Att vara arbetsgivare innebär stort ansvar och mycket arbete. Att vara liten arbetsgivare utan tillgång till experthjälp från egna jurister och personaladministratörer är komplicerat, betungande och tar mycket kraft och tid i anspråk. Arbetsgivarens förhållande till sina anställda regleras av minst ett femtiotal lagar och förordningar. Att dessa utgör en psykologisk spärr för anställningar i framför allt små företag är tämligen självklart.
En riksdagsmajoritet gav i april förra året regeringen i uppdrag att "utan dröjsmål" återkomma till riksdagen med ett förslag till ändring av turord- ningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Beställningen innebar att reglerna skulle ändras så att undantag medges för två arbetstagare i företag med färre än tio anställda. Utformningen av beslutet styrdes i hög grad av att Miljöpartiet var ett av partierna i den oheliga allians som bildade majoritet.
Det föreliggande förslaget från regeringen, som riksdagen tyvärr fått vänta på i drygt ett år, innebär att två personer med "särskild betydelse för företaget" får undantagas oberoende av företagets storlek. Regeringens för- slag är i ett avseende bättre än riksdagens beställning. Det begränsar inte företagets storlek till tio anställda, vilket skulle ha gett oönskade tröskel- effekter.
Det hade naturligtvis varit ännu bättre om regeringen helt hade slopat turordningsreglerna eftersom dessa är anpassade till en förgången tid. De stelbenta reglerna, som innebär att den med längst anställningstid skall vara kvar i företaget, är många gånger förödande. Ålderssammansättningen bland personalen blir skev, vilket ofta leder till att en driftsinskränkning inom kort följs av en ny. Framtiden kräver istället en ny arbetsrätt med ett nytt perspektiv. Det är dags att säga farväl till det gamla synsättet "hur förhindra uppsägning" till "hur göra det lättare att anställa".
Möjligheten att få undanta två personer från turordningsreglerna är emellertid under rådande omständigheter bättre än ingenting.
Regeringens förslag om att det skall bli möjligt att underställa Arbets- domstolen huruvida de undantagna personerna är "av särskild betydelse för företagets framtid" eller inte är emellertid helt oacceptabelt. Detta har även Arbetsdomstolen pekat på i sitt remissvar till regeringen. Domstolen menar att karaktären på den av arbetsgivaren bedrivna verksamheten får betydelse vid en rättslig prövning, vilket kan leda till att bevisningen vid en eventuell tvist kan bli omfattande. Även de flesta remissinstanser som representerar arbetsgivarsidan har avstyrkt förslaget, vilket är fullt förståeligt. Ty vilken liten arbetsgivare vill riskera tid och pengar vid en process i Arbetsdom- stolen, oavsett hur mycket hon än anser sig ha på fötterna?
Regeringen har föreslagit att lagändringen skall träda i kraft den 1 januari år 2001. Med tanke på den tid som förflutit sedan riksdagens beslut vore ett ikraftträdande den 1 juli i år att föredra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att kriteriet "särskild betydelse för den fortsatta verksamheten" skall kunna prövas rättsligt,
2. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar om ändrad tidpunkt för ikraftträdandet.
Stockholm den 7 juni 2000
Elizabeth Nyström (m)
Jan-Evert Rådhström (m)