Under de senaste åren har det gjorts flera framsteg som gör livet lättare för människor med funktionshinder. Det är bra, men det gäller att hela tiden vara vaksam och följa upp den politik som beslutas i riksdag, landsting och kommuner. En vanlig föreställning är att Sverige har kommit längre än de flesta länder när det gäller handikappfrågor. Detta gäller inom många områden men dock inte i fråga om tillgänglighet.
Handikappombudsmannen fick ett regeringsuppdrag vilket innebar att förankra FN:s standardregler i svenska förhållanden. I FN:s standardregler slås det fast att staterna ska införa handlingsprogram som gör den fysiska miljön tillgänglig oavsett vilka eller hur stora funktionsnedsättningar människor har.
Hur är det då med de löntagare, studenter eller pensionärer som har funktionshinder? Kan de hämta ut sina pengar på bankomater? Svaret är oftast nej, för bankomater ingår inte i dagens handikappanpassning av den fysiska miljön. De faller helt enkelt utanför plan- och bygglagens regler för anpassning eftersom de inte tillhör byggnaden. Om nu inte bankomater tillhör en byggnad skall de då inte betraktas som fristående fysiska detaljer och kan de då inte inbegripas i någon lag så att de då måste handikapp- anpassas? Eller skulle det finnas en möjlighet att göra ett förtydligande i plan- och bygglagen så att anpassningen även gäller bankomater?
Argumentet att vårt samhälle blir mer och mer kontantlöst och att vi därför inte behöver anpassa bankomater för exempelvis synskadade eller rullstols- bundna håller inte. Det är bara för oss som inte har funktionshinder att fråga oss själva: Skulle vi från och med idag vilja vara utan bankomater? Om svaret är nej, varför ska då de funktionshindrade inte ha samma möjligheter?
Automatiska dörröppnare är exempel på tillbehör som redan idag kan sägas omfattas av lagen, där det bland annat stadgas att inom områden med sammanhållen bebyggelse ska bebyggelsemiljön utformas med hänsyn till behovet av möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienterings- förmåga att använda området (PBL 2 kap 4 § 1 st 6 p). Lagen hänvisar till lagen om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk (SFS 1994:847).
Boverket har presenterat en utredning (SOU 1994:36) som visar vad som behöver göras för att åtgärda hinder för tillgänglighet. Boverket har därefter fått ett regeringsuppdrag att inventera vilka åtgärder som redan har vidtagits för att öka tillgängligheten. Några banker arbetar på att göra en del banko- mater tillgängliga för funktionshindrade, men enligt min uppfattning går det för långsamt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om förtydligande av plan- och bygglagen så att bankomater omfattas av lagen och att de skall vara tillgängliga också för personer med funktionshinder.
Stockholm den 4 oktober 1999
Johnny Gylling (kd)