Under 90-talet har arbetsmarknaden genomgått en rad förändringar som fått långtgående konsekvenser för de flesta människor i yrkesverksam ålder. Kraven på god grundutbildning, yrkesutbildning och personlig kompetens har höjts. Personalnedskärningar har ökat arbetsbelastningen avsevärt. Samtidigt har stödåtgärderna stramats åt för många grupper.
De senaste årens högkonjunktur med god tillväxt och låg inflation har lett till och kommer att leda till fler arbetstillfällen, men bara för dem som uppfyller kraven och förväntningarna. De arbetsmarknadspolitiska stöden måste därför även fortsättningsvis vara det komplement det var avsett som för särskilt utsatta grupper.
Eftersom ingen statistik förs över antalet personer som lämnar arbets- marknaden före 65 års ålder kan den faktiska utslagningen inte speglas. Genomströmningen och bortsållningen redan före inträdet i arbetslivet bland funktionshindrade är likaså odokumenterat.
I avvaktan på slutsatser och förslag i utredningarna om den arbetslivs- inriktade rehabiliteringen och mångfalden i arbetslivet bör innehåll och omfattning av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, liksom ansvars- fördelningen och samordningen av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen, få de resurser som behövs för ett aktivt arbetsmarknadspolitiskt arbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fler personer med arbetshandikapp skall kunna få arbete.
Stockholm den 4 oktober 1999
Hans Karlsson (s)