I motion 1998/99:A601 belystes den rådande marknadsdiskrepansen mellan den statliga och den kommunala sektorn vad avser pensionsadministration. Som där påpekades, råder fri konkurrens inom den kommunala sektorn vad avser pensions- och kapitalförvaltning och försäkring av tjänstepensionsavtal. Inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU, kan därmed kommuner, landsting och församlingar själva välja den pensionsadministratör/förvaltare som bäst tillgodoser de krav man ställer på pris, kvalitet, service, och effektivitet.
Vad avser den statliga pensionsadministrationen är alla statliga myndig- heter skyldiga att köpa sina tjänster från Statens pensionsverk, SPV. SPV har monopol inom området Statlig Pensionsförvaltning. Detta innebär att LOU inte gäller.
De upphandlingar som genomförts inom den kommunala sektorn till dags dato har skett till prisnivåer som ligger väsentligt under dem som tidigare gällt. Detta var tydligt redan för ett år sedan och har under 1999 ytterligare förstärkts. Avvecklingen av monopolet har medfört en påtaglig besparing för sektorn, samtidigt som konkurrensen lett till bättre service och högre effektivitet vad avser pensionsadministrativa tjänster. Samma resultat skulle med största sannolikhet också kunna åstadkommas inom den statliga sektorn. Sannolikt skulle statens kostnader för pensionsadministration väsentligt kunna sänkas om SPV:s monopol inom detta område avskaffades.
SPV:s kärnverksamhet är att vara en central förvaltningsmyndighet för frågor som rör den statliga tjänstepensioneringen och statens tjänstegrupp- livförsäkring. SPV:s verksamhet är avgiftsfinansierad och det ekonomiska målet för resultatområdet Pension Statlig är full kostnadstäckning.
SPV erbjuder, inom resultatområdet Pension Försäkring, pensionsadmi- nistrativa tjänster till bolag och kommuner. Syftet är att SPV genom ökade volymer bättre ska kunna utnyttja sina resurser och sin kompetens och därmed hålla kostnaderna nere för hela SPV:s verksamhet. Det ekonomiska målet för detta resultatområde är att generera ett verksamhetsutfall mot- svarande minst 6 procent av verksamhetens intäkter. Av SPV:s verksamhets- berättelse för 1998 framgår att utfallet avviker markant från den budgetram som angavs i regleringsbrevet. Orsaken till det negativa resultatet förklaras med att kostnader för år 2000-anpassning påverkar resultatet med ca 9,4 miljoner. Den kostnadsökning på 16 miljoner kronor som belastas resultat- området förklaras också bero på år 2000-anpassning och utvecklingskost- nader med anledning av ett nytt kommunalt pensionsavtal samt förändrad kostnadsbild med anledning av ett nytt avtal med en kund.
SPV:s verksamhet tilläts vidgas genom ett särskilt regeringsbeslut 1992 där SPV medgavs rätt att åta sig pensionsadministration för myndigheter och andra uppdragsgivare under förutsättning att det är fråga om uppgifter som ligger nära verkets huvuduppgifter. Då, liksom nu, med argumentet att bättre utnyttja redan befintliga resurser och kompetens. Under perioden 9601 till 9807 har SPV ökat antalet kunder inom den kommunala sektorn från två till 24 st.
Enligt nämnda verksamhetsberättelse för 1998 anser SPV själva att deras verksamhetsidé är att "SPV skall ha en ledande position på pensionsmark- naden genom att själv eller i samverkan med partner och utifrån kundernas behov erbjuda ett heltäckande tjänste- och produktutbud".
Denna verksamhetsidé innebär krav på investeringar i systemutveckling och medför att verket i framtiden kommer att ta affärsrisker, som statliga myndigheter normalt inte gör. Detta är också huvudskälet till att resultatet för 1998 blev sämre än vad verket tidigare angivit. Med tanke på den pressade prisbild konkurrensen på den kommunala marknaden visar, finns det anledning att befara fortsatt dålig resultatutveckling på detta område.
Detta är därför ett viktigt principiellt ställningstagande, som rimligen borde föranleda en bedömning från regeringens sida. Är det regeringens upp- fattning att SPV ska hantera nya kommunala pensionsavtal, och därmed bära ansenliga investeringskostnader och ta de affärsrisker detta innebär?
Om SPV skall agera på den kommunala marknaden, är det rimligt att samtidigt marknaden för den statliga pensionsadministrationen öppnas för konkurrens. Det finns skäl att anta, att en sådan ökad konkurrens om den statliga pensionsadministrationen skulle medföra väsentligt pressade kostna- der också för den statliga pensionsadministrationen.
Regeringen har under flera år uttalat att SPV:s vidgade uppdrag skall följas, och att förutsättningarna för SPV:s verksamhet inom detta område skall prövas - utan att så skett. Riksrevisionsverket, RRV, har i sin revisionsberättelse för 1998 haft invändningar mot det sätt som SPV bedriver sin verksamhet på. RRV:s invändningar pekar på SPV:s väsentliga brister i ledningens interna styrning och kontroll vilket har medfört att SPV beräknat de preliminära pensionspremierna för statsanställda till ett för lågt belopp. En korrekt beräkning av premierna skulle ha inneburit inbetalningar om ca 7 miljarder kronor, vilket ska jämföras med de 3,7 miljarder som faktiskt betalats in från de statliga myndigheterna.
I budgetpropositionen 1999/2000:1, utgiftsområde 14, uttrycker regeringen att man ser allvarligt på den av RRV riktade invändningen men bedömer ändå att SPV utfört sina instruktionsenliga uppgifter, med tilläggen att verk- samhetsmålen ej helt har uppnåtts under 1998 och viss tveksamhet råder huruvida kvalitetsaspekten i effektmålen uppnåtts. Mot bakgrund av RRV:s invändning påpekar regeringen att SPV:s kärnverksamhet ska prioriteras. Det framgår dock inte, om regeringen med kärnverksamhet också menar SPV:s engagemang på den konkurrensutsatta (kommunala) pensionsmarknaden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om SPV:s affärsidé vad avser den konkurrensutsatta (kommunala) pensionsmarknaden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att marknaden för administration av statliga tjänstepensioner skall utsättas för konkurrens.
Stockholm den 2 oktober 1999
Lars Elinderson (m)
Elanders Gotab, Stockholm 1999