1 Inledning
Den arbetade tiden har i Sverige, liksom i andra industriländer, sjunkit under hela 1900-talet. Det har varit en naturlig följd av ökad levnadsstandard. Grunden för arbetstidsförkortningen har varit en ökad produktivitet, dvs. att samma mängd varor eller tjänster har kunnat produceras med mindre insatser av arbetskraft och kapital.
Arbetstiderna är ofta resultatet av en historisk utveckling. Den industriella revolutionen och en utbredd massproduktion av fabrikstillverkade varor gjorde standardiserad arbetstid till den lämpligaste formen för organisationen av arbetet. Utvecklingen i riktning mot produkter och tjänster som baseras på den nya informationsteknologin har i allt högre grad gjort denna modell för arbetsorganisation föråldrad. Många traditionella arbetstidsmönster lever emellertid kvar i lagar och kollektivavtal. På så sätt utgör de ett hinder för en flexibel arbetsmarknad och för skapandet av nya arbeten.
I Sverige har den internationellt sett mycket höga kvinnliga förvärvs- frekvensen aktualiserat särskilda frågor. Många familjer har betydande svårigheter att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Deltidsarbete har ofta varit lösningen, särskilt för kvinnor. Nu har arbetsmarknaden, i vart fall inom vissa sektorer, blivit så organiserad utifrån deltidstänkande att ca 200.000 kvinnor som skulle vilja arbeta full tid endast kan få deltid.
Härtill kommer att kopplingen mellan minskad arbetstid och ökad produktivitet har blivit allt lösare. Början till dagens arbetslöshetsproblem ligger kring 1970. Trots att ekonomin då började stagnera har den arbetade tiden blivit allt kortare. Om man ser till den faktiska arbetstiden, avräknat semester, sjuk- och övrig frånvaro, ligger Sverige långt under de flesta viktiga konkurrentländer.
2 Pågående utredningsarbete
Det har länge stått klart att den nuvarande ledighetslagstiftningen är otidsenlig. Ett omfattande utredningsarbete har pågått sedan 1987.
Arbetstidskommittén, som 1989 lade fram sitt betänkande Arbetstid och välfärd, ansåg att man borde pröva den samlade årsarbetstiden som en ny norm för heltidsarbete. Fördelar med en sådan norm ansågs bl.a. vara att den skulle ge möjlighet till flexibla lösningar och ökad valfrihet för arbets- tagarna. Förslagen har inte lett till lagstiftning.
Det finns ett EG-direktiv om arbetstidens förläggning i vissa avseenden (93/104/EEG). Det upptar regler om dygnsvila, raster, veckovila, vecko- arbetstidens längd, semester m.m. Direktivet införlivades med svensk lagstiftning i november 1996.
Den borgerliga regeringen tillkallade i september 1994 en särskild utredare med uppgift dels att pröva behovet av flexibla arbetstidslösningar, dels att utreda konsekvenserna av EG:s direktiv för det svenska regelsystemet på arbetstidsområdet. Efter maktskiftet i oktober 1994 återkallade den social- demokratiska regeringen utredningsuppdraget.
Därefter tillsatte regeringen 1995 års arbetstidskommitté som i september 1996 lade fram sitt slutbetänkande (SOU 1996:145) Arbetstid - längd, för- läggning och inflytande. Kommittén hade i uppdrag att analysera de långsiktiga konsekvenserna av alternativa arbetstidsförkortningar, att under- söka på vilket sätt flexibla arbetstidsregler kan införas i svensk lagstiftning och att utreda konsekvenserna av EG:s arbetstidsdirektiv för det svenska regelsystemet på arbetstidsområdet. Bortsett från den del av uppdraget som avsåg implementeringen av EG-direktivet har kommitténs förslag ännu inte föranlett någon proposition från regeringen.
I stället tillsatte regeringen den 10 november 1998 en arbetsgrupp inom Regeringskansliet under ledning av det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande och med två ledamöter därutöver från vardera Socialdemo- kraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Arbetsgruppens uppdrag är i många stycken identiskt med det som 1995 års arbetstidskommitté hade. Dess slut- liga bedömningar och förslag skall redovisas våren 2000.
