Sammanfattning
Moderata samlingspartiet ser varje människa som en individ och inte som en del av ett kollektiv. Vi föreslår en ny inriktning av jämställdhetspolitiken så att den bidrar till att självständiga kvinnor och män själva kan forma sin tillvaro enligt egna önskemål och behov.
Familjepolitikens uppgift är inte att styra människorna i deras vardag utan att skapa möjligheter och mångfald. Hur familjemedlemmar väljer att fördela arbetsuppgifter mellan sig måste vara upp till individerna. Ur jämställshetssynpunkt är familjepolitiken viktig eftersom förutsättningarna för att klara vardagen i hög grad påverkas av hur familjeekonomin och barnomsorgen fungerar. Vi betonar vikten av föräldrarnas engagemang i sina barn men understryker också att det måste vara ekonomiskt och tidsmässigt möjligt att ge uttryck för detta engagemang.
Vi framhåller att skattetrycket måste sänkas. De höga skatterna och de extrema marginaleffekterna av skatte- och avgiftssystemen tvingar in många i ett ovärdigt bidragsberoende. Att tvingas leva ur hand i mun utan några marginaler skapar otrygghet. Vi vill lägga om politiken så att det blir möjligt att leva på sin lön och att ha kontroll över familjens ekonomi.
För att göra det möjligt för kvinnor och män att räcka till i vardagen föreslår vi också en skattereduktion för hemnära tjänster. Alltför många dignar under dubbla arbetsbördor och dåligt samvete. Att det i Sverige är omöjligt att köpa avlastning i hemmet annat än för de mycket välbeställda är en av orsakerna till att så få kvinnor kan satsa på att kvalificera sig för toppositioner inom näringslivet eller en akademisk karriär.
Den offentliga sektorns monopol på kvinnodominerade verksamhets- områden som vård, undervisning och barn- och äldreomsorg är som ett betydande hinder för jämställdhet mellan kvinnor och män. Det har lett till inlåsningseffekter och dålig löneutveckling främst för kvinnor. Vi vill därför avskaffa dessa monopol och konkurrensutsätta verksamheterna så att även kvinnor får tillgång till en arbetsmarknad. Det leder också till att kvinnors arbete ges ett högre värde. En frigörelse från de offentliga monopolen skulle också medföra en väsentlig ökning av kvinnligt företagande. Vad är naturligare än att kvinnor vill starta eget inom just sådana områden där så många har sin utbildning och yrkeserfarenhet?
I övrigt ser vi det fortsatta jämställdhetsarbetet i första hand som en fråga om en långsiktig förändring av attityder och framhåller skolans betydelse för att verka i denna riktning. De skillnader som finns mellan flickor och pojkar bör ses som en resurs och inte som ett problem. Jämställdhet mellan könen bör snarare bli en pedagogisk fråga än en moral- eller attitydfråga.
Moderata samlingspartiet tror inte på kvotering som en seriös metod för att snabbare åstadkomma ökad jämställdhet mellan könen. Ekonomisk eller politisk makt kan inte bli föremål för fördelningspolitik - makt är något som enskilda individer skaffar sig genom kompetensuppbyggnad, nätverks- byggande och målmedvetet arbete. Vi förordar här en politik som gör det möjligt för både kvinnor och män att nå maktpositioner inom alla samhälls- områden.
Inledning
Betydelsefulla förändringar i riktning mot ökad jämställdhet mellan kvinnor och män har ägt rum under senare år. Särskilt i vårt land har detta arbete varit framgångsrikt i många avseenden. Sverige är förmodligen det land som har kommit längst i världen på området, åtminstone om man ser till kvinnors och mäns formella villkor. Det råder i dag en bred enighet om de övergripande målen för jämställdhetsarbetet, nämligen att kvinnor och män skall ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet.
Fortfarande finns emellertid betydande olikheter i kvinnors och mäns reella villkor. Lång väg återstår att gå innan vi i praktiken uppnått en jämnare fördelning av inflytande och möjligheter till ekonomisk självständighet. Sedan de rent diskriminerande lagarna och reglerna nu har avskaffats återstår den svåraste delen av jämställdhetsarbetet, nämligen en långsiktig attityd- förändring.
Jämställdhetsarbetet kräver insatser inom många delar av samhället. Den attitydpåverkan som nu förestår uppnås dock inte främst genom politiska beslut utan genom att enskilda individer tar ett personligt, praktiskt och moraliskt ansvar.
Inte minst gäller detta de invandrare som kommit till Sverige. De saknar ofta kunskap om de lagar och normer som råder i sitt nya hemland vad gäller jämställdhet. Detta är en brist som måste rättas till bland annat genom bättre information. Ett speciellt problemområde är att unga invandrarflickor alltför ofta inte avslutar sin skolgång. Ibland beror detta på att deras föräldrar inte känner till den svenska allmänna skolplikten. Även här fyller Moderaternas grundtanke om valfrihet och individanpassning sitt syfte, eftersom det inte sällan visar sig att när barnen kan gå i friskolor som passar läggning och identitet fullföljer de skolgången och entusiasmeras till vidare studier. Ett fritt skolval innebär dessutom ökade krav på skolorna att informera och samarbeta med föräldrarna, vilket är särskilt betydelsefullt för familjer från andra kulturer.
Jämställdhetsarbetet måste bedrivas långsiktigt. Även om många kan tycka att jämställdhetsarbetet går för sakta måste vi acceptera att det tar tid att i grunden förändra människors attityder. Mycket av det jämställdhetsarbete som på sistone blivit följden av politiska beslut har skett i form av olika projekt. Utvärderingen av dessa projekt har emellertid ofta givit vid handen att verksamheterna har klingat av när projekttiden och projektpengarna har tagit slut. I realiteten blir effekterna därför ofta kortvariga och ytliga.
Jämställdheten berörs av en mängd olika faktorer. Den socialdemokratiska familjepolitiken har utformats för att gynna en viss livsform som har ansetts jämställd. Arbetsmarknaden för kvinnor har utformats på ett sätt som ansetts jämställt. Vid en närmare granskning finner man dock att systemen skapat stelbenthet och snarare hämmat kvinnorna än öppnat möjligheter för dem.
Enligt vårt sätt att se saken måste den framtida jämställdhetspolitiken utgå från ett konstruktivt tänkande med öppenhet för olika lösningar. Dagens verklighet måste vara grunden för en ny debatt och den skall präglas av respekt för olika människors egna, fria val. Utgångspunkten för politiken måste vara att dagens kvinnor och män vet sitt eget bästa och kan fatta förnuftiga beslut. Politikerna har inte rätt att förtiga vissa människors uppfattningar eller tillrättalägga deras argument. Att lägga livet och debatten till rätta är en politik som förtrycker stora grupper i samhället.
Familjepolitiken bör underlätta för kvinnor och män att kombinera arbets- och familjeliv.
Många anser att kvotering av kvinnor på manligt dominerade områden gynnar jämställdheten. Moderata samlingspartiet tar avstånd från kvotering. Den bygger på bristande tilltro till kvinnors förmåga och övertro på regleringar. Kvotering bygger på ett matematiskt tänkande. Men jämställdhet handlar inte bara om antalet män repektive kvinnor inom olika områden, utan i minst lika hög grad om hur individer bedöms och kompetens värderas.
