Inledning
I motion 1999/2000:Bo206, Bostadspolitik för framtiden, beskriver Moderata samlingspartiet hur bostadspolitiken bör förändras så att den i dag mycket dystra situationen inom bostadssektorn skall kunna förbättras. Förslagen ställer de boende i förgrunden. Den politiska styrningen måste minska så att valfrihet och flexibilitet kan ge förutsättningar för ett bra boende till en så låg kostnad som möjligt. Våra förslag till ramar för utgiftsområdet framgår i tabellen nedan. Därefter kommenterar vi förändringarna var för sig.
Budgetförslag för år 2000
Tabell 1: (Förslag i sammandrag (tusental kronor) )
A1 Boverket: Förvaltningskostnader
Med ökad avreglering och mer inslag av efterfrågestyrd bostadsmarknad kan anslaget reduceras från år 2000. En översyn av Boverkets verksamhet bör göras inför kommande budgetår. Med våra förslag bör vissa delar av verksamheten helt kunna läggas ned.
A2 Räntebidrag m.m.
Räntebidrag och andra subventioner har bidragit till att driva upp kosnaderna för vårt boende. Inte i något annat OECD- land går en så stor andel av den privata konsumtionen till boendekostnader som i Sverige, vilket förklaras av de höga boendeskatterna.
Vi föreslår att inga statliga bidrag skall utgå till nyproduktion av bostäder fr.o.m. år 2000. För 2000 beräknar vi att denna åtgärd medför att ränte- bidraget kan minskas med ungefär 240 miljoner kronor. År 2001 och år 2002 beräknas anslaget kunna minskas ytterligare. För det övriga fastighets- beståndet bör subventionerna minskas i snabbare takt än vad som sker i dag, samtidigt som fastighetskatten successivt avvecklas.
Vi har tidigare avvisat den räntebidragsnedsättning för krisårgångarna som riksdagen beslutat om. I stället bör dessa fastigheter helt befrias från skatt. Vårt förslag innebär att utgifterna för räntebidrag minskar med ytterligare 56 miljoner kronor år 2000. Anslaget bör därför bestämmas till 3 274 610 000 kronor för år 2000.
A6 Byggforskningen
En stor del av byggforskningen inriktas på byggnadsmateriel som leder till effektivare byggande och bättre byggnader. Risken är därmed uppenbar att alltför små anslag till byggforskningen på sikt kommer att innebära högre boendekostnader och sämre inomhusmiljöer med negativa konsekvenser för hushåll och människor.
Moderata samlingspartiet föreslår därför att anslaget till byggforskningen bör vara något mera generöst än regeringens förslag och att det fastställs till 130 548 000 kronor för år 2000.
A7 Bidrag till Fonden för fukt- och mögelskador
Fonden för fukt- och mögelskador beviljar bidrag för avhjälpande av fukt- och mögelskador i småhus byggda före 1989, och den kom till i syfte att avhjälpa skador orsakade av s.k. fuskbyggande av hus byggda under 1974 och senare. Mot bakgrund av att fel som orsakar fukt- och mögelskador av det slag som fonden omfattar oftast har hunnit visa sig inom en ungefärlig tioårsperiod, menar Moderata samlingspartiet att det inom kort bör vara dags att avveckla fonden. De regler för självrisk som regeringen nu föreslår skall ändras har emellertid lett till att många småhus inte har kunnat beviljas stöd eftersom självrisken har blivit alltför hög, och därför finns det fortfarande ett stort antal hus som i dag står med oavhjälpta fukt- och mögelskador. Moderata samlingspartiet ser att ägarna till dessa småhus med de ändrade reglerna för självrisk ges möjlighet att på nytt söka stöd ur fonden, och att den därför bör finnas kvar ytterligare något år. Vi föreslår att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur en sådan avveckling kan gå till och när den kan påbörjas. Anslaget bör bestämmas till 40 000 000 kronor för år 2000 i enlighet med regeringens förslag.
A8 Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder
Bidraget får med regeringens förslag så liten omfattning att något stöd i realiteten ej kommer att lämnas. Det är därför Moderata samlingspartiets uppfattning att anslaget fr.o.m. år 2000 endast skall avse informationsinsatser avseende radonsanering. Vi menar att antalet sanerade bostäder med en sådan åtgärd sannolikt kommer att öka. Anslaget bör bestämmas till 7 000 000 kronor år 2000 i enlighet med regeringens förslag.
A10 Bostadsbidrag
Bostadsbidragen är i praktiken inte ett bidrag som hör samman med bostadspolitiken. I första hand syftar bostadsbidragen till att stärka vissa gruppers konsumtionskraft i likhet med andra bidragssystem. Därför anser vi att bostadsbidragen bör samordnas med övrig socialpolitik i syfte att skapa en bättre helhetssyn på stödsystemen. Då kan också möjligheter skapas att växla bidrag mot sänkta skatter. Intill dess att en sådan omläggning sker anser vi att bostadsbidragen i första hand skall riktas till barnfamiljer, och därmed föreslår vi också att bostadsbidragen till ungdomar under 29 år utan barn avvecklas. Våra förslag rörande bostadsbidragen utvecklas närmare i motion 1999/2000:Bo203.
