Bakgrund
Beredningsgruppen, som haft i uppdrag att lämna förslag avseende Försvarsmaktens grundorganisationsuveckling, har lämnat underlag. Processen för framtagande av detta underlag avsågs presenteras under gruppens arbetsgång. Vissa brister kan konstateras. En anmärkning är att det är svårt att se om långsiktiga miljöhänsyn tagits på 10-20 års sikt.
Inriktning
För att tillgodose långsiktigheten i val av grundorganisationsplatser krävs att underlaget tar hänsyn till den långsiktiga möjlighet som föreligger vad avser miljökrav på respektive ort. Det är av yttersta vikt att valda platser ej efter några års utnyttjande har hamnat i en miljömässigt omöjlig situation. Innebörden skulle då bli att utbildning med avsedda förband omöjliggjorts på grund av till exempel ökande civil infrastruktur och/eller bebyggelsetillväxt.
Därför skall valda platser utgöras av orter där tillväxten är begränsad och där miljöpåverkan inte på lång sikt påvekar tillgängligheten för den tänkta övningsverksamheten. Sådana platser skulle t. ex. utgöras av Gotland och andra delar av landet med likartad befolknings- och bebyggelsestruktur.
För att möjliggöra försvarsgrenssamordnad utbildning bör platser väljas för grundorganisationsutvecklingen där flera försvarsgrenar optimalt kan utnyttja tillgängliga resurser. Detta skulle utgöra en grund för de allsidigt sammansatta insatsstyrkornas verksamhet.
Ett utbildningsförband skulle därvid ej endast vara knutet till en försvarsgren utan kunna utgöra bas för flera försvarsgrenars verksamhet. Gemensam administration och ledning skulle kunna innebära besparingar. Allsidigheten inom ett begränsat geografiskt område skulle härvid säker- ställas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur långsiktig miljöpåverkan och tillgänglighet på 10-20 års sikt bör påverka valet av grundorganisationsplatser för försvarsmakten.
Stockholm den 1 oktober 1999
Roy Hansson (m)