Regeringen satsar i sin budget medel till att utveckla nyckeltal som ska användas till att analysera verksamheter från ett jämställdhetsperspektiv. Men problemet är inte om det är 99 procent män i en bolagsstyrelse, utan det verkliga problemet är om lika väl meriterade och kompetenta kvinnor inte kunnat ta sig dit på grund av sin könstillhörighet. Sådant går inte att mäta med hjälp av siffror och statistik. Lösningen är inte heller att uppställa 50/50- mål utan snarare är lösningen att ha jämlika och jämställda villkor för avancemang och utveckling inom företag, organisationer och institutioner.
Vi anser att en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna är att bryta upp de offentliga monopolen inom kvinnodominerade verksamheter som vård, undervisning och omsorg om barn och äldre. Härigenom får kvinnor en vidgad arbetsmarknad med olika arbetsgivare och konkurrens, vilket kommer att framtvinga en rimligare lönesättning och bättre arbetsvillkor i övrigt. Dessutom öppnas nya utvecklingsmöjligheter för kvinnor med ökat egenföretagande som ett resultat.
En annan högt prioriterad uppgift måste vara att sänka skattetrycket så att det blir möjligt att leva på sin lön, så att både kvinnor och män blir ekonomiskt oberoende. Genom riktade skattesänkningar mot hemnära tjänster vill vi underlätta särskilt för småbarnsföräldrar att räcka till i vardagen.
Den moderata grundsynen är att vi alla är olika men lika mycket värda. Det betyder att ingen får diskrimineras t. ex. på grund av sitt kön. Vi ser varje människa som en individ och inte en del av ett kollektiv. Detta är det perspektiv ur vilket vi betraktar jämställdheten.
Kvinnor och män i arbetslivet
Familjen och yrkeslivet
Unga kvinnor och män har i dag blivit förvirrade i sina könsroller. Det gamla mönstret är inte längre gångbart, men det finns inget att ersätta normbildningen med. Både män och kvinnor förväntas arbeta heltid och satsa på sina respektive karriärer, samtidigt som både män och kvinnor förväntas satsa helhjärtat på att vara hemma med barnen och sköta hemmet. En modern jämställdhetspolitik måste i större utsträckning inriktas på att underlätta för föräldrar att få denna omöjliga ekvation att gå ihop. Kvinnor drabbas i högre grad än män av utbrändhet, och alltfler, allt yngre män drabbas av tillbud som stroke. Dessa stressrelaterade åkommor får inte negligeras i problembilden. Modern jämställdhetspolitik måste avveckla pekpinnar om hur människor ska leva och tillbringa sin tid och öppna upp för människors egna vilja och lämna valet till dem.
Sverige har en kvinnlig förvärvsfrekvens som ligger högst bland alla OECD-länder. Framför allt småbarnsmammornas förvärvsintensitet är hos oss mycket hög i ett internationellt perspektiv.
Kvinnligt förvärvsarbete har en lång tradition i vårt land. Redan när skråväsendet avskaffades började ett antal starka, driftiga kvinnor att bedriva näringsverksamhet. Detta blev måhända tidigare socialt accepterat i Sverige än i andra länder. Härigenom kom även kvinnorna att lämna ett väsentligt bidrag till Sveriges unika välståndsökning under åren 1870-1970.
Det förhållandet att även småbarnsmammor har en hög förvärvsfrekvens i Sverige är till stor del ett resultat av kvinnornas eget val. Det finns en sådan tradition i vårt land och i takt med att kvinnorna blivit allt mer välutbildade faller det sig naturligt för dem att vilja försöka förena föräldraskapet med ett yrkesliv.
Till betydande del är den höga förvärvsfrekvensen emellertid också ett resultat av målmedveten politisk styrning. En SCB-undersökning visar att 30 procent av alla småbarnsföräldrar om det vore möjligt skulle vilja vara hemma med sina barn när de är små. Det är emellertid en ekonomisk omöjlighet för de allra flesta. Skatte- och bidragssystemen har byggts upp på ett sådant sätt att även föräldrarna till små barn tvingas förvärvsarbeta för att familjens ekonomi skall gå ihop.
Kvinnornas höga förvärvsfrekvens och stigande utbildningsnivå har på ett avgörande sätt bidragit till att Sverige har kommit jämförelsevis långt mot målet om jämställdhet mellan kvinnor och män. Egna inkomster ger ett större oberoende. Det visar sig också att välutbildade kvinnor med kvalificerade arbetsuppgifter ställer betydligt större krav på sina män att de skall ta sin andel av ansvaret för barnen och hemmet än vad lågutbildade kvinnor gör.
Samtidigt ger alla undersökningar vid handen att det fortfarande i de flesta familjer är kvinnan som bär huvudansvaret för det praktiska arbetet med hem och barn. Kvinnor arbetar därför i genomsnitt betydligt fler timmar per vecka än män. Något paradoxalt blir resultatet att samtidigt som 600.000 personer står utanför arbetsmarknaden är det många, särskilt kvinnor, som dignar under dubbelarbete.
Medaljen har alltså även en baksida. Alarmerande rapporter börjar dyka upp om kvinnors hälsa. Exempelvis är det växande problemet med "utbrändhet" ett fenomen som i högre grad drabbar kvinnor än män. Skilsmässofrekvensen är också vid en internationell jämförelse hög i Sverige. Det finns en rad orsaker till detta, men en orsak är de påfrestningar på familjelivet som det innebär att slitas mellan hemmet och förvärvsarbetet.
Barnens behov av och rätt till båda sina föräldrar är något som man tenderar att förtränga i jämställdhetsdebatten. Ändå är flertalet forskare nu överens om föräldrarnas betydelse för att ge barnen en god och trygg start i livet, liksom för överföringen av kunskap om grundläggande samlevnadsregler. Om föräldrarna inte klarar att överföra goda förhållningsregler till barnen, bäddar det för sociala svårigheter senare i livet. Våldskommissionen framhåller i sitt betänkande "Våld och brottsoffer" från hösten 1990 att det finns en tydlig korrelation mellan det ökande ung- domsvåldet och den ökande "professionaliseringen" av barntillsynen i Sverige. Detta står i bjärt kontrast mot den sociala ingenjörskonstens idéer, enligt vilka barnuppfostran är en alltför svår och viktig uppgift för att kunna anförtros åt föräldrarna.
Till en betydande del ser vi alltså svårigheten att nå reell jämställdhet mellan könen och kvinnors nuvarande problem som någonting som det socialistiska samhället har skapat. Ett system som ser kvinnor och män endast som delar av ett kollektiv, underordnade den traditionella produk- tionens krav, binder människor och hindrar dem från att utveckla sina idéer. Ett sådant system är i grunden omänskligt.
Vi anser att politikernas roll måste vara att inspirera, inte att dirigera. Vi anser också att familjepolitiken skall läggas om så att den skapar förut- sättningar för enskilda individer och för familjer att bli fria och oberoende och att välja sina egna lösningar.
