Sverige drabbades under 1990-talet av hög arbetslöshet. Många var de som tvingades in i olika åtgärder som ersättning för ett avlönat arbete. Hela den svenska arbetsmarknadspolitiken sattes på hårda prov. Antalet åtgärder ökade och nya försök inleddes, allt för att hjälpa människor ur arbetslöshet och hjälpa dem att skaffa sig nya kunskaper för nya jobb. Riksdagen införde nya regler både för den enskilde och arbetsförmedlingarna, företagen och kommunerna.
Kompetenshöjning är den viktigaste åtgärden för att klara konkurrensen idag och i framtiden, den stärker både individen, företaget och samhället i stort. Därför är Kunskapslyftet en strategisk reform för landets konkurrens- kraft.
Nu i slutet på 1990-talet har Sveriges ekonomi stärkts och växer kraftigt med låg inflation, låga räntor, stigande sysselsättning och sjunkande arbets- löshet. Landet har kommit till det läget att många varnar för att tillgången på arbete kommer att stiga så pass mycket att arbetskraften inte kommer att räcka till så att de s k flaskhalsarna inom både industri, tjänsteföretag samt kommuner och landsting blir besvärande.
Arbetsmarknadspolitiken läggs om mot en tydligare tillväxtfrämjande inriktning d v s åtgärderna inriktas i högre grad mot sektorer där brist på utbildad arbetskraft börjar synas eller bedöms kunna uppkomma.
Det förbättrade arbetsmarknadsläget måste alla grupper av arbetslösa få del av. Den minnesgode kommer ihåg att under den förra högkonjukturen i slutet på 1980-talet fanns ca 65 000 personer vid sidan av arbetsmarknaden trots stor brist på arbetskraft i landet.
Ju lägre arbetslöshet desto tydligare blir de människor som har det svårast att få ett reguljärt arbete. Den gruppen består vanligast av personer med utländsk bakgrund, arbetshandikappade samt människor med låg självkänsla eller äldre, som har svårt att möta nya krav på kompetenser och kunskaper.
Det viktigaste för alla dessa människor är att få bidra till samhällsbygget genom ett avlönat arbete, inte ständigt befinna sig inom någon åtgärd som känns främmande.
Att kunna delta fullt ut i samhällslivet kräver kunskap, självkänsla och att man blir respekterad som individ. Vårt lands välfärd bygger på människornas vilja att arbeta.
Ställs man utanför, och det ständiga sökandet efter ett jobb inte ger något resultat, så knäcks den starkaste viljan och självrespekten. Tyvärr är detta vardagen för många.
En grundläggande sak för att kunna förbättra situationen för dessa människor är att förändra synen på arbete. Vi måste inse att alla inte passar in på högproduktiva arbetsplatser utan att för den skull tappa tron på att alla vill bidra efter sin förmåga.
Vi vet idag att många människor behöver lång tid för att bygga upp sin självkänsla som ger trygghet att prova nya saker och områden.
Ett modell kan se ut enligt följande: Ett gemensamhetsföretag bildas av exempelvis en organisation eller en kommun som tar emot arbetslösa. Den första tiden ägnas åt vägledning, kunskapsbehov m m och ett kontrakt sluts mellan företaget/kooperativet och den enskilde. Under denna tid får den inskrivne sitt individuella bidrag (a-kassa m m ).
Därefter börjar han eller hon i gemensamhetsföretaget/kooperativet, som innehåller många olika aktiviteter av arbets- eller utbildningskaraktär. Det kan innebära kompetenshöjning, korta jobb, lärlingsutbildning, innovations- kunskaper, idésmedja, starta eget, föreläsningar, föreningsservice, kultur osv. Under denna tid har man en vanlig lön. Avsikten är naturligtvis att den enskilde så småningom lämnar gemensamhetsföretaget och fortsätter antingen med vidareutbildning inom det ordinarie utbildningssystemet eller tillsammans med andra startar egna företag/kooperativ eller går ut i reguljärt arbete.
För att möjligöra detta krävs en helhetssyn på den arbetslöse och sam- hällets resurser.
Arbetslösheten skapar stora kostnader för oss alla. De arbetslösa får sin utkomst från olika håll. Blir man utförsäkrad går kostnaderna över till kom- munerna. De olika systemen försöker hålla ned sina kostnader på andras bekostnad.
Detta är inte rationellt eller ens logiskt för samhället som helhet utan leder till onödiga diskussioner om vem som skall betala och är framför allt förned- rande för den arbetslöse.
Det finns knappast någon som hävdar att arbetslösa skall stå utan någon som helst ersättning. Oavsett livssituation så måste vi solidariskt ställa upp för varandra.
Därför är det vår gemensamma uppgift att inrymma alla människor under begreppet arbetsmarknaden.
Vi måste möjliggöra helhetslösningar där alla lokala intressenter (arbets- förmedlingen, kommunen, försäkringskassan, företag, fackliga organisatio- ner, studieförbund m m) med sin kompetens och ekonomi får möjlighet att bidraga till genomförande av t ex gemensamhetsföretag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en social arbetsmarknad.
Stockholm den 5 oktober 1999
Raimo Pärssinen (s)
Per-Olof Svensson (s)
Sinikka Bohlin (s)
Agneta Brendt (s)
Kenth Högström (s)