1 Inledning
Vänsterpartiet har länge krävt att det militära försvaret skall minskas till förmån för andra verksamheter inom den offentliga sektorn. Den positiva säkerhetspolitiska utvecklingen under 1990-talet i Europa har gjort en minskning av det militära försvaret politiskt möjligt. Ett alltmer medvetet säkerhetspolitiskt arbete har utvecklats och försvarsutgifterna för Europas länder har successivt minskat. Exempel på detta är att Nato- länderna sammanlagt minskade sina försvarsutgifter med 16 % mellan 1985 och 1997. Ryssland hade minskat sina försvarsutgifter 1997 med 80 % jämfört med tiden före murens fall.
Vänsterpartiet har preliminärt som ett första steg ställt sig bakom den ekonomiska ramen för totalförsvaret samt den nya inriktningen av verksamheten. Därmed har vi accepterat det nya försvarets fyra huvuduppgifter och förmågor: att försvara Sverige mot väpnat angrepp, att hävda vår territoriella integritet, att bidra till fred och säkerhet i omvärlden samt att stärka det svenska samhället vid svåra påfrestningar i fred. Vänsterpartiet ser alltså med tillfredsställelse på denna nu påbörjade omdaning från ett invasionsförsvar till ett försvar som är anpassat till den nya situationen i vår omvärld.
2 Internationell utveckling och svensk säkerhets- och försvarspolitik
2.1 Alliansfrihet och neutralitet
Sverige har historiskt spelat en viktig roll i arbetet för fred, nedrustning och säkerhet såväl globalt som i vårt närområde. Vår alliansfrihet har gett oss möjligheter att bli tagna på allvar, och det har varit svårt att förknippa Sveriges agerande med stormaktsintressen. Vänsterpartiet anser att denna position bör bevaras och utvecklas. Som neutral och alliansfri stat har Sverige ett särskilt ansvar för att värna folkrätten och förhindra en internationell rättsordning som legitimerar supermakters eller starka militäralliansers tillgripande av militärmakt utan mandat av Förenta nationerna.
Regeringen framhåller i propositionen att ett aktivt svenskt deltagande i PFF bidrar till att stärka vår förmåga att medverka i internationella insatser. Vänsterpartiet anser att gemensamma övningar och den kontaktyta som detta ger är viktigt. Men vad det gäller PFF så är organisationen Natoinitierad, vilket innebär att Sverige starkt knyts till Nato genom att delta i denna. Istället borde dessa kontakter och övningar organiseras genom att OSSE får en utökad och vidgad roll. Ett PFF-medlemskap kan motverka Sveriges intresse av att vår alliansfrihet uppfattas som konsekvent och stabil av omvärlden.
Genom Amsterdamfördragets ikraftträdande i år har diskussionen om EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik kommit i blickpunkten. Vänsterpartiet är stark motståndare till idén om en gemensam politik inom dessa områden. Denna utveckling förstärker och konfirmerar planerna på en europeisk federation.
2.2 Förenta nationerna
Under många år har FN:s auktoritet undergrävts bland annat genom att många stater, framför allt USA, häftar i skuld till organisationen. FN:s egen organisation och arbetssätt är en kvarleva från det kalla krigets dagar och har därmed bidragit till att försvåra ett beslut om FN-mandat i kritiska situationer. Det är mycket viktigt att FN:s omorganisation genom förändring av stadga och arbetssätt ger en vetofri kultur där stormakter i säkerhetsrådet förhindras från att blockera åtgärder mot brott mot mänskliga rättigheter. Det är vår uppfattning att aktioner av militär art, oavsett vem som taktiskt leder dem, aldrig får ske utan FN-mandat. På sikt anser vi att FN:s rekonstruktion också skall inkludera möjligheten och kapaciteten att leda dessa insatser.
2.3 Försvarsindustrin
Med ett minskat svenskt försvar följer att vårt land inte kan hålla sig med en försvarsindustri av den omfattning vi hade under det kalla kriget. Försvarsindustrins kapacitet måste bygga på försvarets behov av materiel. En omstrukturering är nödvändig för att stimulera försvarsindustrin att övergå från militär till civil produktion. I Sverige har vi riktlinjer för krigsmaterielexport som vid en internationell jämförelse är restriktiva. Ett viktigt villkor för ett svenskt deltagande i ett utvidgat europeiskt försvarsindustrisamarbete är att den svenska hållningen avseende krigsmaterielexport kan upprätthållas.