Möjligheterna till alternativ i barnomsorgen är en förutsättning för jämställdheten. Om kvinnor skall kunna bli fullt ut konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden krävs både individuella, flexibla arbetstider och flexibla barnomsorgstider. Den som alltid måste springa från arbetet i tid för att hinna till daghemmet innan det stänger får problem att avancera i jobbet.
Vi vill framhålla att föräldrar som uppfostrar sina barn och ger dem en trygg och bra start i livet gör en i högsta grad samhällsnyttig insats, tvärtemot vad statsminister Göran Persson hävdade under 1998 års valrörelse.
Att kunna leva på sin lön
Socialdemokraternas historiska motiv för att bygga ut den offentliga sektorn var av ideologisk art, att sätta kollektivet framför individen, men även att välfärdssystemen skulle underlätta för kvinnorna. Utbyggnaden av barnomsorgen skulle göra det möjligt att byta spis och blöjor mot avlönat arbete. Kvinnor skulle bli ekonomiskt oberoende och kunna stå på egna ben. Den stora offentliga sektorn har emellertid drivit upp skattetrycket och utvecklats till en kvinnofälla. Systemen som från början var tänkta att underlätta för kvinnor bidrar i dag paradoxalt nog till att hämma kvinnors karriärmöjligheter. De som skulle bli välfärdsstatens vinnare är i dag kanske de största förlorarna.
När skatterna har tagit positionen som hushållens absolut största utgift, före hyra och matkostnader, och när allt fler tvingas in i bidragsberoende går det inte längre att blunda för att de höga skatterna har blivit snarare ett hot mot än ett löfte om personlig välfärd. I ett jämställdhetsperspektiv blir skatterna dessutom extra viktiga. De höga skatterna slår särskilt hårt mot kvinnor därför att kvinnor i högre utsträckning än män är låginkomsttagare. Kvinnor har generellt sett lägre lön än män. Det ger dem mindre att disponera över. Den genomsnittliga LO-kvinnan betalar sammanlagt över 60 procent i skatt. Räknat i kronor och ören blir det sammantaget inte mycket - om ens något - kvar att leva på när skatten och de nödvändigaste utgifterna är betalda. De små marginalerna tvingar många att leva ur hand i mun.
Ett talande exempel på sistnämnda fenomen är att regeringen såg sig föranlåten att tidigarelägga utbetalningen av barnbidragen i juni förra året sedan det framkommit uppgifter om att tiotusentals barnfamiljer annars inte skulle kunna fira en anständig midsommarhelg. Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle. Ett annat exempel på att tillvaron är otrygg för dem som lever på marginalen är vad Sveriges änkor fick erfara när den socialdemokratiska regeringen härom året beslöt att delvis konfiskera deras pensioner.
Av de ensamstående mammorna kunde hela 32 procent inte klara sin familjs försörjning utan att söka socialbidrag (Riksdagens utredningstjänst 1999). Svårigheten att leva på sin lön efter skatt har gjort många kvinnor helt beroende av politiska beslut. Höjs någon skatt eller sänks något bidrag? En plötslig, även mindre utgift är för många skillnaden mellan att vara självständig eller bidragsberoende. Det som förr var kvinnors ekonomiska beroende av den egna mannen har för alltför många ersatts av ett i det närmaste totalt beroende av politiska beslut.
Moderata samlingspartiet anser att svenska kvinnor skall kunna stå självständiga och oberoende av såväl männen som det politiska systemet. Ett ekonomiskt beroendeförhållande är inte mer försvarbart därför att det är staten eller kommunen istället för mannen som håller i pengarna.
Inte nog med att marginalerna är små. För många kvinnor lönar det sig inte heller att jobba mer eller att satsa på att få en högre lön. Vinsten för en kvinna som jobbar 75 procent inom exempelvis den offentliga omsorgen kan vara cirka 750 kronor mer i plånboken varje månad om hon istället börjar arbeta heltid. Det betyder att hon endast tjänar knappt 19 kronor varje extra timme hon arbetar (Riksdagens Utredningstjänst 1999).
Det motsägelsefulla är att välfärdssystemen snarare stjälper än hjälper dem som de var avsedda för. Kombinationen av världens högsta skatter, behovsprövade bidrag och inkomstrelaterade taxor leder inte sällan till att många hushåll redan i låga inkomstskikt möter marginaleffekter på upp till 80 procent. De höga marginaleffekterna kan gälla oavsett om det är en arbetslös som börjar arbeta eller en deltidsarbetande som går upp på heltid (ESO-rapport 1997 Lönar sig arbete?).
Trots att Sverige har världens högsta skattetryck finns det åtskilliga länder som erbjuder ett bättre stöd till barnfamiljerna än Sverige. Vad som skiljer vårt land från andra länder är också att vårt skattesystem inte tar någon hänsyn till den totala försörjningsbördan (Ingegerd Troedsson, Den kommenderade familjen, Timbro 1999).
I förlängningen utgör bidragsberoendet i kombination med skattesystemet en fattigdomsfälla som människor svårligen kan ta sig ur. Detta leder till bristande social rörlighet som är ett allvarligt problem. Det är en form av ekonomisk segregation som bidrar till att skapa hopplöshet och otrygghet. Ett sådant samhälle blir heller inte jämställt. En modern jämställdhetspolitik förutsätter självständiga män och kvinnor.
Vi vill göra det möjligt för både kvinnor och män att känna sig trygga och oberoende genom att sänka skattetrycket så att man kan leva på sin lön. Den som betalar skatt borde inte behöva vara beroende av bidrag. Målet måste också vara att människor skall kunna spara ihop till en årslön på banken som en buffert mot oväntade utgifter.
Att räcka till i vardagen
600.000 människor - lågt räknat - står nu utanför arbetsmarknaden och vill in, samtidigt som många familjer, och särskilt kvinnorna, dignar under dubbel arbetsbörda. En stor del av det som varit traditionella kvinnouppgifter i hemmet har tagits över av den offentliga sektorn och är nu skattefinansierade tjänster. Mycket återstår dock som i form av oavlönat hemarbete måste utföras vid sidan av förvärvsarbetet. Sveriges skattesystem, höga skattetryck och sammanpressade lönestruktur gör det omöjligt för de allra flesta att själva köpa sådana tjänster som det offentliga inte tillhandahåller. Därför finns officiellt inte heller någon marknad för hemtjänster.
Det är dock bara att konstatera att det finns en svart marknad för hemtjänster. Hur stor denna tjänstesektor är är naturligtvis svårt att uppskatta, men det är ett faktum att åtskilliga familjer tvingas köpa svarta tjänster för att klara förvärvsarbetet. Det är orimligt att behålla strukturer som tvingar den som vill sköta sitt jobb att bli brottsling. Det är samma situation som vi hade på 1970-talet då det rådde brist på kommmunal barntillsyn och alternativ inte var tillåtna - många svenska föräldrar tvingades då att bli skattebrottslingar därför att de inte kunde klara av sin livssituation utan "svarta" dagmammor.
Unga par som bildar familj är oftast ganska jämställda såväl vad gäller ekonomi och arbete som fördelningen av hushållsarbetet. Förändringen in- träffar när barnen föds, då diskussionerna börjar om vem som ska städa, diska och byta blöjor.
