Arbetshjälpmedel kan tillhandahållas personer med arbetshandikapp dels av försäkringskassan, dels av Arbetsmarknadstyrelsen (AMS). När arbetshjälpmedel som AMS tillhandahåller är placerat på den handikappades arbetsplats förutsätts arbetgivaren försäkra hjälpmedlet.
Personer med visst arbetshandikapp har ofta sin anställning med hjälp av s.k. lönebidrag inom frivilligorganisationerna. Mycket ofta verkar frivilligorganisationerna under knappa omständigheter med finansiering av kommunala anslag, medlemsavgifter, lotterier osv.
Mycket har hänt vad gäller utvecklingen av hjälpmedel som numera kan bestå i teknisk utrustning av mycket avancerat slag, vilket gör att det blir mycket höga försäkringspremier för arbetsgivaren, i vissa fall så höga att ideella organisationer inte har ekonomisk möjlighet att betala sådana. Då lönebidraget inte omfattar kostnader för försäkring av hjälpmedel belastar sådan kostnad direkt arbetsgivaren.
Hjälpmedlet som är kopplat till att öka den arbetshandikappades möjlighet till arbete har ingen direkt koppling till arbetsgivarens åtagande för den enskilde lönebidragsanställda utan är i likhet med lönebidraget att anse som en förutsättning för den anställde att kunna ha ett arbete.
För att undanröja hinder för de arbetshandikappade att få ett arbete och för frivilligorganisationerna att kunna ta emot och anställa personer med behov av lönebidrag och eventuella arbetshjälpmedel bör den myndighet som beviljar och tillhandahåller arbetshjälpmedel också vara den som försäkrar desamma.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetshjälpmedel och försäkringar.
Stockholm den 29 september 1999
Elisebeht Markström (s)
Reynoldh Furustrand (s)
Michael Hagberg (s)
Anders Berglöv (s)