Enligt semesterlagen (1977:480) är viss frånvaro från arbetet s.k. semester- lönegrundande frånvaro. Detta kan leda till betydande kostnader för arbetsgivaren. Ett exempel är när arbetstagare får ledigt för att bedriva studier enligt det s.k. Kunskaps- lyftet. Sådana studier bedrivs med stöd av särskilt studiebidrag och är därmed semesterlönegrundande enligt semesterlagen. För att sådant bidrag ska betalas ut krävs emellertid att arbetsgivaren anställer någon annan som ersätter den som studerar. Både den som studerar och dennes vikarie har då enligt semesterlagen rätt till semesterlön för samma period. Arbetsgivaren får alltså bära dubbla semesterlönekostnader för den aktuella tiden.
En sådan ordning är alltför betungande, inte minst för mindre företag. En rimligare ordning vore att det organ som betalar ut en ersättning också ska betala ut semesterlön.
Om lagstiftaren anser att arbetstagaren ska tjäna in semesterlön också under perioder av frånvaro i Kunskapslyftet - för att han eller hon ska få möjlighet till betald semesterledighet trots bortavaro - bör kostnaderna för detta stanna på det offentliga som har betalt ut ersättning under perioden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att minska arbetsgivarens ansvar för semesterlön vid arbetstagarens frånvaro i Kunskapslyftet.
Stockholm den 30 september 1999
Inger Strömbom (kd)
Inga Berggren (m)
Marianne Andersson (c)
Kenth Skårvik (fp)
Holger Gustafsson (kd)
Ola Karlsson (m)
Kerstin Heinemann (fp)