Detta bekräftas av Löneskillnadsutredningen (Löneskillnader och löne- diskriminering, om kvinnor och män på arbetsmarknaden, 1993:7) som pekar på att det tidigare jämställda mönstret i familjen rörande hushållsarbetet bryts då kvinnan stannar hemma och tar hand om barnen. I och med det tar hon också på sig allt mer av hushållsarbetet.
Skilsmässofrekvensen efter det att barnen har fyllt två år, stiger dramatiskt. Antingen skiljer man sig eller också har kvinnan tagit en större del av hushållsansvaret. Det inträffar mycket sällan att resultatet blir att mannen gör mer. De flesta par har heller inte ekonomiskt utrymme för att välja ett tredje alternativ, nämligen att köpa den hjälp med hushållsarbetet som man skulle behöva.
Kvinnomaktutredningen (SOU 1998:6, Ty makten är din ...) fann endast en kombination där man och kvinna utför lika mycket hushållsarbete, nämligen där mannen är arbetslös och kvinnan jobbar heltid. Annars är det enligt utredningen fortfarande kvinnan som tar det övergripande ansvaret för barnen och skötseln av hemmet. Det finns oroväckande rapporter om att svenska hem blir allt smutsigare, beroende på att man inte längre orkar bära de dubbla arbetsbördorna. Otillräckligheten sprider en känsla av hopplöshet mellan familjens medlemmar. Vi anser, till skillnad från Mona Sahlin, att det inte är acceptabelt att det av staten framtvingade systemet innebär att det ligger dammråttor i barns sovrum. I Sverige har vi en av västvärldens snabbast växande andel allergiker. Det går inte att då skoja bort det nya "Lortsverige".
I de familjer där det finns både en kvinna och en man, är det vanligt att mannen är heltidsarbetande och kvinnan deltidsarbetande. Oftast har kvinnan gått ner i arbetstid i samband med barnafödande och efter föräldraledighet. Detta bygger inte sällan på att familjen fattat rationella ekonomiska beslut - inkomstbortfallet blir nästan alltid mindre om kvinnan är hemma med barnen än om mannen är det. Många kvinnor vill dessutom tillbringa mer tid med sina barn och det är inte politikers sak att ha synpunkter på människors vilja, utan att göra det ekonomiskt möjligt för en familj att utforma sin tillvaro efter eget fritt val.
Sverige har inte råd att av ideologiska skäl avstå från att slå in på den väg som i många andra länder har befunnits leda till en minskning av sysselsättningsproblemet och en ökning av effektiviteten i ekonomin. Ger vi en privat tjänstesektor möjligheten att växa fram kommer det att ge upphov till många nya arbetstillfällen, till ett väsentligt bidrag till lösningen på arbetslöshetsproblemet. Inom denna sektor finns också potentialen för ett betydande egenföretagande. Man kan förutse hemkonsultbolag eller kooperativ, bestående av en grupp unga eller äldre som tillsammans erbjuder ett spektrum av hemtjänster. Hushållen tecknar då avtal med hemkonsult- bolaget som garanterar att de efterfrågade tjänsterna utförs. De som skall utföra arbetet är dock anställda i bolaget och inte hos uppdragsgivaren.
Det fåtal kvinnor som hittills fått möjlighet att bedriva privat hemvård i Sverige vittnar bl.a. om större inflytande över sin arbetssituation, ny yrkes- stolthet och högre arbetsmoral jämfört med när de utförde samma arbete som anställda i den kommunala hemtjänsten. Vad de därmed beskriver är viktiga steg för kvinnor och män att konkurrera på lika villkor.
Socialdemokraterna har avfärdat detta som "pigjobb". Det är djupt kränkande för de människor som i dag utför denna typ av arbetsuppgifter. Arbetet kräver både kunskap, erfarenhet och yrkesskicklighet.
Kvinnomaktutredningen visar att svenska kvinnor har liten makt i näringslivet jämfört med kvinnor i många andra utvecklade länder, t. ex. USA och Storbritannien. I de 229 svenska börsnoterade företagen finns inte en enda kvinnlig VD och endast tre procent av deras styrelseledamöter är kvinnor.
Docenten och forskaren vid IUI (Industrins Utredningsinstitut) Magnus Henrekson har fortsatt utredningens arbete att analysera jämställdhet ur ett ekonomiskt perspektiv. Han tror inte att könsdiskriminering är mer utbredd i Sverige än i andra länder och ser inte kvotering som lösning på problemet: "De som förordar kvotering glömmer bort att den ekonomiska makten bland män knappast är något som fördelas genom kvotering eller tilldelas på något sätt. Makt är något som enskilda individer skaffar sig genom kompetensuppbyggnad, nätverksbyggande och målmedvetet arbete. Att skaffa och behålla ekonomisk makt kräver tid för både män och kvinnor." (SAF-tidningen Näringsliv nr 25, 1999).
Henrekson har också visat att den genomsnittliga arbetstiden för amerikanska kvinnor ökat med 40 procent under åren 1975 och 1994 för att sistnämnda år vara 20 procent högre än för svenska kvinnor. Amerikanska män utför inte mer hushållsarbete än svenska män. Förklaringen till att amerikanska kvinnor kan ha så mycket längre betald arbetstid än svenska kvinnor är att de har tillgång till en stor tjänstesektor för hushållsarbete.
Det är snart bara i Sverige som man hyser den egendomliga upp- fattningen att kvinnor kan få en minskad arbetsbörda hemma endast genom att mannen tar en större del av arbetet. I allt fler länder löser man problemet genom att möjliggöra köp av tjänster till ett rimligt pris. Då kan båda makarna få en högre livskvalitet och ökade möjligheter att satsa tid och krafter på en yrkeskarriär.
Slutsatserna från EU-projektet Humlan i Kungälv, där hushållsnära tjänster erbjöds till en avsevärt lägre kostnad än som annars är möjligt med svenskt skattetryck, är att hushållen har stort behov av hemnära tjänster. Behovet motsvarar enligt nämnda projekt en potentiell arbetsmarknad på 100.000 heltidstjänster. Det visade sig också att hushållen är villiga att betala för tjänsterna och att priset har stor inverkan på hur mycket hjälp som efterfrågas. Behovet är enligt slutsatserna störst inom åldersgruppen 25-45 år med barn.
Moderata samlingspartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna efterlyser en reform på området i den gemensamma motionen 1999/2000:Sk312. Bedömningen i denna är att det skulle skapas mellan 50.000 och 100.000 nya jobb om man gjorde vita hushållstjänster tillgängliga för människor med normala inkomster. Det övergripande målet med förslagen är att öka sysselsättningen. Det påvisas emellertid att det skulle ge fler positiva effekter, bland annat:
svarta jobb blir vita och de som i dag jobbar svart får tillgång till förmånerna i socialförsäkringssystemet, sjukförsäkring, pension m.m.,
valfriheten för hushållen ökar genom att människor får möjlighet att välja mellan att arbeta mycket och köpa tjänster i hemmet eller att arbeta mindre och göra hemarbetet själva,
jämställdheten ökar genom att det underlättar för både kvinnor och män att förena yrkesarbete med föräldraskapet.
Vi föreslår en skattereduktion för privatpersoner med halva arbetskostnaden för hushållsnära tjänster. Skattereduktionen begränsas till maximalt 25 000 kronor per år och hushåll.
