Vi har under en längre tid diskuterat försvarsmaktens materielanskaffning men inte med ett ord nämnt avyttring eller skrotning av utrangerat materiel. Ett nu pågående projekt analyserar ett Viggenplan för att optimalt åter- vinna flygplanet i form av delar och metaller. Redan efter sex månader visar det sig att "skrotvärdet" kommer att överstiga 200.000 kronor. Lägger man till försäljning av detaljer som däck med lagerupphängning m.m. så kommer man förmodligen att hamna på närmare 500 000 kronor. Till detta kan läggas guld, silver, palladium och platina till ett ännu inte känt värde. Gissningarna ligger mellan 2 och 20 kg. Guldpriset är i dag 68.000 kronor/kg.
Analysen pekar även ut miljö- och hälsofarliga ämnen som skall bort ur kretsloppet. I dag får Försvarsmakten 10.500 kronor för ovan nämnda flyg- plan. För motorn typ RM8 får man 1.200 kronor.
Ungrarna använde jetmotorer från Mig-29 för att släcka oljebränderna i Kuwait. I Tyskland har man tagit fram ett brandsläckningsfordon bestående av två jetmotorer för släckning av bränder i tunnlar. Visst kan en jetmotor få ett högre värde än 1.200 kronor. Det är fråga om 150 flygplan som skall skrotas i framtiden.
Vi anser att det är viktigt att Försvarsmakten genomför liknande analyser av större serier av materiel innan man tar in anbud på skrotning. Miljö- ansvaret är viktigt och måste genomsyra all hantering av materiel i vårt land. Försvarsmakten och därmed skattebetalarna kan tjäna många miljoner om man utnyttjar teknik som tagits fram av projektet på f.d. I 15 i Söderhamn.
Då det finns anledning att inom många områden ta tillvara den kunskap som utvinns i samband med olika skrotningsprojekt t.ex. elektronisk skrot- ning och flygplansskrotning anser vi att regeringen bör undersöka möjlig- heten till att införa ett centralt dataregister för olika varor och producenter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av och optimal återvinning av utrangerat materiel inom Försvarsmakten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett centralt dataregister.
Stockholm den 4 oktober 1999
Anne-Katrine Dunker (m)
Patrik Norinder (m)