Mycket har hänt för att förbättra barns säkerhet i Sverige. Ett mått på att detta varit framgångsrikt är t ex att spädbarnsdödligheten i Sverige har minskat kraftigt under 1990-talet. Allt tyder på att den svenska spädbarnsdödligheten är lägst i världen. Det finns tre huvudorsaker till den positiva trenden: Rökningen bland gravida har minskat, den plötsliga spädbarnsdödligheten har sjunkit och de medicinska insatserna har blivit allt bättre.
Kunskap är A och O för att öka säkerheten för de minsta barnen. Plötslig spädbarnsdöd har minskat drastiskt sedan forskare pekat på vikten av att lägga barnen på rygg. Sedan den kampanjen startade 1992 har antalet dödsfall mer än halverats.
Det är således av stor vikt med fortsatta informationsinsatser.
Men även för större barn finns mycket att göra. Varje år brännskadas omkring 6 000 barn av hett vatten, 400 så svårt att de måste vårdas på sjukhus. Många olyckor skulle kunna förhindras om temperaturen på varmvattnet sänktes och kunskapen om hur man ska hantera varmvatten blev bättre. Mer information behövs.
Vidare finns uppgifter om att barn som vistas mycket på PVC-golv lättare än andra kan få astma. Ingen vet säkert, men det är en indikation på vad som kan vara ett problem.
Här fordras ytterligare forskning.
Barnolyckor inträffar också ofta i samband med användning av olika barnartiklar: skötbord, barnvagnar, barnstolar, lekhagar och lära-gå-stolar. I EU-rapporten Child Safety, som både myndigheter från medlemsländerna och representanter från branschen står bakom, listas samlad erfarenhet och forskning. Men det behövs information till föräldrar om farorna.
FN:s barnkonvention ger varje barn rätt till liv och utveckling och till trygghet och skydd. Barnsäkerheten är i stort tillgodosedd i lagstiftningen, men tillämpningen brister. När det gäller barnsäkerhet i bostäder infördes huvuddelen av barnsäkerhetskraven i bygglagstiftningen 1973. Motsvarande krav infördes för ombyggnationer 1976. Men bostäder byggda före 1973 omfattas inte av lagstiftningen.
Det betyder att bl a en stor del av bostäderna i de s k miljonprogram- områdena inte omfattas av barnsäkerhetskraven enligt Boverkets byggregler.
Barn som bor i äldre bostäder ska inte ha ett sämre skydd än barn som bor i ett nybyggt hus. BO föreslog i sin årsrapport att barnsäkerhetskraven ska gälla även för fastigheter byggda före 1973. Det är enligt vår mening nödvändigt att införa krav på barnsäkerhet i alla bostäder, även för dem byggda före 1973.
Vidare inträffar ett stort antal olyckor på lekplatser. Varje år skadas ca 12 000 barn på lekplatser i Sverige. Det visar beräkningar utifrån olycksregistreringar i landstingen och på olika sjukhus. Dessa olyckor utgör ca sju procent av det totala antalet barnolyckor bland barn upp till 12 års ålder.
Det finns faror snart sagt överallt, och därför är det av stor vikt att barnen själva tidigt får kunskap om säkerhet, att de lär sig larma 112 vid fara, att de lär sig upptäcka risker. Myndigheter och organisationer som arbetar med barn anser att det är nödvändigt att barn tidigt får lära sig det mest grundläggande om säkerhet och att den kunskapen kontinuerligt uppdateras under uppväxttiden. Genom barnen når vi också de vuxna, så att de till- sammans kan skapa en tryggare tillvaro.
Mycket av den information vi berört ovan kan kanaliseras genom Barn- ombudsmannen, och det är av stor vikt att BO:s verksamhet intar en prioriterad ställning i vårt samhälle.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av information och forskning och av att ändra bygglagstiftningen på ett sådant sätt att bostäder i fastigheter byggda före 1973 kommer att omfattas av reglerna om barnsäkerhet.
Stockholm den 4 oktober 1999
Yvonne Ångström (fp)
Johan Pehrson (fp)