1 Inledning
Liberalismens främsta utgångspunkt är den enskilde individen. Det är för oss liberaler en självklarhet att den enskilde individen skall kunna forma sitt liv som den själv önskar. Liberaler har en lång och gedigen tradition på jämställdhetsområdet. John Stuart Mill var en av de första som uttryckligen påtalade och skrev om kvinnans underordnade ställning i samhället. År 1921 blev den frisinnade Kerstin Hesselgren Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot. Folkpartiet liberalerna var vidare först med att kräva en särskild jämställdhetslag 1970. På våren 1979 och senare på hösten förelades riksdagen propositioner om förstärkt diskrimineringslag och påbjudande föreskrifter om aktiverande, positiva insatser för ökad jämställdhet i arbetslivet. År 1994 godkände riksdagen Bengt Westerbergs jämställdhetsproposition "Delad makt - delat ansvar" som har kommit att spela en mycket viktig roll i jämställdhetsarbetet. Senast drev vi hårt jämställdhetsfrågan när militär och civilmilitär verksamhet utreddes i den statliga Pliktutedningen. Även där nåddes framgång.
Trots att Sverige ligger mycket bra till vid internationella jämförelser på jämställdhetsområdet, kvarstår det mycket att önska och åtgärda. De traditio- nella och stereotypa könsrollerna lever kvar och utgör fortfarande ett verkligt hinder för mäns och kvinnors möjligheter att själva forma sina egna liv efter sina respektive mål och önskningar. Ur liberalt hänseende är den främsta utmaningen på jämställdhetsområdet att se till att fler kvinnor får mer makt över sina egna liv. Det är ur ett liberalt perspektiv vidare angeläget att uppmärksamma och tydliggöra de strukturer som utgör hinder för kvinnor kopplat med en vilja att åtgärda detta med lösningar som utgår från den enskilde individen.
Jämställdhet handlar ytterst om att skapa möjlighet för ett samhälle där kvinnor och män ges samma livschanser. Jämställdhet är vidare inte en isolerad fråga utan berör och påverkar samhällets alla områden. För att Sverige skall bli ett jämställt samhälle där människor värderas efter kompe- tens - och inte efter kön - så måste samhällets alla instanser vara medvetna om de brister som föreligger idag. Det är inte tillräckligt att den politiska sfären försöker ändra på sina maktstrukturer. Samtliga samhälleliga områden måste inse att det är ett problem med en alltför mansdominerad arbetsmark- nad och tydligt verka för ett mer jämställt samhälle.
2 Rättvis lön - oavsett kön
Fortfarande är det tydligt att mäns och kvinnors arbete inte värderas lika. Det tar sig bland annat uttryck i att kvinnor inte tjänar lika mycket som män. En mängd studier bekräftar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte minskar utan tvärtom ökar. Att avskaffa löneskillnaderna mellan kvinnor och män är ett av de viktigaste medlen i kampen för att nå ett jämställt samhälle.
Enligt Löneskillnadsutredningens slutbetänkande som presenterades för ett par år sedan påvisades att mellan en till åtta procent av löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte kan förklaras på något annat sätt än att kvinnor diskrimineras i arbetslivet. Om kvinnor under någon period i sitt liv önskar arbeta deltid är det ett sakligt skäl för att ge dem lägre lön. Men det faktum att kvinnor generellt väljer att arbeta deltid kan ses som ett uttryck för att de traditionella könsrollerna består. Folkpartiet liberalerna föreslår nedan ett antal punkter som vi menar har stor betydelse för att utjämna mäns och kvinnors olika förutsättningar på arbetsmarknaden.
2.1 Konkurrens ger rättvis lön
Generellt sett har kvinnor lägre lön än män. En förklaring till detta är att många kvinnor väljer att deltidsarbeta. En annan förklaring är att många kvinnor arbetar i kvinnodominerande yrken, främst inom den offentliga sektorn. Nästan 8 av 10 kvinnor som arbetar gör det i kvinnodominerande yrken; motsvarande gäller för män. Bara en av tio av Sveriges arbetsföra befolkning arbetar i yrken med en jämn könsfördelning. Idag är det lika hög andel kvinnor som arbetar inom kommun och landsting som inom den privata sektorn. På en kommunalanställd man går det hela fyra privatanställda.
Det råder en monopolsituation inom stora delar av den offentliga sektorn. Detta resulterar bland annat i att lönerna hålls nere i de sektorer där kvinnor traditionellt sett har erfarenhet och kunskap. En av förklaringarna till de låga lönerna är att arbetsmarknadens funktionssätt är föråldrat och måste förnyas.