3 En arbetstidslagstiftning för nya arbeten
Det regelverk som styr relationerna mellan arbetsgivare och arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden är anpassat efter en annan tid, då stordrift, enhetlighet och kollektivism var förhärskande. Detta gäller även arbetstidslagstiftningen.
Det framtida arbetet, där varor och tjänster i ökande utsträckning baseras på den nya informationsteknologin, ett växande egenföretagande och en decentralisering av ansvar till medarbetarna kräver nya lösningar.
Redan nu finns på den svenska arbetsmarknaden ett stort antal kollektiv- avtal om konjunkturanpassad eller säsongsvarierad arbetstid. I många fall sammanfaller detta redan på kort sikt med de anställdas egna önskemål om flexiblare arbetstider. På längre sikt är denna utveckling också nödvändig för att svenska företag skall kunna behålla sin konkurrenskraft. Det är ytterst fråga om att rädda jobben. Många anställda och åtskilliga fackliga organisa- tioner har redan insett det.
I Nya Zeeland påbörjades i slutet av 1980-talet ett systemskifte som ledde landet från att vara i kris till att bli en av världens starkaste tillväxt- ekonomier. En av huvudingredienserna i nydaningen blev en omfattande avreglering av arbetsrätten, däribland arbetstiden. Resultaten blev spektaku- lära. Bl a sjönk arbetslösheten under en femårsperiod från elva till sex procent. En liknande positiv utveckling skulle vara fullt möjlig i Sverige.
3.1 Ökad avreglering inom EU
EG:s arbetstidsdirektiv bidrar till att försvåra övergången till så stor flexibilitet som är önskvärt. Ambitionen är att förbättra levnads- och arbetsförhållandena för arbetstagare inom gemenskapen. Detta är i och för sig lovvärt, men EU borde nöja sig med att ställa upp sådana minimivillkor som har som syfte att inget medlemsland skall kunna skaffa sig otillbörliga konkurrensfördelar till följd av usla förhållanden för arbetstagarna. Utöver vad som krävs för att upprätthålla den inre marknaden bör sociala frågor regleras på nationell nivå.
I EU:s vitbok "Tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning" anges grunden för en politik för fler jobb vara en ekonomi som fungerar. Bl a framhålls behovet av strukturella förändringar av de europeiska ländernas hårt reglerade och styrda arbetsmarknader. På grundval härav antogs i december 1994 det s k Essen-programmet som innehåller fem punkter för kampen mot arbetslösheten, däribland en förstärkning av tillväxtens effekter på sysselsätt- ningen genom en mer flexibel arbetsorganisation som tillgodoser såväl arbetstagarnas önskemål som konkurrenskraven.
Det växande arbetslöshetsproblemet inom EU har alltså lett till en viss om- orientering sedan det mycket hårt reglerande arbetstidsdirektivet utfärdades. Vi anser att det är en angelägen uppgift för Sverige att inom ramen för sitt medlemskap i EU verka för att en avreglering av bl a arbetstidslagstiftningen snarast påbörjas i Essen-programmets anda.
3.2 Ge den nya arbetsmarknaden en chans
Arbetsmarknaden genomgår nu stora förändringar. Arbetsformer, anställ- ningsvillkor och arbetstider omprövas och anpassas till en ny tids förut- sättningar. Förändringarna är resultatet av en gradvis utveckling som drivs av företagens och medarbetarnas intressen. Allt detta är en process som pågår i en internationaliserad värld där konkurrensen hårdnar. Politikerna kan naturligtvis bestämma sig för att de inte tycker om det nya arbetslivet och därför försöka ingripa i processen och försvåra och bromsa utvecklingen. Genom att skärpa den lagstiftning som omgärdar arbete och anställning kan man försöka ge den gamla ordningen en konkurrensfördel. Det är emellertid uppenbart att denna strategi inte kommer att hålla i längden. Priset kommer också att bli högt. Det kommer att leda till att chanser till expansiva företag och nya jobb går om intet.
