Sveriges luftförsvar
Allmänt
Internationella konflikter de senaste åren har tydligt påvisat luftförsvarets betydelse. I luftförsvaret ingår luftförsvarsflyg och luftvärn. För att få fullgod effekt av luftförsvaret krävs samordning och samövningar inom luftförsvaret.
Därutöver står luftvärnet för understöd och skydd av markstrids- och marinförband. Även detta kräver samövning med t.ex. arméns brigader.
Teknikutveckling
Luftvärnsmaterielen är av naturliga skäl modern och på en hög teknisk nivå. Det är utvecklingen av flygstridskrafter som fortlöpande kräver utveckling av luftvärnssystem. Det finns ingenting som tyder på att denna utveckling kommer att avstanna. Det är troligt att den tekniska utvecklingen kommer att gå än snabbare på detta område i framtiden.
Försöksverksamhet
Ett modernt tekniskt truppslag som luftvärnet måste ständigt genomgå teknisk förnyelse och utveckling. Detta kräver en nära samverkan med försvarsindustrin och att det finns tillgång till avancerade prov- och för- söksmöjligheter. Framöver kommer samverkan med högskolor med teknisk inriktning att bli än mer nödvändig. Försöksverksamheten måste ständigt utvecklas och det torde vara ett krav att det finns närhet till civila tekniska utvecklingscentra, inte minst inom IT-området.
Rekrytering av luftvärnsofficerare
En avgörande fråga för vilken kvalité luftvärnsförbanden ska kunna upprätthålla är möjligheten att behålla och nyrekrytera människor med rätt kompetens till luftvärnsofficerare. Detta gäller såväl truppofficerare på alla nivåer och tekniska officerare för alla luftvärnssystem.
För att lyckas behålla och nyrekrytera luftvärnsofficerare krävs både modern materiel och gynnsamma utbildningsförhållanden.
Närhet till och samarbete med en teknisk högskola är viktig och kommer att bli ännu viktigare framöver.
Det vore högst olyckligt om Försvarsmakten skulle förlora ett stort antal välutbildade luftvärnsofficerare som en konsekvens av om propositionens förslag fullföljs.
Utbildning
Det är mot bakgrund av krav på teknisk modernitet viktigt hur utbildningen av enskilda soldater och förband genomförs.
Utbildningsplattformen måste ha hög standard med tillgång på simulator- hallar och övningsterräng.
Möjlighet till samövning med andra enheter inom brigadsystemet måste finnas liksom övningsterräng vid flygbas samt samövning med flygvapnets stridsledningsförband.
Det senare är nödvändigt för att förhindra tillbud som vådabeskjutning av eget flyg och för att få ut bästa effekt av det samlade luftförsvaret.
Övningsverksamhet
Luftvärnssoldater och luftvärnsförband kräver tillgång på lämpliga övningsområden. Detta gäller relativt stora grupperingsområden eftersom luftvärnsförband ska ha förmåga att skydda områden som befolkningscentra och grupperingsterräng för andra enheter inom en brigad.
Det är viktigt att övningsområden för luftvärnsförband är tillgängliga och att inte t.ex. miljöskäl lägger hinder i vägen för utnyttjande. Utnyttjandet av övningsområden på längre sikt måste också vara säkerställd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1999/2000:30,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om luftvärnets framtida organisation.
Stockholm den 10 december 1999
Karin Enström (m)
Roy Hansson (m)