenneth Lantz (kd)