I grunden handlar det om att ge familjen möjlighet att lösa barnomsorg och tjänster i hemmet på andra sätt än vad som i dag är politiskt accepterat. Många fler kvinnor skulle satsa på att nå en chefsposition, med allt vad det innebär av personliga uppoffringar, om det vore möjligt att köpa hemtjänster som leder till en avlastning i det privata livet. Konkreta problem fordrar handfasta lösningar. Den ordning vi förordar gör det lättare för kvinnor att konkurrera med män på lika villkor.
Kvinnligt och manligt i skolan
Elever på lika villkor
Skolan måste fungera flexibelt och kunna möta olika krav för att flickor och pojkar skall kunna bygga upp sin kompetens. Varje enskild flickas och pojkes kompetensutveckling är beroende av deras intresse och motivation att lära. Skolan skall ge den bas som ger möjlighet till ett livslångt och självständigt lärande, såväl i arbetet som på fritiden - det som i forskningen kallas mottagarkompetens.
Att verka för jämställdhet har lyfts fram som en central uppgift för skolan. Enligt 1 kap. 2 § skollagen skall alla barn och ungdomar, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet.
Läroplanerna för skolan bygger på följande värdegrund: "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla."
Av rapporten (Ds 1994:98) "Vi är alla olika", som arbetsgruppen Kvinnligt och manligt i skolan framlade redan sommaren 1994 men som fortfarande äger sin giltighet, framgår att det fortfarande råder ojämlika för- hållanden i skolan för flickor och pojkar. Detta leder till att deras personliga utveckling, deras prestationer och resultat påverkas i hög grad av köns- tillhörigheten, som snävar in och begränsar inte bara valet av ämnen, kurser, utbildningar och yrken utan också erfarenheter, kunskaper och härtill knuten kompetens.
Arbetsgruppen framhåller att skollagens "oberoende av kön" allmänt tolkas som att skolan skall bortse ifrån kön. Det förhållandet att skolan förhåller sig könsneutral får negativa konsekvenser för båda könen och sägs vara en av förklaringarna till att jämställdhetsarbetet i skolan ännu inte avsatt mer påtagliga resultat.
Vi anser att det är ett problem att andelen manliga lärare är så liten i grundskolan, särskilt för alla de barn som inte har några manliga förebilder utanför skolan heller. Vi anser därför att det är mycket angeläget att man prövar alla möjligheter att åstadkomma en jämnare könsfördelning i lärarkåren.
En modern jämställdhetspolitik försöker inte förneka eller utplåna de olikheter som finns mellan flickor och pojkar avseende kulturella, sociala och biologiska egenskaper, utan frågar i stället hur skolan skall kunna ta hänsyn till dem, för att därigenom ge varje individ möjlighet att utveckla sin fulla potential. Därmed kommer en modern jämställdhetspolitik för skolan att inte bara intressera sig för den procentuella fördelningen mellan könen i olika yrken och utbildningsvägar, utan också för hur undervisningen går till, hur skolan arbetar, när olika ämnen introduceras i tiden och hur arbetsformerna i skolan skall kunna undvika att missgynna ettdera könet.
Vi vill understryka vikten av att lärarna har sådan kulturell kompetens att de kan hantera den speciella situation invandrarflickor kan ställas inför, som sammanhänger med att de snabbare absorberar den jämställdhetskultur som finns i Sverige än vad deras föräldrar kan göra. Vi utvecklar vår syn på dessa speciella problem i partimotion 1999/2000:Sf617 Medborgarmakt.
Frågan om flickor och teknik har blivit något av en symbolfråga för jämställdhetsarbetet i skolan. Trots mer än 20 års strävan efter jämnare köns- fördelning är det fortfarande så att pojkar väljer tekniska och naturvetenskap- liga utbildningslinjer i mycket större utsträckning än flickor. Av de flickor som i slutet på 1980-talet valde en yrkesinriktad "pojklinje" på gymnasiet avbröt mer än 25 procent sin utbildning redan under det första året.
Vi delar den uppfattning som kommer till uttryck i rapporten "Vi är alla olika", nämligen att flickor och teknik i första hand är en pedagogisk fråga. Könssynen på teknik styr våra föreställningar. Flickornas sociala bakgrund har också visat sig ha större betydelse för valet av utbildning än pojkarnas. Inte minst inom området flickor och teknik är det viktigt att vi kommer ifrån ett slentrianmässigt tänkande kring jämställdhetsfrågorna, liksom foku- seringen på kvantitativa data. Vad som behövs är ett kvalitativt inriktat arbete.
Den nya informationsteknologin och cyber space-miljön har från början dominerats av pojkarna. Antalet flickor som utnyttjar denna teknik växer nu snabbt. Det visar sig dock att flickorna i högre grad lockas av de socialt inriktade tjänsterna, typ MUD (Multi User Dungeon) och IRC (Internet Relay Chat). Även om relationen användare numera är ganska jämn mellan flickor och pojkar så visar det sig att pojkarna behåller sitt försprång om man ser till dem som förstår tekniken i sig.
När vi nu går in i informationssamhället är det viktigt att föräldrarna och skolan är observanta på detta så att flickorna inte halkar efter i utvecklingen. Lärarna har här en stor pedagogisk uppgift, så stor att särskild vikt bör tillmätas den redan i lärarutbildningen.
Vi anser att flickor tidigt skall stimuleras att arbeta med infor- mationsteknologi. Aktuell forskning visar att flickor och pojkar har olika inlärningsfaser och inlärningssätt. Vi anser att skolan måste ta till sig den nya kunskap om kvinnligt och manligt som finns i dag. Jämställdhetsarbetet i skolan måste grundas på kunskap och bli en pedagogisk fråga, snarare än en moral- eller attitydfråga. Vi anser att en nationell skolpeng bör införas så att Sverige kan få en mångfald av skolor. Aktiva val stimulerar den pedagogiska utvecklingen. Föräldrarna får möjlighet att välja den skola som ger just deras dotter eller son de bästa möjligheterna att utveckla sin unika kompetens. Lärarna får möjlighet att välja mellan flera olika arbetsgivare, och därmed får de ökade förutsättningar att utveckla och använda sin professionella kompetens.
Högre utbildning och forskning
Precis som i skolan måste även den högre utbildningen speglas av förståelsen för skillnader mellan individer och mellan manligt och kvinnligt. Först när forskarvärlden tar vara på de olika kompetenser som finns hos såväl män som hos kvinnor kommer den akademiska världen att vara jämställd.
60 procent av de sökande till högre utbildning är kvinnor och 56 procent av dem antas. Bland de examinerade (120 p eller mer) är 59 procent kvinnor. Bland de nyantagna till forskarutbildningen är 40 procent kvinnor. Av dem som avlägger doktorsexamen är 32 procent kvinnor. Endast 9 procent av professorerna är kvinnor. Eftergymnasialt utbildade kvinnor hade 1995 i genomsnitt ca 85 procent av mäns lön på samma utbildningsnivå. (Rapporten Kvinnor och män i högskolan 1997:44, Högskoleverkets rapportserie).
