Den största delen av Sveriges handel och persontrafik med omvärlden går via landets hamnar. I takt med de ökande trafikproblemen på det europeiska vägnätet blir hamnarnas roll allt viktigare för att finna alternativa transportvägar till de stora marknaderna.
För att hamnarna skall kunna medverka häri krävs att dessa tillhandahåller dels effektiva tjänster, dels väl fungerande hamnanläggningar. Goda anlägg- ningar innebär bl a att vattendjupen kan bibehållas och i vissa fall ökas för att svara mot de krav som redarna ställer för att kunna anlöpa med modernt tonnage.
Det har under de senaste åren blivit allt svårare för landets hamnar att få tillstånd att kunna genomföra de erforderliga muddringsarbeten som behövs för att bibehålla väl fungerande hamnanläggningar. Hanteringen av tillståndsfrågor i anslutning till muddringsarbeten har blivit alltmer komplex vilket medfört att i vissa fall hamnarnas tillåtna vattendjup fått skrivas ner, på grund av uppgrundningar, i avvaktan på att tillståndsprocessen pågår. Fartygen och godset har härvid fått söka sig till andra hamnar.
I ett längre perspektiv kan detta komma att innebära att redarna inte önskar eller kan anlöpa svenska hamnar. Godset måste då transporteras på land varvid den totala miljömässiga vinsten kan ifrågasättas.
Grunden för bedömningen av de miljömässiga konsekvenserna av ett muddrings- och deponeringsprojekt utgör en sidas bilaga i SNV:s "Allmänna råd 85:4 - Muddring och muddermassor". Oavsett muddrad kvantitet och muddringsområdets naturliga förutsättningar styrs miljödomstolarnas ställningstagande av detta kortfattade dokument.
På kontinenten, där muddringar sker i en väsentligt större omfattning och i bottenmaterial som ofta är vida mer kontaminerade än vad vi har i Sverige, har utvecklats anvisningar baserade på bl.a. en fördjupad forskning inom ämnesområdet, moderna undersökningsmetoder och bättre kunskap än vad vi har i Sverige om de marinbiologiska förutsättningarna och tungmetallers uppträdande i naturen. Tidigare nyttjade man det synsätt vi f.n. arbetar efter här i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att regelverket som gäller muddring och deponering av muddermassor bör moderniseras i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 29 september 1999
Elizabeth Nyström (m)
Jeppe Johnsson (m)