Regeringen gav i beslut den 17 december 1996 Försvarsmakten i uppgift att i samarbete med representanter för de frivilliga försvarsorganisationerna redovisa förslag till hur ett centrum för myndighetens och frivilligorganisationernas utbildning och annat stöd till de baltiska staterna kan byggas upp på Gotland. Redovisningen av uppdraget utmynnade i en slutsats att frivilligorganisa- tionernas utbildning och annat stöd till de baltiska staterna skall utgå från varje organisations egen ledningsstruktur och bedrivas på befintliga centrala kursplatser. Utredningen innehåller också förslag från försvarsmakten att regeringen anger en långsiktig inriktning för frivilligorganisationernas fortsatta planläggning av utbildning och stöd till de baltiska länderna.
Den pågående omstruktureringen av försvaret, som kommer att innebära att antalet utbildningsplatser kommer att minska aktualiserar på nytt frågan om ett centrum för myndighetens och frivilligorganisationernas utbildning. Inriktningen skall vara att de svenska frivilligorganisationerna skall utbilda ledare och funktionärer i sina baltiska motsvarigheter som sedan i sin tur skall bygga upp verksamheten i sina respektive länder med stöd från Sverige.
Försvarsberedningen har i sin rapport 1999:2 slagit fast: "Resurserna skall lokaliseras så att förmåga finns att skydda koncentrationen av känslig civil och militär infrastruktur i storstadsområdena. Vidare skall förmåga finnas att skydda civila nyckelresurser och militära basområden samt Gotland." Öster- sjön är det enda område där Sverige gränsar till områden där säkerhets- politisk och ekonomisk instabilitet råder där risk för allvarlig miljöpåverkan föreligger och där många aktörer kan ha motstridiga intressen. Utvecklingen i Baltikum är av strategisk betydelse för hela Östersjöregionen både i det korta och långa tidsperspektivet.
Gotlands kustartilleriregemente har extremt goda förutsättningar för utbild- ning av rörligt sjöfrontsartilleri och är ett lämpligt område för internationell utbildning och övningsverksamhet. Närheten till goda skjutplatser i kombina- tion med fria skjutområden borgar för en effektiv utbildning. I en skrivelse till HKV daterad 1999-06-18 har KA3 redovisat möjligheter och kostnader avseende leverans av och utbildning på sjöfrontsartilleri 7,5/65 till Estland.
Genom den omstrukturering av försvaret som nu äger rum är det angeläget att på nytt pröva behovet av ett centrum för såväl försvarets som frivillig- organisationernas utbildning. Försvarsmakternas behov av ett centrum och frivilligorganisationernas möjlighet att genomföra utbildning på befintliga kursplatser kan förändras genom omstruktureringen av försvaret och förut- sättningarna kan se annorlunda ut nu än år 1997 då tidigare redovisning lämnades. Behovet av att regeringen ger en långsiktig inriktning för frivillig- organisationernas fortsatta planläggning av utbildning och stöd till de baltiska länderna kvarstår.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en långsiktig inriktning för frivillig- organisationernas fortsatta planläggning av utbildning och stöd till de baltiska länderna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna till utbildning av ett rörligt sjö- frontsartilleri.
Stockholm den 28 september 1999
Lilian Virgin (s)