När utvecklingen nu vänt och arbetslösheten sjunker så är det av yttersta vikt att jobben på arbetsmarknaden inte bara blir fler utan också bättre. Under 90-talet har antalet deltider ökat. De arbetstagare som av arbetsmarknadsskäl arbetar kortare tid än de själva önskar har ökat under 90-talet. Antalet deltidsanställda med tillfälliga anställningar har också ökat.
Erfarenheten visar att arbetstagare under lång tid kan vara fast i en ofrivillig deltidsarbetslöshet. Här finns stora inlåsningseffekter som på sikt leder till att den deltidsanställdes situation på arbetsmarknaden försvagas.
Den begränsade inkomst som deltidsarbete utgör innebär lägre a-kassa och därmed sämre förutsättningar att studera. Den som jobbar deltid används ofta av arbetsgivaren som arbetskraftsreserv som kan jobba mertid ytterligare några timmar när det behövs. För den deltidsanställde innebär detta att ständigt vara beredd att ta mer arbete på arbetsplatsen. Arbetsgivaren för- fogar inte bara över arbetstiderna utan också över fritiden. Utrymmet för studier eller för kombinationsanställningar begränsas.
Dessutom måste den som har en fast anställning på deltid lämna sin fasta anställning för att med nuvarande regler ha rätt till arbetslöshetsersättning efter 300 dagar.
Till detta kommer att den som är deltidsanställd och går upp i syssel- sättningsgrad drabbas både av minskade bostadsbidrag och ökade barnom- sorgsavgifter.
För att förbättra de deltidsarbetslösas situation krävs en lång rad insatser.
Allra viktigast är att arbetsgivarna nu i konjunkturuppgången verkligen tar sitt ansvar och organiserar arbetet på ett sådant sätt att de som önskar högre sysselsättningsgrad också får det. Det gäller såväl offentliga som privata arbetsgivare. Att vältra över kostnaderna för att arbetsgivarna inte förmår organisera arbetet på ett sådant sätt att de som så önskar får arbeta heltid på a-kassan är inte acceptabelt. Arbetsgivarna har idag inga tvingande skäl att minska de ofrivilliga deltiderna. För de fackliga organisationerna är däremot arbetstiden ett anställningsvillkor bland andra.
De marginaleffekter som drabbar de deltidsarbetande som går upp i sysselsättningsgrad skulle påverkas i positiv riktning av till exempel ett införande av maxtaxa i barn- och skolomsorg.
Inom arbetsmarknadspolitikens ram finns också skäl till insatser. Redan idag skall arbetsförmedlingen kräva av de deltidsarbetslösa att de står till arbetsmarknadens förfogande och tar anvisade jobb.
Arbetsmarknadspolitiken och arbetsförmedlingarna har under massarbets- lösheten prioriterat de långtidsarbetslösa så att de inte utförsäkras. När kon- junkturen nu har vänt finns det däremot anledning att prioritera de före- byggande åtgärderna. För att effektivt minska deltidsarbetslösheten och de ofrivilliga deltiderna krävs ett annat arbetssätt från arbetsförmedlingens sida. Detta måste kännetecknas av fler tidiga insatser. En arbetsgivare kan idag låta hundratals anställda gå ner i sysselsättningsgrad utan att det föranleder någon reaktion från arbetsförmedlingens sida.
Ett nytt arbetssätt måste kännetecknas av ett utökat samarbete med arbetsgivarna och de fackliga organisationerna. Deltidsarbetslösheten handlar om arbetsorganisation och om åtgärder som måste anpassas efter individen. I ett sådant nytt arbetssätt måste också ingå möjligheter till utbildning och studiefinansiering. När den heltidsanställda personalen utbildas så kan de deltidsanställda gå upp i sysselsättningsgrad.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en arbetsmarknadspolitik mot deltidsarbetslöshe- ten.
Stockholm den 29 september 1999
Lena Sandlin (s)
Ingemar Josefsson (s)