3 Det militära försvaret
Omställningen av försvaret och nedläggningen av enheter påverkar många människor och orter. Det är av största vikt att omställningsplanen verkställs i samarbete med regionala och lokala myndigheter. Omställningsarbetet skall syfta till att stödja en positiv utveckling av arbetsmarknaden och stimulera kommunernas förutsättningar för tillväxt och befintligt näringsliv. Det är vidare av vikt att de civilanställdas behov uppmärksammas.
3.1 Inriktning av insatsorganisationen
Att ge större tyngd åt svenskt deltagande i internationella insatser är en bra inriktning. Dessutom måste vi snabbare än nu kunna ställa upp med resurser när behovet uppkommer. Det är också betydelsefullt att vi kan bidra med mer förebyggande insatser. Ett ingripande på ett tidigt stadium i en konflikt för att förebygga att denna blir väpnad är bättre än att gå in för att separera stridande parter. Dessutom måste vår förmåga till minröjning öka rejält. Den kunskap och kapacitet Sverige har för utvecklande av dessa resurser både vad gäller material och personal måste ges högre prioritet. Minst 200 miljoner årligen bör därför i försvarsbudgeten avsättas för dessa ändamål. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3.2 Flygstridskrafter
I avsnittet om flygstridskrafterna framhåller propositionen att den långsiktiga inriktningen bör vara åtta divisioner JAS 39 Gripen från och med år 2005. Detta ligger också i linje med ÖB:s förslag från den 19 maj i år. Vänsterpartiet kan dela den bedömningen och även acceptera att Viggensystemet utmönstras till ovan nämnda tidpunkt.
En konsekvens av detta blir att man nu bättre kan bedöma hur många JAS 39 Gripen-plan försvaret har behov av i framtiden. Enligt vedertagna beräkningar brukar man ange att för en division behövs åtta plan i aktiv tjänst och ungefär lika många i reserv. Det vill säga totalt 16 plan per division. Med en dimensionering på åtta divisioner skulle således försvarets behov av JAS 39 Gripen vara 128 stycken från och med år 2005. De beställningar som ligger omfattar dock 204 plan. Som framgår av propositionen skapar denna överbeställning av 76 JAS 39 Gripen-plan stora problem för planeringen. Det torde därmed vara angeläget att i görligaste mån reducera beställningen av JAS 39 Gripen.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen tillsätter en arbetsgrupp som klargör försvarets verkliga behov av JAS-plan och därefter ges i uppgift att omförhandla den svenska beställningen i syfte att reducera försvarets JAS- beställning till en acceptabel nivå. Vad som ovan anförts om en arbetsgrupp för att klargöra försvarets verkliga behov av antalet JAS 39 Gripen-plan och reducering av den svenska beställningen bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3.3 Nya förbandstyper
De nya hoten innebär också att de militära resurserna måste organiseras mot dessa hotbilder. Regeringen redovisar vad som skulle kunna ingå i dessa nya uppgifter och vilka nya förbandstyper detta skulle kräva, som t ex signalspaningsbataljon, IT-säkerhetsförband och NBC-styrka.
Därutöver föreslår Vänsterpartiet att man också inrättar miljöförband. Risken för miljökatastrofer är stor, dels här i landet p.g.a. många miljöfarliga verksamheter, transport av farligt gods på våra vägar och järnvägar, men också för att kunna hjälpa till att miljösanera efter en väpnad konflikt eller som hjälp med miljösanering i våra grannländer. Mycket materiel speciellt i öst utgör ett miljöhot dels lokalt, dels för vårt land om en olycka sker. Dessutom har Europaparlamentet redovisat behovet av att Europas stater kan ställa miljösaneringskunskap och resurser till förfogande. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3.4 Arméförbandens dimensionering och placering
Ur försvarspolitisk synpunkt kan vi acceptera grundidén och förslagen vad gäller de förband som sorterar under armén. Det innebär att vi kan acceptera propositionens helhetslösning vad avser arméns utbildningssystem, dimensionering och placering.
