Samhället förändras hela tiden. Det gäller för beslutsfattare att följa med i utvecklingen och helst ligga steget före. Vi bör även se att förändringar kan innebära fördelar. Det finns alltid nya möjligheter.
Samhällets gemensamma resurser måste användas på ett effektivt sätt så att de kommer medborgarna till del.
Vi har en stor uppgift att se till att människor som behöver vård och om- sorg i livets olika skeenden verkligen får det.
Vi ska ge barn och ungdomar en chans att växa upp till trygga människor. De måste få en undervisning i skolan som ger kunskap och kompetens för ett yrke. De måste ges en god förberedelse för vuxenlivet.
Sveriges beslutsfattare måste även i framtiden se till att borga för att vårt land är ett välfärdsland. Inte bara materiellt utan det måste också garanteras att människor kan leva i ett tryggt kärleksfullt land där man har respekt gentemot varandra och livet. Vi måste göra allt för att skapa ett robust, ekologiskt och ekonomiskt samhälle.
Alla måste vara med och ta ett helhetsansvar för vårt samhälle. Alla måste ta ett ansvar om vi ska lyckas med att behålla en god välfärd i vårt land. Ett samhälle som bör präglas av trygghet och gemenskap. Ett samhälle där olika generationer och kulturer möts.
Vi är idag uppmärksammade på att vi är många så kallade fyrtiotalister som går i pension inom en tioårsperiod. Det är inget okänt faktum att detta kommer att märkas i vårt samhälle. Speciellt kommer detta att synas inom vården och skolans värld där många av dessa arbetar idag. Samtidigt får vi signaler som säger att alltfler av de unga som skall ta över inte utbildar sig i tillräcklig omfattning inom dessa områden. Vi kan inte blunda för denna verklighet utan vi måste göra något så att alltfler ungdomar stimuleras till att arbeta med människor såväl i skola som inom vårdsektorn. Det är ett positivt yrkesområde som behöver marknadsföras på ett mer handgripligt sätt så att alltfler väljer att arbeta direkt med såväl barn som äldre.
I takt med att den allmänna värnplikten inom det militära försvaret dras ned borde vi se en ny möjlighet och införa en ny typ av samhällstjänst i vårt land. En samhällstjänst inom gymnasieskolans ram där såväl unga kvinnor som unga män ges möjligheter att välja att antingen tjänstgöra i militär eller civil tjänst bland annat inom vård, skola och omsorg samt att delta även inom den politiska förtroendemannauppgiftens områden. Detta bör ges regeringen till känna.
Detta förslag skall ses som ett led i att öppna för ett nytt synsätt, ge ungdomar en möjlighet att pröva något som för dem är en okänd värld. Det kan ge dem inspiration inför ett yrkesval och det kan skapa förståelse och delaktighet i de uppgifter som måste finnas i ett väl fungerande samhälle.
Vi anser att denna motion skall betraktas som en utbildnings/social fråga. Den bör behandlas och utredas inom dessa områden. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällstjänst inom gymnasieskolan.
Stockholm den 3 oktober 1999
Rigmor Ahlstedt (c)
Birgitta Carlsson (c)