Folkpartiet liberalerna vill med anledning av detta verka för att bryta de offentliga de facto-monopolen och göra det möjligt för fler arbetsgivare att utföra offentligt finansierade tjänster inom sektorer såsom vården och skolan. Vi menar vidare att det är oerhört viktigt att kvinnor ges möjlighet att själva välja arbetsgivare och i större utsträckning tillåts bestämma arbetsformerna. Detta skulle bidraga till att kvinnorna kan konkurrera på en marknad för att på så sätt också nå upp till männens lönenivåer. Ur lönehänseende har den offentliga sektorn släpat efter den privata. Den utvecklingen har samman- fallit med att kvinnor blivit alltmer dominerande inom den offentliga sektorn. Att antalet män som arbetar inom skola och vård sjunker är ett illavarslande tecken. Om kvinnor tilläts bestämma mer över sin arbetstid skulle det leda till bättre kvalitet för barn, sjuka och gamla genom att dessa kan välja den typ av service, omsorg eller utbildning, som passar dem själva bäst. Detta skulle leda till lägre kostnader för skattebetalarna och likaså utveckla den offentligt finansierade servicen.
En av de viktigaste jämställdhetsambitionerna handlar om att reformera den offentliga sektorn. Om kvinnor startade egna företag i samma utsträck- ning som män tidigare har gjort, och anställer var sin person, så skulle detta beräknas ge ca 400 000 nya jobb. Så länge kvinnor i vård, omsorg, utbildning och service till människor inte ges möjlighet att förverkliga sina idéer utanför den offentliga sektorn hämmas mycket av kvinnlig skaparkraft. Detta är inte bara jämställdhetsfientligt, det är likaså ett enormt resursslöseri som kan leda till allvarliga konsekvenser för samhället i stort.
2.2 Flerårsplan för bättre löneutveckling i kvinnodominerade yrken inom t.ex. vård och skola
Det blir allt svårare att rekrytera personal till arbeten inom den offentliga sektorn. Denna situation är särskilt tydligt på utbildningsområdet, läraryrket och inom vården. De som kan få bättre betalda arbeten på annat håll hoppar av sina arbeten. Det är likaså tydligt att det är stora svårigheter idag att locka de bästa eleverna till exempelvis lärarutbildningen. För Folkpartiet liberalerna har utbildning alltid varit viktigt. Vi har tydligt klargjort att vi arbetar för höjda lärarlöner och vi är likaså beredda att se på andra kvalificerade yrkeskategorier inom den offentliga sektorn på samma sätt.
I Stockholms stadsfullmäktige ingår Folkpartiet i den styrande majoriteten och har där drivit igenom att en större andel av kommunens budget skall avsättas till höjda lärarlöner. Idag är det än mer viktigt, med hänsyn till den faktiska situationen, att yrken som kräver akademisk utbildning och stort eget ansvar - med uppgift att bland annat undervisa och "forma" en ny generation - ges en bättre löneutveckling än tidigare.
2.3 Främja rekrytering av fler män inom vård och skola
Det är fortfarande ett problem att det är så få män som är verksamma inom skolan, äldrevården och sjukvården. Under senare tid har likaså det tidigare så statusfyllda läkaryrket kommit att förlora i ställning. Det har egentligen inte varit lönebildningsaspekten som har varit den viktigaste utgångspunkten för Folkpartiet liberalerna när vi föreslagit åtgärder för att öka andelen män inom dessa yrken. Men vi kan inte förringa att det historiskt sett verkar föreligga ett samband mellan hög andel kvinnor inom ett yrkesområde och svag löneutveckling.
Detta är ett komplext problem och det diskuteras olika teorier kring hur denna problematik bäst kan lösas. Folkpartiet liberalerna, och många med oss, hävdar att det är nödvändigt att först höja lönerna för att på så sätt locka fler manliga sökande till arbeten inom vården och skolan. Andra argumen- terar istället för att män inom fackföreningsrörelsen och yrkeskollektiv skall verka för att underlätta positiva förhandlingar.
2.4 Stimulera stort utbud av hushållsnära tjänster
Grunden till frihet är att ha ett arbete. En ekonomiskt oberoende kvinna är en kvinna med ett lönearbete - inte obetalt hemarbete. Den klassiska utgångspunkten för att analysera välfärd är att utgå från individens val mellan konsumtion (arbete) och fritid. Tyvärr vet vi ju att det inte är så enkelt. Den statliga maktutredningen (Demokrati och makt i Sverige) och andra senare publicerade rapporter, visar att fördelningen av hemarbetet även påverkar fördelningen av makt och inkomster i arbetslivet och i samhället i stort. På grund av att kvinnorna jämfört med männen är borta mer och i längre perioder i arbetslivet påverkar detta också kvinnornas möjligheter till högre löner och bättre yrkespositioner. Ett väsentligt skäl till att kvinnor släpar efter lönemässigt är "förvärvsavbrotten", dvs det faktum att kvinnor stannar hemma under något eller några år för att vara med sina barn.
