Det går bra för Sverige, vilket vi alla skall glädjas åt. Företagen gör större vinster än under den period när man från övervinster skapade Arbetslivsfonden.
Erfarenheten av Arbetslivsfondens verksamhet var god. Medvetenheten om både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön uppmärksammades och många goda projekt ledde till förbättringar på arbetsplatsen med minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel, vilket i sin tur ger en ökad produktivitet.
Tyvärr avvecklades Arbetslivsfonden i förtid. Vi kan nu se att sjukfrån- varon och förtidspensioneringen ökar från en historiskt låg nivå. Men det är angeläget att man kan vidta åtgärder på arbetsplatsen som förhindrar att människor slås ut i förtid.
Arbetsmarknaden har under de sista fem åren förändras genom den tek- niska utvecklingen och pressen har ökat på människor till följd av den sanering av ekonomin som genomförts. Fortfarande finns det verksamheter som har en sådan personalbemanning att människor drabbas av olika sjukdomar.
Vi ser även en ny grupp människor som arbetar inom bl.a. IT-verksamhet där engagemanget gör att de arbetar betydligt över normal arbetstid och drabbas av stress och utbrändhet i förtid.
Risken är att det bland denna grupp finns människor som kommer att bli utslagna från arbetsmarknaden i förtid.
För samhället och företagen är det ekonomiskt fördelaktigt om människor är friska och kan arbeta. Därför är det förebyggande arbetsmiljöarbetet viktigt.
Regeringen bör tillsätta en utredning som tar fram förslag på hur man kan förhindra för tidig utslagning från arbetsmarknaden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för att minska utslagningen från arbetslivet.
Stockholm den 3 oktober 1999
Lennart Klockare (s)
Lilian Virgin (s)