1 Inledning
Torneträsk, hela sju mil lång, har sitt utlopp i östra änden. Där, på norra sidan, koloniserades vid 1800-talets mitt ett område som nu omfattas av byarna Salmi, Korttolahti, Lattelluokta, Kattuvuoma och Laimoluokta.
Under umbäranden bröts ny mark. De stora barnfamiljerna livnärde sig på magert jordbruk, jakt och fiske i väglöst land. Från år 1904 och in på tjugotalet fanns i Kattuvuoma en skola för barnen. Hela området är nu ett levande minnesmärke över vår kanske sista kolonisationsperiod inom Sveriges gränser.
2 Talmavägen
2.1 Miljökonsekvenser
Åtskilliga gånger har vägförslag utarbetats. Det senaste stora förslaget resulterade år 1994 i en utredning Talmavägen, en miljökonsekvensbeskrivning från Skogsvårdsstyrelsen i Norrbottens län. Det var ytterst nära att den blott två mil långa vägen då byggdes, men den stupade just på mållinjen.
Miljökonsekvensbeskrivningen resulterade i ett positivt ställningstagande. Det går att bygga vägen utan påtagligt negativa inverkningar på flora och fauna.
Den sträcka på vilken ny väg behöver anläggas är 21,4 kilometer. Kostnaden är beräknad till 8 miljoner kronor. Byggtid beräknas till tre månader och kan ske miljövänligt. Botanister fann inga skyddsvärda växter som kunde ta skada av vägbygget.
2.2 Kulturbygd
När gruvdriften upphörde i Sjangeli uppe i fjällvärden vid norska gränsen drog sig gruvarbetarna ner till bebyggda trakter. De första nybyggarna koloniserade de berörda områdena norr om Torneträsk i mitten av 1800- talet.
Stora delar av bebyggelsen har bevarats intakta i halvannat sekel, mycket tack var det udda läget. Detta har uppmärksammats på många sätt inom forskningen och redovisats skriftligen. Området är väl dokumenterat.
Eftersom väg saknas försvåras underhållet av de ursprungliga sekelgamla timrade husen. Det finns ett stort intresse i att bevara de genuint bevarade lämningarna från en svunnen tid. Inom området finns 70-80 bostäder. Några av dem är gamla fjällägenheter, härstammande från kolonisationsepoken på 1800-talet. Husen är välbyggda. Ägarna har lagt ner mycket tid och arbete för att hålla dem i gott skick. Det känns hårt för dem som kommit upp i åren att med svårigheter ta hand om sina och förfäders livsverk. Om de ska ta sig dit handlar det om att fraktas över Torneträsk. En stor sjö i fjälltrakter som inger stor respekt. Stora delar av året är det föranlett med stora risker att ta sig över denna sjö.
3 Hur kan man ta sig till norra sidan av Torneträsk
- Skoter vintertid från Kiruna, Kurravaara eller Jukkasjärvi
Skoterfärd över denna långa sträcka är både dyr och påfrestande. För äldre människor är det knappast någon reell möjlighet. Leden går över sjösystem med bitvis osäkra isar,
- Skoter över Torneträsk, när isen är bärkraftig
Skoterfärd från ena sidan till den andra är ett alternativ när isen är pålitlig. Torneträsk är sju mil lång och är en djup sjö med reservoar av relativt varmare bottenvatten som förs uppåt. Under stormar rör sig isen. Varje år bildas förrädiska råkar. Vid snödrev täcks dessa av ett snötäcke som kan vara svårt att upptäcka och gör skoterfärden riskfylld.
- Bil över Torneträsk, när isen är synnerligen bärkraftig
Samma problem som skoterfärden med den kompletteringen att bilfärden över isen är ännu mer riskfylld.
- Båt över Torneträsk, när det inte finns någon is
De båtar som används har svårigheter att klara färden. Den långsträckta sjön som är inklämd mellan omgivande fjäll är beryktad för att ha sitt hastigt ombytliga väder med häftiga kastvindar, särskilt på hösten. Skiftet från normalt väder till dessa väderfenomen går kvickt, fortare än en båt tar sig över från ena sidan till den andra.
- Helikopter eller sjöflygplan
Det är dyra alternativ som inte kan användas för regelbundna besök till området.
4 Kommande vägs betydelse
4.1 För renskötseln
Vägen kommer att i främsta hand gynna Talma sameby. Största förtjänsten hänför sig till slakt. För att klara transporterna av renkroppar måste helikopter användas för att köra dem till närmaste befintliga väg. En utbyggd väg skulle lösa framtida problem inför aviserade skärpta regler för förhållanden kring slakt.
4.2 För brand- och räddningstjänst
Insatser i området norr om Torneträsk är under rådande förhållanden svåra. På grund av ombytligt väder kan det t o m vara svårt att anlita helikopter för att transportera skadade människor till samhället. Vid brand har inte helikopter tillräcklig lastkapacitet. Vägburna fordon är de som kan klara påfrestningarna bäst.
5 Sammanfattning
En väg som knyter samman Vuolosvägen och vägstumpen norr om Torneträsk skulle klara de behov som finns för dem som bor i området norr om Torneträsk. Det är en vägsträcka på drygt två mil. Regeringen bör vidta nödvändiga åtgärder för att Talmavägen äntligen skall kunna förverkligas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidta nödvändiga åtgärder för att Talmavägen skall kunna förverkligas.
Stockholm den 5 oktober 1999
Siv Holma (v)