I FN:s barnkonvention slås fast att barnens bästa alltid skall komma i första rummet (3 §) och att barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det. När domstolar och myndigheter behandlar fall som rör barnet skall barnet alltid höras och barnets intresse komma i första rummet (12-15 §§). Vidare fastslås att barnet har rätt till lek, vila och fritid (31 §). I målen för den svenska bostadspolitiken betonas särskilt vikten av att främja en god uppväxt för barn och ungdom. Detta har dålig förankring i den svenska lagstiftningen. Det saknas tydliga och styrande krav och regler när det gäller hur barns lekmiljö skall vara utformad. I redan byggda områden är reglerna ännu otydligare. Där skall man uppfylla krav om det är rimligt utifrån hänsynen till kostnaderna för arbetet och tomtens särskilda egenskaper.
Hur påverkas barns miljö av åtgärder som förtätning av bebyggelse, minskade resurser till underhåll, skötsel och anläggning av friytor och grönområden? Vid planering av nya stadsdelar, upprustning av äldre bostadsområden samt viss sanering av städernas inre delar, är det viktigt att lekens betydelse beaktas. I dag finns det mycket kunskap om lek- och stadsplanering som inte tas tillvara. Vem för talan för barnen i arbetet med översiktsplaner och detaljplaner? I dag finns inget i plan- och bygglagen som tillförsäkrar att barns åsikter och intressen beaktas. I Norge har man respekterat detta och de rikspolitiska riktlinjerna säger att kommunerna skall lägga upp planeringsarbetet så att barns och ungdomars synpunkter kommer fram. En följd av detta är att staten ålagt en ansvarig tjänsteman att ta till vara barnens intresse i dessa frågor.
Det finns dock enskilda kommuner i Sverige som är föredömen, när det gäller att tillvarata och planera för barnens bästa, t.ex. Kristinehamn. Där har kommunfullmäktige beslutat att varje förvaltning skall utse en ansvarig för att bevaka barn- och ungdoms-perpektivet. Ett barnbokslut skall finnas som bilaga till årsboksluten m.m.
Boverket har fått regeringens uppdrag att utveckla metoder för hur barns och ungdomars inflytande skall förverkligas i kommunerna i frågor som rör samhälls- och trafikplanering. Uppdraget skall redovisas senast 1 december 1999. Det är naturligtvis bra att det kommer en sådan rapport, men det finns redan exempel från verkligheten att föreslå, t.ex. från Norge eller från Kristinehamn. Regeringen bör komma med förslag till hur barnens inflytande skall beaktas i samhälls- och trafikplanering redan under år 2000. Ett beslut som stärker barnens rätt in i nästa århundrade. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Cirka en miljon människor bor i dag i dåliga inomhusmiljöer. Astma och allergi är ett växande problem framför allt bland barn. Samhällets totala kostnad för överkänslighetssjukdomar beräknas till fem till sex miljarder kronor per år. Detta är ur folkhälsosynpunkt och ur ekonomisk synpunkt orimligt. Riksdagen har fattat beslut om att medel till de så kallade lokala investeringsprogrammen i kommunerna skall få användas för sanering av dåliga inomhusmiljöer.
Beslutet kan för tillfället inte verkställas, eftersom EU inte godtagit begreppet inomhusmiljö som underlag för stödåtgärder. Regeringen söker nu andra vägar för att kunna få stödet godkänt av EU. Utgången är dock oviss. I Sverige är problem med inomhusmiljön dokumenterade och väl kända, ett begrepp som därför även bör kunna användas inom EU-systemets regelverk. Regeringen bör aktivt verka för att detta kommer till stånd. Detta bör ges regeringen till känna.
En annan möjlighet är att regeringen utfärdar en särskild förordning med ett mer generellt stöd för allergisanering av dåliga inomhusmiljöer, främst skolor och daghem.
Barnens fysiska säkerhet i boendemiljön är en annan viktig fråga. Cirka 15 gånger så många barn (1994, 5 553 barn) behövde sjukhusvård p.g.a. olyckor i hemmet i förhållande till antalet barn som behövde sjukhusvård p.g.a. trafikolyckor. Lagarna om barnsäkerhetskrav omfattar inte t.ex. miljonprogramsområdena beroende på att de är byggda före 1973. Lagstiftningen bör ses över, dels utifrån vilka krav som skall gälla, dels vilka krav man kan ställa på de fastigheter som i dag inte omfattas av säkerhetskraven d.v.s. bostäder byggda före 1973 och ombyggda före 1976. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyldigheten att beakta barnens intressen i trafik- och samhällsplaneringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begreppet inomhusmiljö,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnens fysiska säkerhet i boendemiljön och lagstiftningen.
Stockholm den 3 oktober 1999
Owe Hellberg (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Siv Holma (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Sten Lundström (v)
Johan Lönnroth (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Per Rosengren (v)