Arbetsmarknaden styrs inte av andra grundläggande förutsättningar än andra marknader. Gör man en resurs dyr eller svåråtkomlig, t ex genom om- fattande regleringar, så kommer efterfrågan på den resursen att minska. Detta gäller naturligtvis även efterfrågan på arbetskraft. Enligt en nyligen publicerad rapport från OECD uppgår de totala kostnaderna för de offentliga regleringarna av näringslivet till inte mindre än 10 procent av BNP - och det är småföretagen som drabbas hårdast.
I stället för att införa nya kostsamma regleringar anser vi moderater att det är dags att upphäva arbetstidslagen som är otidsenlig och innehåller en rad hinder för arbete och företagande. De grundläggande regler som behövs till skydd för människors liv och hälsa skall finnas i arbetsmiljölagen och vara indispositiva, dvs de skall inte vara möjliga att avtala bort. Därutöver bör anställningsförhållandena regleras genom individuella avtal mellan arbets- givaren och den anställde. Det är en i grunden orimlig tanke att staten i ett modernt och civiliserat samhälle skall anse sig ha rätt att hindra enskilda människors fria val av arbetstid respektive rätt att i pengar få ut lönen för mödan. Vi vill i stället skapa mer flexibla arbetstidslösningar och skapa förutsättningar för ett modernt arbetsliv som är bättre anpassat både till de enskilda arbetstagarnas olika önskemål och behov och till verksamheternas krav.
4 Några internationella jämförelser
När veckoarbetstiden första gången lagreglerades 1920 blev den 48 timmar. Sedan 1973 och alltjämt gäller som huvudregel att arbetsveckan får uppgå till 40 timmar. Den lagstadgade rätten till semester infördes 1924 och omfattade då fyra dagar. Rätten till semester har utvidgats efterhand och omfattar sedan 1978 fem veckor.
En väsentlig del av arbetstidsbestämmelserna är dispositiva, dvs. de kan ersättas med andra regler genom kollektivavtal.
På arbetstidsområdet gäller, förutom det nationella regelverket, tre ILO- konventioner samt EG:s arbetstidsdirektiv. ILO:s konvention (nr 47), som Sverige ratificerade år 1982, innefattar "principen om fyrtiotimmarsveckan, tillämpad på ett sådant sätt att den inte medför en sänkning av arbetarnas levnadsnivå".
Enligt EG-direktivet artikel 6.2 får veckoarbetstiden uppgå till högst 48 timmar i veckan, övertid inräknad, under en beräkningstid av högst fyra månader (artikel 16.2). Av artikel 18.b) i) följer emellertid att 48-timmars- regeln får frångås under förutsättning att en arbetsgivare har slutit ett personligt avtal med arbetstagaren om detta. För sådant fall finns ingen övre gräns alls utöver de allmänna reglerna om skydd för arbetstagarens liv och hälsa. Vid implementeringen av direktivet avstod Sverige tyvärr från att utnyttja denna möjlighet till flexibla och individualiserade lösningar.
Sverige har en internationellt sett mycket låg faktisk arbetstid. År 1997 var den lagstadgade veckoarbetstiden 40 timmar, men den faktiska arbetstiden var 31,7 timmar för arbetare och 33,8 timmar för tjänstemän. I OECD Employment Outlook 1998 görs en jämförelse av årsarbetstiden mellan totalt 14 OECD-länder. Av den framgår att Sverige hade den tredje kortaste arbetstiden. Endast i Nederländerna och Norge var årsarbetstiden kortare. I USA är antalet arbetade timmar hela 25 procent högre än i Sverige. Det är ett gott bevis för att det finns ett sådant samband mellan längre arbetstid, lägre arbetslöshet och högre välstånd som de flesta ekonomer hävdar.
5 Arbetstidsförkortning
Arbetslösheten i Sverige låg under första halvåret kring 10 procent om man räknar med även dem som deltar i Kunskapslyftet och inte syns i arbetslöshetsstatistiken. Omkring en miljon människor i Sverige står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. I en sådan situation måste rimligen alla ambitioner inriktas på att underlätta företagande, att lätta på rigida regler som gör att företagare drar sig för att nyanställa.
