Avreglera soteriet
En gång i tiden var de svenska städerna huvudsakligen byggda av trä. Nästan varje stad har haft stora återkommande bränder, som varit våldsamma och ödelagt mångas hem. De har ofta haft förödande förlopp och varit skäl till att man valde att bygga städer av sten, sådana de är idag.
De första bestämmelserna om sotning kom så tidigt som 1619. Grunden för sotningsväsendets organisation lades i författningar åren 1661 och 1675. År 1702 kom mer precisa bestämmelser i "Förordning och taxa för Skår- stens-Fäijare". Därefter har en rad förändringar och tillägg kommit, men skorstensfejarmästarens monopol har bestått.
Bränderna i de gamla trästäderna startade ofta som soteld, bränder i skorstenar och rökgångar. Det var inte så underligt att sotaren och hans värv blev mycket viktigt för att undvika detta och att soteriet och regler och lagar runt kontroll av eldstäder och skorstenar var rigorösa. Numer visar statistiken att både elektriska installationer och blixten har gått förbi eldstäder som orsak till bränder i hus och hem. Trots det finns de gamla regleringarna runt soteriet kvar. Ett av de sista monopolen består.
Vad hände med utredningen?
I mars 1998 kom en utredning om soterimonopolet, Sotning i framtiden (SOU 1998:45). I den föreslås en avreglering av detsamma. Idag utför skorstensfejarmästaren både sotning och kontroll av densamma samt övrig brandkontroll. I utredningen föreslås att kontrollen skall utföras av en certifierad kontrollant medan sotningen till och med kan utföras av fastighetsägaren själv. Eller man kan välja den sotare man själv vill ha. Utredningen föreslår också förbättrade utbildningsmöjligheter för framtida sotare. Om förslaget genomförs kan vi kunder välja fritt. Ett framtida system kan sägas likna det på elsidan där installationen skall göras av en elektriker med behörighet, men var och en kan välja elektriker och firma.
De etablerade skorstensfejarmästarna protesterade mot utredningens för- slag och regeringen har inte vidtagit några åtgärder med anledning av den. Ingen proposition är heller aviserad.
Låt var och en välja sotare!
Det är på tiden att soteriet avregleras. Den tingens ordning som gäller hör inte en modern tid till. Den var möjligen motiverad under trästädernas tid men borde idag kunna ersättas med ett modernare system. Om lag och försäkringar kräver att eldstäder sköts på ansvarsfullt sätt borde det kunna vara upp till var och en vilken sotare man anlitar. Med en certifiering av kontrollanten, som naturligtvis kan vara sotaren, torde inte brandskyddet försämras. Vi ges ju ansvar att välja elektriker trots att elfel orsakar fler bränder idag än felaktigt hanterade eldstäder och rökgångar. Monopolet leder inte bara till utebliven priskonkurrens. Det leder också i många fall till en arrogans från sotarmästaren mot kunden eftersom man uppfattar sig som en myndighet, och dessutom vet att kunden aldrig kan vända sig till någon annan för att få sotning och kontroll utfört enligt lagar och förordningar. Det gör det också omöjligt för en yrkeskår att starta egen verksamhet, kanske förbättra, förändra och komplettera efter eget huvud. Anställning hos skorstenfejarmästaren är det alternativ man har. Otidsenligt!
Fullfölj förslagen i utredningen och avreglera soteriet!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av soterimonopolet.
Stockholm den 23 september 1999
Gudrun Lindvall (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Lars Ångström (mp)