På sikt bör också bostadsbidragen, i likhet med andra bidrag, minskas till förmån för sänkta skatter. Avskaffandet av bostadsbidragen för ungdomar under 29 år medför en besparing på ca 340 miljoner kronor, varför anslaget bör bestämmas till 5 330 000 000 kronor för år 2000.
C1 Länsstyrelserna m.m.
Förslag i denna motion och andra motioner väckta av Moderata samlingspartiet under motionsperioden minskar länsstyrelsernas administration av bidrag och bör därmed leda till ett minskat anslagsbehov. Inom andra områden föreslås fler avregleringar som även de leder till en lägre arbetsbörda för länsstyrelserna. För år 2000 bedömer vi dock att det inte finns något utrymme för besparingar, och vi har därför inget annat förslag än regeringen på denna punkt. Fr.o.m. år 2001, när vår politik börjar få effekt, kan en besparing göras.
Moderata samlingspartiet konstaterar vidare att de regionalpolitiska medel som finns inbakade i anslaget till Länsstyrelserna fördelas mycket ojämnt i relation till antalet invånare och att dessa skillnader kan uppgå till närmare 800 kronor per medborgare. Dessa skillnader är naturligtvis åtminstone delvis motiverade av olika statliga uppdrag, varierande mellan olika län, men det är mycket svårt att följa upp och utvärdera hur de regionalpolitiska medlen fördelas och används. Nyckeltalen bör utvecklas, så att det går att mäta effektiviteten mellan de olika länsstyrelsernas avdelningar. T.ex. skall en miljöavdelning kunna mätas i antal anställda, medellön, kostnad per invånare etc. Därigenom skall man kunna göra jämförelser mellan de olika verksamheterna på de olika länsstyrelserna. Detta bör ges regeringen till känna.
D1 Förvaltningskostnader för Lantmäteriverket
Vi konstaterar att det pågående arbetet med att åtgärda verkets strukturella och ekonomiska problem ger resultat och att anslaget för nästa år bör fastställas i enlighet med regeringens förslag. Förslaget rörande Lantmäteriverkets anslag för de därpå följande åren ligger huvudsakligen i linje med tidigare förslag från Moderata samlingspartiet.
E1 Stöd till lokala investeringsprogram
Regeringens stöd till lokala investeringsprogram har inte fallit väl ut. De förväntade miljöeffekterna har många gånger överskattats, liksom sysselsättningseffekterna. Stöden har heller ingen tydlig profil och används till en rad olika ändamål utan att lämna utrymme för nytänkande och innovationer. Moderata samlingspartiet har redan tidigare avvisat stödet och föreslår att det avskaffas i den utsträckning det inte redan är beviljat till olika projekt. Nästa år uppgår de redan beviljade anslagen till 1 256 000 000 kronor. Anslaget bör därför fastställas till 1 256 000 000 kronor för år 2000.
E2 Kunskapscentrum för ekologisk hållbarhet
Inrättandet av ett kunskapscentrum för ekologisk hållbarhet har tidigare avvisats av Moderata samlingspartiet. Vi konstaterar att centrumets främsta uppgift fortfarande synes vara att ge kommunerna tips och råd om hur bidrag skall sökas. Centrumet bör därför avvecklas under nästa år. Det anslag vi föreslår skall endast användas för kostnader för denna avveckling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att under anslaget A 2 Räntebidrag inom utgiftsområde 18, Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande, anslå 3 274 610 000 kr för budgetåret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att under anslaget A 6 Byggforskning inom utgiftsområde 18, Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande, anslå 130 548 000 kr för budgetåret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en avveckling av bidraget till Fonden för fukt- och mögelskador i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar avskaffa bidrag till åtgärder mot radon i bostäder till förmån för informationsinsatser om radonsanering i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar att under anslaget A 10 Bostadsbidrag inom utgiftsområde 18, Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande, anslå 5 330 000 000 kr för budgetåret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nyckeltal för verksamheten hos länsstyrelserna,
7. att riksdagen beslutar att anslaget E 1 Stöd till lokala investe- ringsprogram för ekologisk hållbarhet inom utgiftsområde 18, Sam- hällsplanering, bostadsförsörjning och byggande, avskaffas i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att anslaget E 1 Stöd till lokala investe- ringsprogram inom utgiftsområde 18, Samhällsplanering, bostadsför- sörjning och byggande, fastställs till 1 256 000 000 kr för budgetåret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen beslutar att Kunskapscentrum för ekologisk hållbarhet skall avvecklas i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen beslutar att anslaget E 2 Kunskapscentrum för ekologisk hållbarhet inom utgiftsområde 18, Samhällsplanering, bo- stadsförsörjning och byggande, fastställs till 2 544 000 kr för avveck- ling av centrumet under budgetåret 2000 i enlighet med vad som anförts i motionen,
11. att riksdagen ej bemyndigar regeringen att, i fråga om ram- anslaget E 1 Stöd till lokala investeringsprogram för ekologisk hållbarhet, besluta om bidrag i enlighet med vad som anförts i motionen. 12.
Stockholm den 5 oktober 1999
Knut Billing (m)
Sten Andersson (m)
Inga Berggren (m)
Carl-Erik Skårman (m)
Ewa Thalén Finné (m)
Gunnar Axén (m)
Anna Lilliehöök (m)
Fredrik Reinfeldt (m)