I stället har debatten om arbetstider i Sverige allt mer kommit att kretsa kring arbetstidsförkortningar i olika former. Det är ett krav som det social- demokratiska kvinnoförbundet har drivit länge, liksom Vänstern och Miljöpartiet. LO har länge varit splittrat i frågan men beslutade sig i augusti 1999 för att driva kravet på en lagstiftad arbetstidsförkortning. Social- demokraterna framstår också som splittrade i denna fråga. Sedan de förväntningar som många hade hyst på att Arbetstidskommittén skulle föreslå en generell arbetstidsförkortning kommit på skam tillsattes den tidigare nämnda arbetsgruppen vid Regeringskansliet för att utföra kommitténs arbete en gång till. Det förefaller som om detta mest handlar om att hålla en besvärlig fråga borta så länge som möjligt utan att regeringen behöver bekänna färg.
Motiven för arbetstidsförkortningar har skiftat över tiden. De tidiga arbetstidsförkortningarna motiverades främst av hälso- och skyddsskäl. Efter hand blev motiven allt mer välfärdsbetonade och det ansågs att ökad produktivitet skulle tas ut i mer fritid och inte bara i högre lön. I takt med detta överfördes de rena arbetarskyddsfrågorna främst till Arbetsmiljölagen, som i motsats till Arbetstidslagen inte är dispositiv. Under 1990-talet har debatten om en förkortning av arbetstiden mer och mer inriktats på tesen att detta skulle vara ett sätt att skapa nya jobb och häva massarbetslösheten.
5.1 Kortare arbetstid minskar inte arbetslösheten
På frågan hur medlemsländerna skall lösa det allvarliga arbetslöshets- problemet svarade OECD i sin sysselsättningsrapport från våren 1994 under rubriken Vad svaret inte är att lagstadgad allmän arbetsdelning inte angriper arbetslöshetsproblemet genom att öka antalet arbetstillfällen via ökad ekonomisk aktivitet utan genom att ransonera riktigt arbete. Påtvingad arbetsdelning har enligt OECD-rapporten aldrig varit en framgångsrik metod för att minska arbetslöshet.
Vi instämmer i OECD:s analys. Inte nog med att en sådan reform skulle bli samhällsekonomiskt förödande, den skulle också leda till att tusentals och åter tusentals hushåll som redan idag har svårt att få sin privatekonomi att gå ihop skulle få en ännu besvärligare situation.
Docenten i nationalekonomi Stefan Fölster har framhållit att en kortad arbetstid inte bara skulle krympa skatteunderlaget som skall finansiera välfärden utan dessutom riskera att bli ett dråpslag mot låginkomsttagare: "Om lönen hålls oförändrad innebär en arbetstidsminskning att arbetskraft blir dyrare per timme. Detta minskar allmänt efterfrågan på arbetskraft. Men det späder också på den rationaliseringsprocess som redan har lett till att framför allt enklare arbetsuppgifter automatiseras. Det slår därför hårdare mot låginkomsttagare. Om kortad arbetstid räknas av från löneöknings- utrymmet finns större förutsättningar för lägre arbetslöshet, men priset är då att många låginkomsttagare som redan i dag ligger under skälig levnads- standard får ännu lägre inkomster. Det hävdas ibland att kortad arbetstid kan finansiera sig själv genom ökad produktivitet. I de flesta försök som gjorts saknas emellertid tecken på produktivitetsökning. Det som saluförs som produktivitetsökning är att de anställda trivs med färre arbetstimmar till samma lön - konstigt vore det väl annars." (DN debatt, oktober 1998).
Arbetstidskommittén studerade arbetstidsförkortningars eventuella effekter på sysselsättningen. Därvid framkom att det inte utifrån teoretisk forskning var möjligt att förorda en generell arbetstidsförkortning av sysselsättnings- skäl och kommittén lade därför inte heller fram något sådant förslag.
