Fredsfrämjande truppinsatser (A 2)
Sveriges säkerhet kan bara ses i ett europeiskt och globalt sammanhang. Det är därför naturligt att Sverige deltar med totalförsvarsresurser i internationella fredsbevarande och fredsfrämjande insatser. Det är angeläget att sådana insatser kan göras på ett stadium, där väpnade konflikter kan före- byggas.
FN:s fredsförebyggande insats Unpredep i republiken Makedonien är det hittills mest lyckade exemplet på en sådan insats. Kinas veto mot en för- längning av Unpredep:s mandat när konflikten i Kosovo ställts på sin spets är ett oacceptabelt sätt att förhindra FN från att uppfylla sin uppgift enligt FN- stadgans ande och bokstav att främja fred och säkerhet.
I Kosovo hade det varit naturligt att FN tagit sitt ansvar i enlighet med de två resolutionerna från säkerhetsrådet under 1998, där den serbiska aggressionen bedömdes som mycket allvarlig mot bakgrund av 7 kap. i FN- stadgan. I stället omintetgjordes denna FN-insats genom att Ryssland och Kina, de två icke-demokratiska permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, av rena maktintressen hotade lägga in sitt veto. Kina skulle ha gjort detsamma, om inte främst USA hade lyckats förmå den indonesiska regimen att acceptera en FN-insats i Östtimor.
Beslut och verkställighet av den svenska insatsen i Kfor-styrkan kom att fördröjas på ett fullständigt oacceptabelt sätt. Detta får inte ske igen. Trots att riksdagen vid flera tillfällen uttalat att anslaget A 2 varit begränsat och att regeringen vid behov borde återkomma till riksdagen, om det skulle föreligga behov av större insatser, så skedde detta inte. I stället beslutade regeringen att ta hem sin redan tidigare budgetbantade kontingent i Sfor-styrkan i Bosnien. Detta sker trots att behoven i Bosnien består för överskådlig tid.
Av detta skäl bör riksdagen besluta om ett större anslag vad gäller A 2 Fredsfrämjande truppinsats. 500 miljoner kronor bör omfördelas från anslag A 1 till anslag A 2. Detta kan finansieras genom att uttaget av värnpliktiga för grundutbildning minskas och att försöksverksamheten med korttidsut- bildning avbryts. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Funktionen Befolkningstjänst och räddningstjänst (B 3)
I likhet med föregående år föreslås riksdagen att begränsa bemyndigandet för anslag B 3 Funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst till sammanlagt 250 miljoner kronor. Produktionen av skyddsrum bör begränsas och inriktas mot områden där riskerna bedöms som störst.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en omfördelning i utgiftsområde 6 av sammanlagt 500 miljoner kronor från anslaget A 1 Förbandsverksam- het och beredskap m.m. till anslaget A 2 Fredsfrämjande truppinsatser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa bemyndigandet för utgiftsområde 6 anslaget B 3 Funktionen Befolkningsskydd och räddningstjänst till högst 250 miljoner kronor.
Stockholm den 4 oktober 1999
Runar Patriksson (fp)
Eva Flyborg (fp)