Projektanställningar blir allt vanligare. Detta gäller inte minst unga branscher som IT-branschen. Den fackliga anslutningen i denna typ av företag är förhållandevis låg, och LAS regler om projektanställningar utgör inget större problem.
Inom mediebranschen är också projektanställningar vanliga. Här är där- emot den fackliga anknytningen stark och förmåner knutna till kollektivavtal huvudregeln. Detta hindrar på många sätt projektanställningar och anlitandet av egenföretagare. Kollektivavtalsanknytningen skapar dessutom klara orätt- visor för de projektanställda i vissa fall, t.ex. vad gäller intjänandet av pensionsförmåner. Jag har påtalat problemet i tidigare motioner, men ingen- ting har dessvärre hänt.
Reglerna i LAS innebär i praktiken att projektanställningar begränsas till 11 månader för att inte tiden för en fast anställning skall föreligga.
En projektanställning på 11 månader innebär att uppdragstagaren enligt kollektivavtal i de flesta fall behandlas oförmånligt vad gäller avtalspensio- ner. Pensionsavgifter betalas för alla anställda oberoende av uppdragets längd, även för anställda med anställningstider under 12 månader. Kvalifi- kationstiden för pensionsrättigheter är däremot 12 månader för varje ny anställning även om en eller flera tidigare anställningar förelegat inom samma kollektivavtalsområde. Pensionsavgiften är en del av den anställdes lön. Avgiften betalas för alla men kommer i princip endast att tillgodoräknas de fast anställda, vilket i klartext innebär att viss del av den projektanställdes lön "konfiskeras" till förmån för personer med fast anställning eller arbetsgivarkollektivet.
Ett sätt att kringgå problemet vore att utföra arbetsuppgifterna som egen- företagare. De fackliga organisationerna är dock ofta restriktiva, när det gäller engagemang av egenföretagare.
Ett rättvisekrav vore att tillåta att den projektanställde fick avtala bort pensionsförmånen och använda motsvarande löneutrymme för att själv ordna sin pensionsförsäkring.
Enligt svensk tradition skall förhållandena mellan arbetsgivar- och arbets- tagarorganisationer så långt möjligt ske genom överläggningar utan tvingande lagstiftning. Det finns således två vägar att gå för att undanröja den nu nämnda och andra kollektivavtalsbestämmelser som kan drabba en arbetstagare eller en grupp av arbetstagare på ett orättfärdigt sätt.
En mot avtalsparterna "mjuk" metod är att regeringen uppmanar dem att se över kollektivavtalsregler av nu nämnt slag. Erfarenheterna av den mjuka linjen är inte god. Uppmaningar har mottagits och löften har givits, men sedan har inte mycket hänt.
En andra metod är att lagstifta mot den här typen i kollektivavtal diskrimi- nerande regler. Lagstiftning är till för att skydda en svag part. Den enskilde projektanställde kan i hög grad klassificeras som den svagare parten i nu beskrivna avtalsförhållanden.
Liknande effekter gäller t ex avgångsskyldighet av åldersskäl enligt kollektivavtal.
Den fackliga organisationen eller t o m en annan facklig organisation på samma arbetsplats kräver inte så sällan att den i kollektivavtal stipulerade åldersgränsen för avgångsskyldighet alltid skall följas även om arbetsgivaren och den enskilde arbetstagaren vill förlänga anställningen och att detta är förmånligt både för företag och den enskilde. Detta är en form av diskrimine- ring som i andra sammanhang sannolikt inte skulle vara tillåten.
Principen att arbetsmarknaden skall vara så litet reglerad som möjligt är i grunden en värdefull princip. Frihet måste alltid följas av ansvar. Detta ansvar måste också innefatta stor återhållsamhet med avtalsbestämmelser som kan leda till uppenbar diskriminering.
Lagstiftningen måste för att skydda en svag part, ofta en "outsider", inne- hålla vissa gränser för avtalsparternas rätt att träffa avtal som kan leda till uppenbara orättvisor för den enskilde. Kombinationen av projektanställning och obligatorisk avgiftsbetalning till avtalspension för den projektanställde utan att någon pensionsrättighet kan tillgodogöras utgör en sådan orättfärdig tillämpning av ett kollektivavtal. Samma gäller en mycket strikt tillämpning av avgångsskyldighet på grund av åldersskäl, när arbetsgivare och den enskilde är överens om att fortsätta anställningen. Regeringen bör föreslå vissa stoppregler i lagstiftningen som undanröjer den här typen av diskrimi- nerande regler.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stoppregler gällande kollektivavtal för att hindra att kollektivavtal tillämpas på ett uppenbart diskrimine- rande sätt.
Stockholm den 2 oktober 1999
Margit Gennser (m)