Minröjning är en uppgift i det internationella fredsbevarande arbetet som är mycket viktig. Sverige har i Eksjö börjat bygga upp ett tekniskt mycket framstående centrum för minröjning/ammunitionsröjning, där man satsar på olika tekniska lösningar för att upptäcka och oskadliggöra minor på vägar, i skog och i jordbruksmark. Förutom uppgifter för svenska försvaret kan minröjningscentrumet i internationella uppdrag medverka till att människor i drabbade länder och områden kan återgå till normalt liv och normal produktion av bland annat livsmedel.
Det är angeläget att den kompetens som finns i verksamheten i Eksjö kan tillvaratas i internationellt fredsbefrämjande arbete. Det är också önskvärt att min- och ammunitionsröjning blir ett prioriterat område i svenskt bistånd till utsatta länder.
Många människor drabbas av minskador, både i samband med krigshand- lingar och under lång tid därefter. Särskilt utsatta är barnen. Risken är stor att de skadas av minorna vid lek eller när de av nyfikenhet rör vid en mina. Även vuxna drabbas vid arbete i jord- och skogsbruk och vid vägtransporter.
För att möta behoven behövs inte bara tekniska insatser utan även insatser av medicinsk och psykologisk art. Att utveckla det psykologiska omhänder- tagandet av minoffer och traumavården är en viktig uppgift för att hjälpa människor med minskador. Ofta är minering av mark som aldrig ens är berörd av stridshandlingar den del av den psykologiska krigföringen som mest drabbar civilbefolkningen. Vidare behövs utbildning i akut omhänder- tagande av minskadade. Ortopediska insatser, protesutprovning och rehabili- tering bör vara andra inslag i ett internationellt biståndsarbete på minröj- ningsområdet.
Internationell biståndsverksamhet som rör minröjning bör för att kunna ge ett mer heltäckande bistånd kombineras med medicinska förebyggande och behandlande insatser i samverkan med Swedec i Eksjö.
Ett särskilt område är protestekniken. Den som fått ett ben, en hand, en arm eller en fot bortsliten av en mina har behov av att få en fungerande protes för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Landet i fråga be- höver få hjälp med att få proteser tillverkade och det behöver också, i stor utsträckning, få personal utbildad för att kunna ta fram och tillverka proteser för den egna befolkningens behov.
Detta är särskilt viktigt eftersom behovet av proteser är mycket långsiktigt om det är barn som är drabbade. Kroppen förändras när man växer, men även senare i livet har man behov av att byta protes. Den tekniska utvecklingen är också snabb och patienten behöver få del av den utveckling som sker för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt.
På Hälsohögskolan i Jönköping finns utbildning av protestekniker och protesingenjörer. I samverkan med Swedec bör ett centrum för protesteknik för minskadade utvecklas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla Swedecs verksamhet i Eksjö till ett internationellt kunskapscentrum för minröjning och ammunitions- röjning
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra minröjning/ammunitionsröjning och därtill hörande medicinsk verksamhet till ett prioriterat område i svensk biståndsgivning,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrätta ett psykologiskt centrum för minskadade i samverkan med Swedec i Eksjö,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsammans med Hälsohögskolan i Jönköping utveckla ett centrum för protesteknik för minskadade i samverkan med Swedec i Eksjö.
Stockholm den 4 oktober 1999
Margareta Andersson (c)
1Yrkande 2 hänvisat till NU. Elanders Gotab, Stockholm 1999