Att ingen ska behöva riskera sin hälsa på sin arbetsplats kan verka vara en självklarhet. Verkligheten ser dock annorlunda ut och helt nya hälsoproblem har dykt upp på våra arbetsplatser. Informationstekniken och den stora mängd elektrisk utrustning som nu finns i vår arbetsmiljö har skapat en ny riskmiljö som till stora delar är outforskad och vars konsekvenser för vår hälsa ingen ännu kan överblicka.
Den elektroniska utrustningen är inte anpassad till människans biologiska system. Elektromagnetisk strålning från till exempel bildskärmar, mobitele- fonernas batterier eller dess radio/mikrovågor tränger in i det biologiska systemet. Hundratals kemiska ämnen frigörs/emissionerar från en ny bild- skärm. Dessa ämnen upptas genom slemhinnorna som ögon, svalg, andnings- organen och huden. Kemikalierna från till exempel flamskydds- och lös- ningsmedel lagras till viss del i de olika organen och lämnar aldrig kroppen. Kemikaliernas giftighet ökar i de elektromagnetiska fälten. Genom den kemiska belastningen av vårt biologiska system reagerar fler och fler på de elektriska fälten och blir det vi idag kallar elöverkänsliga.
För hundra år sedan när glödlampan kom in i våra hus, och sedermera radion, då klarade vi det biologiskt. Men idag omges människan av elektro- niska apparater både i boendemiljön och på arbetsplatsen som strålar elektromagnetiska fält, radio/mikrovågor och emissionerar kemikalier. För många människor är det för mycket redan idag, andra kanske blir sjuka först om 10-20 år. De som är drabbade idag får dessvärre inte tillräckligt bra sjuk- vård eftersom forskningen ännu inte kan ge någon vägledning. Svaren kanske vi får först om 25 år. Utvecklingen kan bli ödesdiger om vi inte på- verkar teknikutvecklingen till human teknik, det vill säga en teknik anpassad till människans biologiska system.
Svenska Industritjänstemannaförbundet, SIF, har startat ett mångårigt projekt kallat "Noll-Risk i IT-miljö". SIF initierar och delfinansierar forsk- ning, och utifrån den kunskap som kommer fram försöker man påverka producenterna att utveckla produkterna så att ingen behöver riskera sin hälsa. För att kunna påverka teknikutvecklingen initierar och finansierar SIF i samarbete med Siemens till exempel ett projekt vid Lunds och Stockholms universitet angående kemikalier och emissioner från bildskärmar.
I Skellefteå har SIF i samarbete med Arbetslivstjänster startat en test- anläggning för elöverkänsliga. Syftet är att ta reda på vilken grad av elsane- ring som behövs på respektive arbetsplats. Det visade sig bland annat att de som vistades i lokalerna fick symptom av kemikaliska emissioner från de nya databorden. Kemikalier i kombination med elektromagnetisk strålning och radio/mikrovågor är förödande för många.
Ingen ska behöva riskera sin hälsa som en följd av brister i arbetsmiljön eller av hälsofarlig arbetsutrustning. Det är tillverkarna av de elektroniska arbetshjälpmedlen som måste ansvara för att de produkter de lämnar ut på marknaden är testade samt att testresultaten redovisas. Det är arbetsgivaren som bär ansvar för att arbetsmiljön inte innehåller elektroniska produkter som riskerar de anställdas hälsa. Kunskapen om elöverkänslighet och hur de elektroniska produkterna påverkar människan är idag relativt okänd. Forsk- ning om detta område behöver prioriteras. Det är angeläget att regeringen uppmärksammar dessa frågor och verkar för att tillverkare och arbetsgivare tar sitt ansvar samt ser till att forskning på området prioriteras. Framtiden kommer att kräva att detta angelägna område ännu mer prioriteras i forsknings- och utvecklingssammanhang.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elöverkänslighet.
Stockholm den 28 september 1999
Ronny Olander (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)