Jämställdhetslagens nya bestämmelser om sexuella trakasserier har bidragit till att arbetsplatser på ett annat sätt än tidigare uppmärksammar problematiken. Det blir allt vanligare att arbetsgivare introducerar handlingsplaner, policies och bra rutiner för att arbeta med frågan.
På grund av de bättre och tydligare reglerna i jämställdhetslagen har det i debatten ifrågasatts varför dessa regler bara ska skydda arbetstagare. För skola och utbildningsväsen ligger det nära till hands att jämföra sig med arbetslivet. Sveriges Förenade Studentkårer har tagit ett förtjänstfullt initiativ till att granska hur skyddet för studenter mot sexuella trakasserier ser ut vid universitet och högskolor. Man har också försökt kontrollera i vad mån universiteten och högskolorna faktiskt bedriver det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier som de är skyldiga att göra enligt högskoleförord- ningen.
Studerande har givetvis en mycket utsatt position både pga ungdom och beroendeställning. Problemet torde ha en viss omfattning och det är därför mycket viktigt att det finns lagbestämmelser som ger ett effektivt skydd även för studerande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen om sexuella trakasserier även skall gälla studerande.
Stockholm den 1 oktober 1999
Birgitta Ahlqvist (s)
Carina Hägg (s)