Att andelen kvinnor bland professorerna är mycket lägre än det antal som faktiskt examineras på 120-poängsnivån kan till viss del förklaras av att kvinnor föder barn och därför väljer att inte ta sig vidare i karriären. Men det finns undersökningar i den akademiska världen som tyder på att det föreligger dolda strukturer i det akademiska systemet som direkt missgynnar kvinnor. Forskarna Agnes Wold och Christine Wennerås menar att både formella och informella meriter värderas och enligt tradition väljer män män.
Dock kan man se att utvecklingen går i rätt riktning, bland annat att allt fler kvinnor fullföljer en akademisk examen. Detta visar sig också i näringslivet, där andelen kvinnliga chefer, ingenjörer m.m. blir allt högre i de yngre åldersgrupperna. Bland cheferna i mindre företag är 35 procent kvinnor i åldersgruppen 25-34 år medan andelen kvinnor i åldersgruppen 55-64 år är 23 procent. Av civilingenjörerna i åldern 25-34 år är 21 procent kvinnor mot endast 3 procent i åldersgruppen 55-64 år. (Rapport om arbetsmarknaden nr 4 1999, SAF)
En viktig faktor för att inte kvinnorna skall "ramla ur" utbildnings- och forskningsystemet är att det undantag från gällande femårsregel för anställ- ning som forskarassistent följs. Enligt gällande ordning skall man påbörja sin tjänst inom fem år efter examen, men enligt ett förslag från regeringen (prop. 1998/99:94) skall tiden kunna förlängas om vissa skäl föreligger. Ett av skälen är föräldraledighet. Då kvinnor ofta har en längre föräldraledighet än män är detta undantag från femårsregeln viktigt ur jämställdhetssynpunkt.
Andelen kvinnliga professorer ökar nu, bl.a. som följd av riksdagens beslut 1995 att fram till år 2008 inrätta 32 nya professurer som genom tillämpning av s. k. positiv särbehandling som skall tillsättas med en sökande av underrepresenterat kön även om vederbörande är mindre kvalificerad än en medsökande av det andra könet - s. k. thammare, efter dess upphovsman, förre utbildningsministern Carl Tham. Moderata samlingspartiet motsatte sig detta förslag och vi anser alltjämt att det var fel väg att gå.
Vi avvisar alla former av kvotering, även inom universitetsvärlden. Vi är övertygade om att kvinnor har den inneboende förmågan att göra akademisk karriär av egen kraft, på sina egna meriter.
Vi avvisar bestämt alla former av särbehandling som innebär att någon får en tjänst på grund av könstillhörighet trots sämre meriter. Sådan är enligt vår mening förnedrande för kvinnorna och vilar på felaktiga utgångspunkter. Genom att framhålla reglerna om positiv särbehandling som ett viktigt inslag i jämställdhetspolitiken ger regeringen uttryck för en kvinnosyn som är djupt kränkande. Den signal som skickas ut är att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnliga forskare varför kvinnor måste hjälpas fram så att den socialdemokratiska regeringen kan uppnå sina jämställdhetsmål. Regeringens agerande skadar därför det långsiktiga och seriösa jämställdhetsarbetet på universiteten och högskolorna.
Fil. dr Mats Lundström vid den statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet har påpekat att den kollektiva rättvisa som skall skapas av ett ökat antal kvinnor på högre poster inom den akademiska världen resul- terar i konkreta orättvisor på den individuella nivån (Tidskrift för politisk filosofi). Vi instämmer i Lundströms konstaterande att jämställdhet inte kan skapas på kollektiv nivå. Vi tar också avstånd från jämställdhetsminister Margareta Winbergs försök till kollektiv skuldbeläggning av män.
Magnus Henrekson vid IUI har genom sin forskning påvisat att det sammanpressade svenska löneläget och våra skatte-, avgifts- och bidrags- system gör att utbildningspremien i Sverige internationellt sett är mycket låg generellt. För kvinnor accentueras problemet av att så många av dem saknar en arbetsmarknad i ordets rätta bemärkelse. Arbetslivsinstitutets studie "Kvinnors och mäns löner" (1997) visar att skillnaderna i lön är större i den offentliga sektorn än i den privata. Här måste staten och kommunerna som arbetsgivare snarast ta sitt ansvar.
Att tillgripa kvotering är dessutom att göra det lätt för sig. Det är att angripa symptomen i stället för att bota sjukdomen.
Moderata samlingspartiet förordar i stället att politiken inriktas på att angripa de grundläggande problem som sammanhänger med Sveriges rigida arbetsmarknad, det svenska skattesystemet som tvingar kvinnorna till dubbelarbete utan möjlighet annat än för ett fåtal mycket välbeställda att köpa hushållsnära tjänster samt välfärdsstatens stela system som inte ger utrymme för individuella lösningar. Häri återfinns en betydande orsak till dagens sneda fördelning av kvinnor och män inom högre utbildning och forskning. En annan sådan orsak är den offentliga sektorns monopolställning inom traditionella kvinnoyrken och därmed sammanhängande svårigheter för kvinnor att få ekonomisk utdelning på investeringar i högre utbildning.
Vi anser också att det finns skäl att göra en mer total översyn av professorstillsättningarna och av tjänsteförslagsnämndernas arbetsmetoder. I ett system med klara kriterier, där manliga nätverk och slumpmässiga fördelar inte fäller utslaget, skulle alla och i synnerhet kvinnor få en bättre möjlighet att komma till sin rätt. Subtila men diskriminerande inslag i de manligt dominerade akademiska strukturerna måste mönstras ut.
Kvinnors arbetsmarknad
Den offentliga sektorn - en kvinnofälla
Från början av 1960-talet fram till 1990 ökade antalet förvärvsarbetande personer i Sverige med 900.000. Ökningen beror främst på kvinnornas inträde på arbetsmarknaden. Under denna trettioårsperiod ökade antalet förvärvsarbetande kvinnor från 53 till 86 procent. Delvis andra grupper än tidigare har sökt sig ut på arbetsmarknaden, nämligen gifta kvinnor och småbarnsmammor.
Traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter inom vård, omsorg och undervisning är i Sverige tjänster som i huvudsak tillhandahålls av den offentliga sektorn. På grund av de offentliga monopolen har kvinnornas arbetsmarknad kommit att bli mycket begränsad.
56 procent av de förvärvsarbetande kvinnorna återfinns inom den offentliga sektorn. Många yrken är totalt kvinnodominerade. Vi har alltså fått en starkt könssegregerad arbetsmarknad, något som nyligen även EU- kommissionen uppmärksammat och riktat kritik mot Sverige för.
Den centralstyrda lönepolitik som bedrivs i Sverige bygger på den socialdemokratiska, kollektivistiska synen på människor som likformiga och utbytbara. Den har lett till flera obalanser. Sverige har blivit ett låglöneland för högutbildade och ett höglöneland för lågutbildade. Detta fenomen är särskilt markant inom den offentliga sektorn, där den s. k. dubbla obalansen länge har diskuterats. Den leder till att staten och kommunerna får allt svårare att rekrytera och behålla kompetens.
Den offentliga sektorns monopolställning har bland annat resulterat i att särskilt kvinnor ofta får en blygsam utdelning på sina investeringar i högre utbildning. Det är oacceptabelt.
