Inom de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna är lönebidrag ett utmärkt instrument för att underlätta för personer med funktionsnedsättningar att komma in på arbetsmarknaden. Lönebidraget har utvärderats och visat sig vara samhällsekonomiskt lönsamt. I en högkonjunktur är det av största vikt att alla grupper får del av uppgången och de arbetstillfällen som står till buds. Därför är det glädjande att regeringen föreslår en förstärkning på detta område. Det är nu man skall ta chansen och slussa ut fler på den ordinarie arbetsmarknaden.
Ett problem som man nu borde passa på att åtgärda inom systemets ram är den låga lönenivån. Det finns ett så kallat lönetak ovanför vilket man ej kan få statligt stöd. Det leder tyvärr ofta till inlåsningseffekter inom vissa yrken. Naturligtvis är det inte förbjudet att erbjuda någon högre lön, men det är inte så värst många arbetsgivare som gör det.
Lönetaket är idag 13 700 kronor och har varit så åtminstone de senaste femton åren. För att personer som har anställning med lönebidrag inte skall vara hänvisade till en viss smal arbetsmarknad eller till vissa regioner, borde man höja detta tak.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidragen.
Stockholm den 29 september 1999
Ann-Marie Fagerström (s)
Håkan Juholt (s)
Agneta Ringman (s)
Krister Örnfjäder (s)