3.5 Marina resurser
Vänsterpartiet accepterar att marina plattformar finns i både Berga och Karlskrona samt att Göteborg skall ha marina resurser delar av året. Gotland föreslås i propositionen förlora all marin verksamhet. Med tanke på att Gotland omges av internationellt vatten är det ur ett försvarspolitiskt perspektiv viktigt att markera vår territoriella närvaro. Därför föreslår vi att två till tre patrullbåtar från Berga får sin placering i Fårösund. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Dessutom bör prövas om MekB18 i framtiden kan flytta sin verksamhet till Fårösund för att där samla de militära resurserna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3.6 Kustartilleriets utbildning och lokalisering
Vi anser att propositionen gör en väl avvägd och riktig bedömning när man låter KA4 ligga kvar som utbildningsförband i Göteborg. Både av försvarspolitiska och säkerhetspolitiska skäl behövs en militär närvaro i rikets största hamnstad.
Regeringen föreslår att KA2 i Karlskrona och KA3 i Fårösund skall läggas ned. Detta förslag bör riksdagen avslå. Vårt förslag är istället att KA2 i Karlskrona skall utgöra huvudplattformen för kustartilleriet. KA1 i Vaxholm och KA3 i Fårösund bör läggas ned. Detta bör riksdagen besluta. Ur utbildnings- och miljösynpunkt och med tanke på närheten till goda övningsområden är KA2 det bästa alternativet för kustartilleriets huvudplattform. Vi ser det som en fördel att man har kustartilleri och Marinen på samma ställe, i en samlad garnison.
Angående varvsfrågan så pågår en diskussion om framtidens fartygsunderhåll och produktion. Diskussionen omfattar Muskö örlogsvarv och Kockums AB i Karlskrona. Regeringen föreslår att man vid behov återkommer till riksdagen med dessa frågor. Det kan finnas olika bedömningar av när och om detta behov föreligger. Vi anser därför att riksdagen bör slå fast att varvsfrågan skall återkomma till riksdagen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3.7 Helikopterförbandens organisation och lokalisering
Helikopterverksamheten föreslås organiseras i två bataljoner: en för markoperativ verksamhet och en för sjöoperativ. I propositionen föreslås lokalisering till Malmen respektive Berga samt att Säve (del av Göta helikopterbataljon) skall vara kvar till och med 2003. Dessutom föreslås att en mindre enhet förläggs till Boden. Vänsterpartiet vill påtala att helikopterresurser har stor betydelse för stöd till samhället. Därför bör resurser placeras på flera orter i vårt land. Att behålla verksamheten vid Säve även efter 2003 är därför av största vikt, liksom att Boden får behålla tillräckliga resurser dels för den militära utbildnings- och övningsverksamheten, dels för att bevara en god tillgänglighet för samhället. Det är av betydelse att beslut om militär och civil samverkan för stöd till samhället i fred kan fattas på lokal nivå. Även andra orter bör få tillgång till denna resurs som SAR-placering (räddningshelikoptrar). Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
3.8 Flygflottiljernas antal och lokalisering
Regeringen menar att Försvarsmakten skall ha fem flygflottiljer: F 21 i Luleå, F 4 i Östersund, F 7 på Såtenäs, F 16 i Uppsala och F 17 i Kallinge.
För att underlätta omställning av och den framtida planeringen inom flygvapnet föreslår Vänsterpartiet istället att Sverige fram till år 2005 skall ha fyra flygflottiljer, med vardera två divisioner: F 21 i Luleå, F 4 i Östersund, F 7 på Såtenäs och F 10 i Ängelholm. Riksdagen bör således avslå regeringens förslag nr 12 om att lägga ned F 10 i Ängelholm. Efter år 2005 bör målsättningen vara att gå ned till tre flottiljer med sammanlagt åtta divisioner, eftersom flera flottiljer har kapacitet att ta emot tre divisioner. Flygskolan bör enligt Vänsterpartiets mening vara kvar på F 10. F 16 i Uppsala och F 17 i Kallinge bör dock läggas ned. Detta bör riksdagen besluta. Den verksamhet som i dag bedrivs på dessa orter bör fördelas på de kvarstående flottiljerna.