Andelen kvinnliga chefer är låg, trots att många anser att kvinnor har de egenskaper som krävs och kommer att krävas i det framtida arbetet - lyhördhet, samarbetsförmåga och flexibilitet.
Det finns många förklaringar till denna snedfördelning. Den samman- hänger naturligtvis med gamla traditioner - näringslivet och förvaltningarna är uppbyggda av män i ett samhälle som såg helt annorlunda ut än den värld vi lever i nu. I det samhället hade kvinnor ännu inte börjat slitas mellan hemarbete och lönearbete.
För att få fler kvinnor i chefsbefattningar måste de gamla strukturerna omprövas. Många kvinnor önskar t.ex. ett flexiblare chefskap, både i tid och innehåll. "Team Builder", en modell för roterande chefskap, är en modell som prövats på Ericsson Telecom med framgång. Gruppens medlemmar stödjer varandra och har ett kreativt samarbete. Kvinnor som har prövat denna arbetsform beskriver det roterande chefskapet som ett slags "växthus" för nya chefer. Man framhåller att alla teorier om den lärande organisationen här har blivit omsatta i praktiskt handlande.
I dag kan vi alltså konstatera att vi inte har lyckats uppnå den jämställdhet på arbetsmarknaden som är önskvärd samt att en del av förklaringen till detta ligger inbyggd i "den svenska modellen". En ensidig och begränsad arbetsmarknad har inte haft den flexibilitet som är nödvändig för att fullt ut ta vara på kvinnornas mångsidighet och kompetens och inte heller för att möta dagens arbetslöshetsproblem.
Kvinnornas arbetsmarknad är sårbar. Det märks särskilt tydligt när offentlig expansion inte längre är möjlig. Många kvinnor har helt enkelt blivit beroende av ett system som håller på att kollapsa. Under socialdemokraternas "saneringsprogram" har det många gånger verkat som om förutsättningarna för arbete och försörjning skulle vara hotade för många kvinnor som arbetar inom vården och omsorgen. Nu kan vi emellertid, bl.a. av demografiska skäl, se att behovet av sådana tjänster i stället växer. Uppgiften blir alltså att finna nya former för organisationen och finansieringen av arbetet.
Inför sist nämnda uppgift står Socialdemokraterna handfallna. De kan av ideologiska skäl inte tänka sig att ge upp statens, kommunernas och landstingens monopol inom de sektorer som är traditionella kvinnoyrken. De tror fortfarande att den offentliga sektorn är garanten för kvinnors arbetsmöjligheter. Dessbättre börjar nu de fackliga organisationerna inse att kvinnor inte kan förbättra sina löner förrän de får fler konkurrerande arbetsgivare att välja mellan.
Som så ofta har verkligheten på senare tid tvingat Socialdemokraterna att göra avkall på sin ideologi. Inom vårdsektorn råder nu brist på kvalificerad arbetskraft, särskilt på sjuksköterskor. Allt fler utbildade sjuksköterskor säger upp sin anställning hos landstinget och tar i stället anställning hos ett bemanningsföretag som specialiserat sig på denna sektor. När bemanningsföretaget hyr ut dem till den forne arbetsgivaren är lönevillkoren helt andra än vad de hade som landstingsanställda. Det finns exempel på att en sjuksköterska har fördubblat sin lön. Vad som har inträffat är att det har uppstått en marknad även inom monopolets ram. På en marknad kan ingen arbetsgivare ensidigt diktera lönevillkoren. Hos monopolen kunde man länge göra det och resultatet ser vi nu i form av arbetskraftsbrist.
Vi anser att denna utveckling ger ett kraftfullt stöd för vårt krav att de offentliga monopolen skall brytas upp så att kvinnor i lika hög utsträckning som män kan finna alternativa arbetsgivare. Kvinnors arbetsmarknad skall avregleras så att den faktiskt blir det som ligger i ordet marknad.
Lönebildning
Tack vare att stora samhällssektorer, som är helt kvinnodominerade arbetsfält, utgör statliga eller kommunala monopol i vårt land har den ende arbetsgivaren på området effektivt kunnat förhindra en rimlig löneutveckling för stora grupper på arbetsmarknaden. Den offentliga sektorns monopolställning har byggt upp en bomb som nu ligger och tickar.
På senare år har den socialdemokratiska regeringen i alla sammanhang brukat framhålla att en av de viktigaste frågorna inom jämställdhetspolitiken är att komma till rätta med osakliga löneskillnader och lönediskriminering. Lönediskriminering som beror på kön måste bekämpas med alla medel, brukar det sägas. I årets budgetproposition ligger regeringen lågt i denna fråga bortsett från att den hyllar JämO:s aktiviteter på området och välkomnar JämO:s insatser för att få frågor om lönediskriminering prövade i domstol.
En forskningsrapport av de två forskarna Eva Meyerson, Industrins utredningsinstitut, och Trend Petersen, UCLA och universitetet i Oslo, visar att den påstådda lönediskrimineringen av kvinnor till förmån för män med samma jobb och samma arbetsgivare till stor del är en myt. De visar också att varken den allmänna lönespridningen eller lönespridning inom likartade befattningar har lett till att kvinnor har fått sämre löner än män. Skillnader i lön mellan kvinnor och män beror på att kvinnor arbetar i låglöneyrken. Studien som sträcker sig över en tidsperiod på 20 år visar också att jämställdhetslagen inte har inneburit någon förändring i lönebildningen för könen. Arbetsgivarna har betalat samma lön för samma arbete både före och efter lagens tillkomst.
Arbetslivsinstitutets undersökning "Kvinnors och mäns löner 1997" visar att den genomsnittliga löneskillnaden mellan män och kvinnor är större i den offentliga sektorn än i den privata. De löneskillnader som finns förefaller alltså att vara ett resultat av den svenska modellen - ett problem som det kollektiviserade samhället har skapat. Till problembilden hör också att skattetrycket för låg- och mellaninkomsttagare är extremt högt i Sverige vid en internationell jämförelse. Problemet med "the working poor" är därmed en realitet i vårt land.
Den offentliga sektorns monopol är en kvinnofälla. Det faktum att kvinnor av tradition har klumpats ihop till en anonym massa istället för att ses och värderas som individer har ytterligare försämrat deras lönebildning.
En medarbetares lön skall återspegla hennes arbetsinsatser, kompetens, engagemang och resultat i arbetet. Myten om att det genom arbetsvärdering skulle vara möjligt för lagstiftaren, domstolen eller JämO att anvisa några objektiva faktorer som skall ligga till grund för lönesättningen bör avlivas en gång för alla. Till syvende och sist är värdet av ett arbete vad någon på en marknad är beredd att betala för det.
Kvinnligt företagande
Av en undersökning av Företagarnas riksorganisation, Den kvinnliga företagsprofilen, framgår att 23 procent av nyföretagarna i Stockholms län utgörs av kvinnor. Bland dessa har inte mindre än 43 procent tidigare arbetat i offentlig sektor. Av dem uppger 60 procent att de valt bransch efter tidigare arbetslivserfarenhet och utbildning. Vad kunde vara naturligare?
Majoriteten av dessa 1.500 kvinnor uppger att de startar företag därför att de vill ha större självständighet i sitt arbete. De anser inte att de har något inflytande i de stora offentliga organisationerna eller att de får gehör för sina idéer.
