De frivilliga försvarskårerna, inte minst bland kvinnorna, är av utomordentligt stor betydelse inom vårt försvar och deras betydelse torde inte bli mindre efter omorganisationen av totalförsvaret. Frågan om möjlighet att få ledigt vid frivillig försvarsverksamhet, t.ex. vid grund-, repetitions- och kompletteringsutbildningar borde vara densamma för värnpliktig och frivillig personal. Detta uttalades bl.a. i Frivilligförmåns- kommitténs betänkande SOU 1985:35. En lagfäst rätt till sådan ledighet före- slogs.
I proposition 1985/86:134 ansåg sig emellertid inte dåvarande ansvarigt statsråd berett att ta ställning till kommitténs förslag i avvaktan på fylligare underlag.
Flera motioner lades i ärendet. I försvarsutskottets betänkande FöU 1985/86:10 uttalades: "Utskottet finner det angeläget att regeringen aktivt och utan tidsutdräkt förbereder ett lagförslag i ämnet." Med denna re- kommendation som grund avslogs motionerna.
Ärendet överfördes sedan till Arbetsmarknadsdepartementet.
I betänkandet Utredningen om frivillig medverkan i totalförsvaret, SOU 1992:132 (10 kap.) behandlades frågan återigen. Utredaren föreslog en ändring i studieledighetslagen. Utredningen erinrade om att ledighet för ut- bildning inte är begränsad till någon viss typ av utbildning men att den som begär ledighet bör kunna precisera ändamålet med utbildningen. Lagen ger arbetsgivaren rätt att påverka ledighetens förläggning på så sätt att den kan uppskjutas i ett halvår och eventuellt längre tid.
Frågan vidarebefordrades sedan till Utredningen om ledighetslagstift- ningen, som i sitt betänkande SOU 1994:41 uttalade att man inte hade funnit skäl att föreslå några nya regler avseende ledighet för frivillig försvarsutbild- ning.
Frågan har alltså behandlats i 15 år utan att man har kommit ett steg fram- åt.
Det kan sägas att vår lagstiftning redan innehåller flera "ledighetslagar". Med tanke på behovet av frivilliga försvarskårer bör frågan om ledighet för utbildning och tjänstgöring inom frivilligförsvaret få en lösning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstadgad rätt till ledighet för deltagande i ut- bildning och tjänstgöring inom frivilligförsvaret.
Stockholm den 4 oktober 1999
Eva Flyborg (fp)