Sveriges befolkning blir äldre, dessutom ökar hela tiden andelen äldre. Många äldre som bor i egna villor önskar sälja och flytta in i flerbostadshus vilket oftast är liktydigt med flervåningshus. En förutsättning för de äldre att ta steget är att det finns tillgång till hiss dit de flyttar. Det finns många exempel på att fastigheter som trots att de är relativt sent byggda saknar hiss.
Det stora antalet lägenheter som finns inom allmännyttan är inga undantag. Även om viljan till hissinstallationer finns saknas ekonomiska resurser i många av de allmännyttiga bolagen. Utflyttningskommunerna har som exempel inte sällan även ett allmännyttigt bostadsbolag som dras med ekono- miska bekymmer inte minst pga av kostnader för tomma lägenheter, rivning av delar av beståndet osv.
Motsatsen är inflyttningskommuner som har behov av att villor omsätts från den äldre generationen till den yngre. De äldre är inte benägna att sälja sin villa även om det skulle kännas skönt att bo mer bekvämt i ett fler- bostadshus. Skälet är ofta avsaknaden av hiss.
Då de äldre ökar kraftigt i antal kommer kommunerna att behöva vidta en rad åtgärder för att så kostnadseffektivt som möjligt ge det stöd och den service de äldre kommer att efterfråga.
En kommunal långsiktig strategi för att underlätta för de äldre att bo kvar i det egna hemmet behöver utarbetas inte minst för att undvika ett ökat behov av den dyrare institutionsvården.
En förutsättning för många kommuner att kunna förverkliga en sådan strategi är att fastigheter kompletteras med hiss. Regeringen bör se över möjligheterna att åstadkomma ett ökat stöd för ombyggnad och anpassning av flerbostadshus så att de blir möjliga för äldre att bo i.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av hissar i flerbostadshus.
Stockholm den 30 september 1999
Elisebeht Markström (s)
Reynoldh Furustrand (s)
Laila Bjurling (s)
Michael Hagberg (s)
Anders Berglöv (s)