En av de experter kommittén anlitade, docenten Dominique Anxo vid den nationalekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet, framhåller att förespråkarna av förkortad arbetstid utgår ifrån att produktionsmängden skulle vara på förhand given, vilket den naturligtvis inte är. Enligt Anxo är förutsättningen för positiva effekter av en sådan reform att arbetskraften är fullständigt homogen. Hans undersökningar av arbetstidsförkortningar i Sverige visar att produktivitetsförbättringarna är försumbara samt att de alltid har en tendens att öka lönekostnaderna och därmed leda till förlorad konkurrenskraft. Arbetslösheten är enligt Anxo strukturell, och en generell arbetstidsförkortning löser inte gapet mellan de arbetslösas utbildningsnivå och de krav arbetslivet ställer.
5.2 Reglera inte övertidsuttaget
Arbetstidskommittén föreslog däremot en halvering av övertidstaket från 200 till 100 timmar per arbetstagare och år. Detta skulle få mycket allvarliga konsekvenser för de företag som saknar kollektivavtal, vilket utgör 40 procent av företagen i Sverige och som har 15 procent av alla anställda. Möjligheten att möta variationer i arbetskraftsbehovet med övertid skulle vara ett sätt för företagen att kompensera sig för den minskning i flexibilitet som delar av förslaget i övrigt leder till. Även i övrigt är det nödvändigt att ett företag har möjlighet att möta plötsliga produktions- eller verksamhetsstörningar med övertid. Om inte riskerar vi ytterligare utslagning av företag och arbetstillfällen.
Kommitténs förslag om halvering av övertidstaket motiverades med sysselsättningsskäl. Ingenting hade dock framkommit under dess arbete som ger stöd för det motivet.
Av bilaga 8 till betänkandet, en forskningsrapport av Sveinn Agnarsson och Dominique Anxo, framgår bl a följande. Begränsning av det lagstiftade övertidsutrymmet har liknande effekter på företagens produktionskostnader som en allmän arbetstidsförkortning. Förutsättningen för att företagen skulle välja att nyanställa i stället för att använda övertidsarbete bygger på att före- tagen är villiga att behålla samma produktionsnivå som förut. Det förutsätter vidare att arbetskraften är fullkomligt homogen och fullkomligt rörlig. Slut- satsen i rapporten blir att det är mycket som talar för att det inte är möjligt att uppnå ren arbetsdelning och omvandla övertidsarbete till nya arbetstillfällen och att det hos småföretagen finns tröskeleffekter som gör att de inte kan ersätta övertid med nyanställningar.
Moderata samlingspartiet motsätter sig en i lag bestämd generell arbetstidsförkortning, liksom en i lag bestämd övre gräns för övertidsarbete som inte krävs av hälsoskäl. Kollektiva lösningar är otidsenliga redan nu och blir allt mer omöjliga i det nya kunskaps- och tjänstesamhället. Verksam- heterna både inom näringslivet och service inom den offentliga sektorn behöver i stället kundanpassas och individualiseras. Det kräver att arbets- tiden beslutas direkt mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.
Människor är olika och prioriterar därför olika. En och samma individ kan ha olika behov och önskemål under olika skeden av livet. Det är därför nödvändigt att eftersträva individuellt anpassade lösningar. Dessutom visar forskningen att den faktor som har störst betydelse för människors trivsel i arbetet är möjligheten att själv kunna påverka sin arbetstid och förläggningen av den.
Bortsett från att enskilda löntagare genom en kollektiv arbetstidsför- kortning fråntas rätten till en högre ersättning för sitt arbete undergräver arbetsdelningen Sveriges möjligheter att växa. Att dela på jobben är inte detsamma som att skapa förutsättningar för nya riktiga jobb. Det innebär istället att man har kapitulerat inför massarbetslösheten och utgör den obotfärdiges ursäkt för bristande konstruktiv handlingsförmåga.
6 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det moderna arbetslivets behov av flexibla arbetstidslösningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa EU:s detaljstyrning på arbetstids- området,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphäva arbetstidslagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om individuella arbetstidsavtal,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om generell arbetstidsförkortning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglering av övertidstaket.
Stockholm den 4 oktober 1999
Mikael Odenberg (m)
Kent Olsson (m)
Patrik Norinder (m)
Christel Anderberg (m)
Henrik Westman (m)
Ewa Thalén Finné (m)
Anna Åkerhielm (m)
Rolf Gunnarsson (m)
Anna Lilliehöök (m)