Utvecklingen mot ett ökat kvinnligt företagande är positiv. Sverige har dock lång väg att gå innan situationen kan anses acceptabel. Andelen kvinnliga företagare är nämligen inte bara låg i förhållande till andelen löneanställda, den är också låg internationellt sett. I USA utgör de kvinnliga företagarna 12,6 procent av den sysselsatta befolkningen, i Norge 9,1 procent, i Kanada 19 procent och i Storbritannien 7,9 procent. För Sverige är siffran 4,4 procent.
Ett stort problem för kvinnligt företagande i Sverige är att de områden där många kvinnor ofta skulle vilja starta eget är föremål för statligt och i synnerhet kommunalt monopol. Barnomsorg, sjukvård, äldreomsorg och undervisning är sektorer där kommunerna i princip har monopol på att bedriva verksamhet. De kreativa kvinnor som till exempel skulle vilja starta egna arbetssjukgymnastkliniker kan enbart göra det inom borgerligt styrda landsting där etableringsfrihet råder.
Ett annat problem för kvinnligt företagande är den osunda kommunala konkurrensen som ofta slår hårt mot just kvinnors företagsområden. Kommunala gym eller städservice som dumpar priser med hjälp av skattemedel utgör ett hot mot den kvinnliga entreprenörsandan (Kommunal företagsamhet - ett hot mot småföretagen, Ola Karlsson 1999). Inte sällan ger regeringen dessutom starta-eget-bidrag med den ena handen medan man med den andra handen rycker undan förutsättningarna för att bedriva den sålunda startade egna rörelsen.
Vi anser för vår del att det är otillständigt att staten och kommunerna bedriver verksamheter på sådana områden där det finns en privat marknad eftersom tillgången till skattemedel möjliggör en underprissättning som snedvrider konkurrensen. Staten och kommunerna borde i stället upphandla sådana tjänster på den privata marknaden efter ett anbudsförfarande i fri konkurrens på lika villkor.
Vi anser också att det är nödvändigt att skärpa kommunallagens förbud mot kommunal näringsverksamhet och att införa effektiva sanktioner vid överträdelse av ett sådant förbud.
Som en långsiktigt och samhällsekonomiskt hållbar strategi för att förbättra kvinnors löneutveckling föreslår vi följande:
- Den offentliga sektorns monopolställning på i princip alla andra områden än dem som innefattar myndighetsutövning skall avskaffas och ersättas med ett system där staten och kommunerna upphandlar tjänsterna på en fri marknad eller på annat sätt säkerställer en öppen konkurrens.
- Kvinnors egenföretagande skall underlättas genom ett generellt förbättrat företagsklimat, där sänkt skatt på arbete är en vital del.
- Det skall bli möjligt för kvinnor - likaväl som för män - att träffa individuella löneavtal med arbetsgivaren, inom ramen för eller vid sidan om gällande kollektivavtal.
Moderata samlingspartiet har ambitionen att skapa Europas bästa näringsklimat. Det innebär också ett gynnsamt klimat för kvinnligt företagande. Vi vill göra det möjligt för svenska kvinnor att bli egna företagare genom att
- skatten på arbete och företagande sänks,
- arbetsmarknaden avregleras och moderniseras,
- etableringsfriheten stärks inom sektorer som i dag är offentliga monopol,
- avknoppningar från offentligt bedriven verksamhet uppmuntras,
- marknaden för hemnära tjänster öppnas upp genom 50 procents skattereduktion för sådana kostnader, maximerat till 25 000 kronor per hushåll och år.
Jämställdhetsombudsmanne n (JämO)
I budgetpropositionen anmärker regeringen att JämO i första hand redovisar kvantitativa resultat av verksamheten. Det har i olika sammanhang framhållits att det är mycket svårt att utvärdera vilken betydelse JämO:s verksamhet i realiteten har haft för att nå målet om jämställdhet mellan kvinnor och män. Det förhåller sig nog så att den kritik som JämO brukar rikta mot arbetsgivarna, nämligen brist på konkreta mål och åtgärder som kan utvärderas, med visst fog skulle kunna riktas mot JämO själv. Det finns inslag i JämO:s verksamhet - exempelvis försök att under hot om vite i halvmiljonklassen framtvinga jämställdhetsplaner som kan finna nåd hos JämO:s tjänstemän - som väcker berättigad irritation hos företagen och löje hos gemene man.
Aktuell är nu aktionen mot de nya IT-företagen, som i många fall inte kunnat visa upp en "fullständig jämställdhetsplan" och som dessutom visat sig inte ha en politiskt korrekt andel kvinnor i ledande befattningar. IT- företagens förklaring att det är svårt att hitta kvinnor med rätt kompetens viftas av JämO:s ledande företrädare bort med att "Visst är det ett faktum att fler män än kvinnor har högre utbildning på IT-området, men erfarenheten visar att rekryteringar ofta görs slentrianmässigt, män väljer män ur sitt eget nätverk och funderar inte på om man kan göra något okonventionellt för att bredda urvalet." (SvD 990927). Uttalandet avslöjar en betydande okunnighet om företagandets villkor.
Från principiella utgångspunkter måste man ifrågasätta om det i en fri och öppen demokrati kan vara rätt att ha statliga myndigheter och tjänstemän vars uppgift det är att påverka opinionen, dvs. att styra individernas tänkande i en viss, av makthavarna önskad riktning. För att citera statsvetaren Bo Rothstein tillhör JämO den extra statsmakt som har ideologiproduktion med offentliga medel som sin uppgift.
Med tanke på den prioriterade ställning jämställdhetsarbetet har inom EU och på den praxis som EU-domstolen har utvecklat när det gäller lönediskriminering med mera är det troligt att JämO:s roll kommer att minska. Det finns därför skäl att göra en översyn av myndighetens uppgifter.
1 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den allmänna inriktningen av jämställdhets- politiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvotering,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individens möjligheter att förena arbets- och familjeliv,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av skattereduktion på hemnära tjänster,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkta skatter och minskade marginaleffekter,3
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av jämställdhetsarbetet i skolan,4
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stimulera flickor att arbeta med informationsteknik,4
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell skolpeng och mångfald i utbildningen,4
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särbehandling inom den högre utbildningen och forskningen,4
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättningen av professurer och tjänsteförslags- nämndernas arbetsmetoder,4
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa den offentliga sektorns monopol inom kvinnodominerade sektorer i förvärvslivet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individuella löner,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal konkurrens,2
14. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av kommunal- lagen i enlighet med vad i motionen anförts,1
15. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett förbättrat företagsklimat.5
Stockholm den 4 oktober 1999
Bo Lundgren (m)
Per Unckel (m)
Beatrice Ask (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Chris Heister (m)
Gun Hellsvik (m)
Gunnar Hökmark (m)
Henrik Landerholm (m)
Göran Lennmarker (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Inger René (m)
Per Westerberg (m)
1 Yrkande 14 hänvisat till KU. 2 Yrkandena 4 och 13 hänvisade till FiU.
3 Yrkande 5 hänvisat till SkU.
4 Yrkandena 6-10 hänvisade till UbU.
5 Yrkande 15 hänvisat till NU.