Arbetslösheten innebär ett antal försakelser för de människor som drabbas av den. Den fackliga rörelsen i Sverige har påtalat att de arbetslösa inte följt med i den kostnadsspiral som det övriga samhället nu börjar kompenseras för. De arbetslösa har fått vidkännas en väsentlig nedskärning i sin privatekonomi.
För ett stort antal av de fackliga medlemmarna är det idag inte 80 % av inkomstbortfallet som täcks av arbetslöshetskassans försäkring, utan ett betydligt lägre procenttal.
Det finns också en livaktig diskussion om bidragen vid utbildning, som nu administreras genom försäkringskassan. Eftersom den reguljära ersättningen från arbetslöshetskassan administreras via de olika fackförbundens a-kassor eller via ALFA-kassan innebär detta att två utbetalare har mycket kontakt med varandra för att samordna beslut om ersättningar.
Om utbetalningsansvaret, när det gäller bidragen vid utbildning, istället kan samordnas under en utbetalare skulle detta dels innebära snabbare hantering av ärendena, dels innebära minskade administrationskostnader. Det finns sannolikt rationaliseringsvinster att göra genom att lägga över handläggningen av särskilt utbildningsbidrag en arbetslös erhåller under studier vid Kunskapslyftet till arbetslöshetskassorna. Då finns alla handlingar och uppgifter samlade på ett ställe och detta innebär, förutom minskade administrativa kostnader, även tidsvinster.
Frågan om samordning av administrativa rutiner till en myndighetsutövare bör skyndsamt aktualiseras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av utbetalningsansvar.
Stockholm den 5 oktober 1999
Jan Björkman (s)