Förändringarna i dagens samhälle går allt snabbare. Nytänkande, förändring och förnyelse är nödvändiga inslag i ett samhälle som strävar efter att skapa förbättringar och ökad trygghet för alla. Detta gäller praktiskt taget på alla områden i dagens samhälle.
Mot denna bakgrund anser vi att alla verksamheter, som stat och kommun samt olika myndigheter bedriver fortlöpande, måste bli föremål för prövning och kontroll om huruvida de olika verksamheterna bedrivs effektivt och på ett sätt som leder till att de uppsatta målsättningarna kan uppnås.
Detta måste också gälla för Samhall, vars verksamhet syftar till att hjälpa arbetshandikappade med rehabilitering och till återanställning i det ordinarie näringslivet. Det är oftast mycket positivt om den arbetshandikappade kan återanpassas till arbete i det företag han/hon tidigare varit anställd i, eller åtminstone bli så frisk att annat lämpligt arbete kan erhållas.
Då det gäller Samhall - vars verksamhet oftast fungerar väl - befarar vi dock att förändringsprocessen går i fel riktning. I stället för att våga sig på nytänkande som leder till förändringar med hjälp av nya idéer och lösningar tycks utvecklingen gå mot ökad koncentration, stillastående eller nedläggningar av verksamhet. Detta drabbar ofta de mindre enheterna som ofta bedriver sin verksamhet i små kommuner. Exempel finns där så skett - där i sig ekonomiskt välskötta enheter inom Samhall lagts ner eller åderlåtits kraftigt.
När enheterna blir större och för många "anställda" hamnar längre och längre från boendeorten är risken stor för tungroddhet och ökade administrationskostnader. Andelen av totalkostnaderna för Samhall som går till administration är redan hög. Det är viktigt att dessa senare kostnader sjunker till lägre nivåer och att därmed ekonomiska medel i större utsträckning leder till att fler arbetshandikappade kan få hjälp än i dag.
Utvecklingen mot nedläggningar och ökad koncentration av verksamheten är olycklig, särskilt i de fall där det på orten som överges också finns företag som är villiga att ta emot arbetshandikappade. Särskilt olyckligt synes avveckling av verksamheter vara i orter där kommuner ändå faktiskt driver litet av egna minisamhall för människor som inte "platsar" eller passar in i Samhalls nuvarande verksamhet.
Vi vill därför föreslå att en försöksverksamhet startas - förslagsvis i tio kommuner med kommunen som huvudman för verksamheten. Självklart skall finansieringen ske genom statliga anslag som i dag. Vi föreställer oss att man i försökskommunerna etablerar nära samarbete med det lokala näringslivets företag som ofta är beredda att hjälpa till genom att ta emot fler arbetshandikappade. Att återanpassa dessa drabbade människor till arbeten i vanliga företag är och måste vara det helt övergripande målet för denna försöksverksamhet liksom för Samhall i dag.
Vi tror att det skulle vara mycket välbetänkt att starta en försöksverksamhet i linje med vad vi här helt kort har föreslagit. Det kan mycket väl visa sig att en mera lokalt inriktad organisation i intim samverkan mellan kommuner och lokala företag kan bli framgångsrik.
Samhalls nuvarande organisation är hierarkiskt uppbyggd med inte mindre än fem nivåer, som exempelvis:
- Koncernledning i Tullinge
- VD i Malmö
- Distriktschef i Malmö
- Enhetschefer
- Arbetsledarchefer
Det skulle inte förvåna om en försöksverksamhet visade att denna tunga och dyrbara organisationsuppbyggnad med fördel skulle kunna förändras och att administrationen därigenom kunde förbilligas och mer medel därför på sikt kunna frigöras till hjälp för fler människor med dessa berörda hjälpbehov.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet för ett bättre Samhall.
Stockholm den 5 oktober 1999
Ingvar Eriksson (m)
Jeppe Johnsson (m)