Inledning
Den föreliggande propositionen 1999/2000:30 Det nya försvaret innebär stora förändringar i Sveriges förmåga att kunna försvara sig i framtiden. Bland annat lämnas långa landsgränser i norra Norrbotten helt utan försvar. En oacceptabel situation uppstår som ger helt felaktiga signaler till vår omvärld. Norra Sverige är av stor strategisk betydelse, även militärt.
Norra Sverige är också det enda området där vårt land gränsar mot två andra länder, Finland och Norge. Dessutom ligger ryska gränsen i när- området. Om man vill leva upp till intentionerna att "hela landet skall leva" i framtiden, så måste vi också vara beredda att försvara hela landet. Proposi- tionens förslag om nedläggningar av förband i norra Sverige är oacceptabelt ur säkerhetspolitisk synpunkt. Propositionen avviker i många väsentliga stycken från de intentioner överbefälhavaren angivit i sitt underlag "Förslag till framtida strukturer för försvarsmakten" från 1999-05-19. Ett exempel på detta är antalet flygflottiljer i det framtida försvaret.
Bevara specialförbanden i Boden som plattformar
Propositionen föreslår att specialtruppslagen A 8, Lv 7, Ing 3, S 3 samt Norrlands helikopterbataljon i Boden omvandlas till detachement under olika "moderförband" i södra Sverige. En sådan omvandling är synnerligen olycklig och äventyrar vinter-kompetensen och försvarsförmågan i övre Norrland. Bodens garnison med sina specialtruppslag tillsammans med flygflottiljen F 21 i Luleå utgör den mest kompletta garnisonen i landet för just detta ändamål och måste därför bibehållas i sin nuvarande form.
Nya uppgifter för Lapplands jägarregemente i Kiruna
Kirunas geografiska läge mellan Nato och Ryssland är unikt. Närheten till det idag inte helt stabila Ryssland med stora atomanläggningar på Kolahalvön gör att någon måste hävda Sveriges territoriella integritet på Nordkalotten. Lapplands jägarregemente I 22 i Kiruna kan med fördel ges den uppgiften. För att spara ekonomiska resurser kan I 22 i Kiruna lämpligen omvandlas till ett detachement under K 4 i Arvidsjaur. Lapplands jägarregemente I 22 i Kiruna bör också ges utökade uppgifter för att kunna användas i fred, kris och krig. De skall ses som en resurs inte bara i det militära försvaret utan även för hela totalförsvaret. De skall klara av krävande patrulltjänst i arktisk terräng, lika väl som sjukvård, atomsanering och flyktingmottagning. Soldaterna på I 22 skall också kunna underställas Räddningsverkets befäl för att kunna verka som stöd till samhället både i Sverige och internationellt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarande av vinterkompetens,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarande av Bodens garnison i nuvarande form,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarande av Lapplands jägarregemente I 22 i Kiruna som ett detachement till K 4 i Arvidsjaur.
Stockholm den 9 december 1999
Erling Wälivaara (kd)