3.9 Ledningsfrågor
Den av regeringen föreslagna ledningsstrukturen för det militära försvaret omfattar en operativ och taktisk ledning (OPIL) jämte högkvarteret samt militärdistrikt (MD) med militärdistriktsenheter. Vänsterpartiet accepterar i stort strukturen i förslaget, men vi föreslår en annan indelning av landet i militärdistrikt. Det föreliggande förslaget om fyra MD innebär att det blir stora områden som skall samordnas. Det södra blir mycket befolkningstätt medan det norra har mycket stora arealer att ansvara för. Därför föreslår Vänsterpartiet sex militärdistrikt. Regeringen bör ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.
Enligt Vänsterpartiet bör det föreslagna södra MD delas i två och Värmland därvid ingå i det västra. Det norra MD bör också delas på två med en justering söderut av gränsen mot Mälardalens område. Gotland bibehålls som ett MD. Vi anser att dessa militärdistriktsområden får en bättre möjlighet att leva upp till sina uppgifter att ge stöd till frivilligorganisationerna och samverkan med totalförsvarets civila delar. Överblicken och lokalkunskapen blir bättre. Man kan behålla en bred kompetens bland personalen samtidigt som identifikationen för medborgarna blir starkare. Vi ansluter oss till förslaget om 29 militärdistriktsenheter. Dessa kommer att få det direkta ansvaret för samverkan med kommuner och de lokala frivilligrörelserna.
Det är dock viktigt att de orter som genom riksdagsbeslutet påverkas av kraftigt beskurna eller helt neddragna militära resurser kan få extra stöd och resurser i form av förstärkta militärdistriktsenheter. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. Det civila försvarets ledningsstruktur kommer regeringen att redovisa för riksdagen hösten 2000. Vi återkommer i frågan vid detta tillfälle.
3.10 Personalfrågor
Med tanke på det ökade deltagandet i internationella insatser har behovet av kunskap om internationella relationer och säkerhetspolitik hos personalen ökat. Detta motiverar ökade utbildningsinsatser på området. En mycket angelägen personalfråga för Vänsterpartiet är den om förekomsten av sexuella trakasserier inom försvaret. Vi vill betona att arbetet för att komma till rätta med detta allvarliga problem inte får läggas åt sidan nu när försvaret genomgår denna djupgående omstrukturering.
3.11 Värnplikten
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att vi skall hålla kvar värnpliktssystemet för totalförsvarspliktiga. När det blir färre som gör sin värnplikt i ett omdanat försvar är det nödvändigt att den civila meriten förbättras. Detta kan gälla t ex körkort eller behörighetsbevis som studiepoäng. Dessutom måste villkoren för de värnpliktiga förbättras genom t.ex. möjligheten att studera under värnpliktstiden genom samarbete med högskolor. Även om ersättningsnivåerna är en uppgift som delegerats till regeringen vill vi påtala att den föreslagna uppräkningen av dagersättningen från 40 till 50 kronor/dag är för liten. Den kompenserar inte dem som gör värnplikten jämfört med dem som studerar eller har ett förvärvsarbete. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna. För övrigt återkommer vi till de värnpliktigas situation när Pliktutredningen lagt fram sitt förslag.
4 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i försvarsbudgeten avsätta 200 miljoner kronor per år till minröjning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en arbetsgrupp som får till uppgift att klargöra vilket försvarets verkliga behov av JAS-plan är,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en arbetsgrupp med uppgift att omförhandla JAS-beställningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta miljöförband,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om placering av patrullbåtar i Fårösund,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pröva möjligheten att i framtiden flytta MekB18:s verksamhet till Fårösund,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag nr 10 i den del som avser nedläggning av KA2 i Karlskrona,
8. att riksdagen beslutar att lägga ned KA1 i Vaxholm,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen skall återkomma till riksdagen med varvsfrågan,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om helikopterförbandens organisation och lokalisering,
11. att riksdagen avslår regeringens förslag nr 12 att lägga ned F 10 i Ängelholm,
12. att riksdagen beslutar att lägga ned F 16 i Uppsala och F 17 i Kallinge,
13. att riksdagen avslår regeringens förslag nr 19 vad gäller indelningen i fyra militärdistrikt,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag som innebär en indelning i sex militärdistrikt,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkta militärdistriktsenheter på de orter som genom riksdagsbeslutet påverkas av kraftigt beskurna eller helt neddragna militära resurser,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värnplikten.
Stockholm den 9 december 1999
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Owe Hellberg (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Stig Sandström (v)
Berit Jóhannesson (v)