Folkpartiet liberalerna vill genomföra vissa skatteförändringar för att på så sätt kunna möjliggöra ett större utbud av hushållstjänster dels för att många arbetslösa män och kvinnor skall få arbete, dels för att familjer där båda makarna har förvärvsarbeten skulle få vardagsarbetet att fungera lättare utan att någon behöver ge upp sina yrkesambitioner. Vi vet ju alltför väl att det ofta är kvinnan som ger upp sina yrkesambitioner, om familjelivet kräver att någon är hemma. Lägre moms eller nedsatta arbetsgivaravgifter på t.ex. hushållsnära tjänster skulle likaså kunna ge lägre priser och förmodligen fler jobb i dessa sektorer. En skatteändring skulle vidare innebära att diskrimine- ringen i tjänstesektorn bryts. Att kunna anlita företag som utför matlagning, bilreparationer och tvättning eller städning i hemmet är en viktig del av en fungerande tjänstesektor och kan bidraga till att familjer kan frigöra mer tid till andra saker.
Intressant är att regeringen ställer sig bakom ett ROT-avdrag som under- lättar för köp av traditionellt manliga serviceyrken, men inte ett "RUT- avdrag" som underlättar för köp av servicearbete inom traditionellt kvinnligt dominerade yrken. Ytterligare ett argument för att stimulera hushållsnära tjänster är att det underlättar kvinnors möjligheter att starta eget och kunna ägna sig åt entreprenörskap. Politikerna kan generellt sett inte förutse inom vilka sektorer de framtida jobben kommer att finnas, men mycket pekar på att en expansion av den vita tjänstesektorn är båda önskvärd och nödvändig. Det är vidare ett viktigt led i kampen för att nå ett mer jämställt samhälle.
2.5 Pappamånad
Politikernas främsta uppgift är att ge människor möjlighet att själva bestämma över sina egna liv. Mamma- och pappamånaden har i detta sammanhang varit och är fortfarande ett viktigt instrument. Många par uppger att de upplever att de lever i en jämställd relation - tills den dag de blir tre. Då plötsligt är det kvinnan som får ta huvudansvaret för barn och hushållsarbete. Vad beror då detta på? Att inte tillräckligt många män är beredda att ta sitt ansvar? Det finns säkert en kategori som kan förklaras utifrån detta förklaringssätt. Vi tror dock att betydligt fler män under någon period vill vara hemma med sina barn. Det största problemet är att det ekonomiska klimatet inte är tillräckligt gynnsamt.
För att möjliggöra att fler skall kunna ta ut sin pappamånad är det viktigt att föräldraförsäkringen höjs. Vi vet att sedan regeringen sänkte ersättnings- nivån i föräldraförsäkringen har andelen män som tar vara på föräldra- försäkringen minskat. Statistiken visar att endast tolv procent av papporna tar ut sin föräldraledighet. Detta, och det faktum att många män gärna skulle vilja vara hemma med barnen om familjen hade råd, visar hur angeläget det är att inte urholka ersättningen i föräldraförsäkringen. För oss i Folkpartiet liberalerna är det mycket viktigt att fler män i politik, näringsliv och i samhället i stort uppmuntras till att vara ledande i kampen för att förena karriär med ansvaret som fäder. Därmed faller också ett opinionsansvar - inte minst på statsmakten - att stimulera fler män att ta ut sin pappamånad.
2.6 Förbättra möjligheterna att driva diskrimineringsmål i enskilda fall
Det finns flera tillvägagångssätt för att komma runt problematiken med orättvisa lönestrukturer. Den juridiska vägen är en möjlig väg. Diskriminering i arbetslivet är ett brott och i ett rättssamhälle måste brott kunna beivras. Folkpartiet liberalerna ställer sig positivt till att Jämställdhetsombudsmannen tillsammans med en rad olika fackförbund fortsätter att driva lönediskrimineringsfrågor. Viktigt att påpeka är dock att ett utslag i domstol aldrig kan räcka för att bli av med lönediskrimineringen.
Det har emellertid visat sig att de som tagit upp mål under åberopande av förbudet mot lönediskriminering i ett antal fall har misslyckats. Det proble- matiska är att bevissituationen ofta är mycket komplicerad. Den arbets- värdering som krävs tar betydande resurser i anspråk. JämO spelar en mycket betydelsefull roll i detta sammanhang. Självfallet är det också viktigt att fackförbunden är drivande.
3 Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffandet av de facto-monopolen inom den offentliga sektorn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att höja löneläget för kvinnodominera- de yrkesgrupper.
Stockholm den 29 juni 2000
Elver Jonsson (fp)
Runar Patriksson (fp)
Ana Maria Narti (fp)
Helena Bargholtz (fp)