Familjehemmen utan skydd vid arbetslöshet
De senaste 15 åren har diskuterats om huruvida uppdraget som familjehem skall erhålla status som arbete i arbetsrättslig mening. Frågan har varit uppe i olika forum och instanser utan att man kommit till någon nöjaktig lösning för familjehemmen.
Skall uppdraget som familjehem betraktas som ett arbete och därmed ge rätt till den sociala, ekonomiska och arbetsrättsliga trygghet som andra liknande arbeten ger? Med andra ord att familjehemsföräldrar blir anställda och får lön jämförbar med liknande arbeten och rätt till det försäkringsskydd (olycksfallsskydd, sjukförsäkring, pensionsförsäkring och arbetslöshets- försäkring) och övriga förmåner (semesterersättning) som annan anställning ger.
De får ingen arbetslöshetsersättning när uppdraget upphör trots att de under många år haft familjehemsverksamheten som förvärvsarbete och huvudsaklig inkomstkälla. De får väldig låg eller ingen pension alls när de går i pension. De som råkar ut för detta är oftast kvinnor, dvs. uppdraget som familjehem har visat sig vara en "kvinnofälla". Under senare år har familje- hemmens organisationer fått alltfler påstötningar från familjehem som upplever det som djupt orättvist.
Från familjehemmens verklighet
En 62-årig Börje, som under 20 års tid arbetat som fosterhemsförälder, blev utan uppdrag sedan sista fosterbarnet flyttat till egen lägenhet. Han har blivit så gammal att han inte orkar ta emot några nya placeringar, vilka kan ta ett tiotal år. Trots att han anmält sig som arbetslös får han ingen hjälp av vare sig facket eller a-kassan. Han är medlem i ett fackförbund och a-kassa.
En kvinna i Stockholms län har på uppdrag av Svalövs kommun under tio års tid tagit emot förståndshandikappade, autistiska och schizofrena barn för familjehemsplacering till ett arvode av 16 475 kronor per månad. Den 9 februari 1997 upphörde uppdraget och kvinnan blev arbetslös. Hon ansökte om arbetslöshetsersättning men fick avslag.
Familjehem/fosterhem avser ett vanligt hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn för stadigvarande vård och fostran eller vuxna för vård och omvårdnad. Uppdragets omfattning och familjehems- föräldrarnas bundenhet varierar. Generellt kan det dock sägas vara ett både svårt och tungt arbete med barn som ofta har mycket svåra sociala problem. Familjehemmen erhåller ett månatligt arvode, vilket deklareras som inkomst av tjänst, samt en skattefri omkostnadsersättning. Kommunen erlägger skatt och sociala avgifter.
Enligt familjehemmen är det otvetydigt att de inom överskådlig tid kommer att vara socialtjänstens dominerande resurs för omvårdnaden av barn, ungdomar och vuxna. I takt med att kraven på familjehemmen skärps blir det allt svårare att rekrytera nya familjehem som är kvalificerade för att möta de ökade kraven. Det blir allt svårare när de människor som engagerar sig som familjehem inte får del av den sociala trygghet som kommer andra yrken (dagbarnvårdare, behandlingsassistenter m.fl.) till del eftersom de inte betraktas som arbetstagare.
Om familjehemsförälder som uppbär a-kassa av annat arbete och tar emot fosterbarn som kan utnyttja kommunens barnomsorg eller går i skolan tolkar olika fackförbund på skilda sätt om man har rätt att behålla sin a-kassa eller ej. Till exempel Kommunalarbetarförbundet, där många heltidsarbetande familjehem är medlemmar, betraktar arbetet som bisyssla, vilket gör att man inte kan uppbära a-kasseersättning under tiden som uppdraget pågår. Har du däremot haft placering innan du blev arbetslös kan man behålla uppdraget i ringa omfattning utan att det påverkar a-kassa. Däremot är inte inkomster som heltidsanställt/arvoderat familjehem får a-kassegrundande dvs. vid arbetslöshet kan du inte få någon ersättning från a-kassan.
Andra fackförbund tolkar inkomsten på sitt sätt. Du kan t.o.m. behålla din a-kassa oavsett om du varit arbetslös före familjehemsuppdrag eller inte med hänvisning till att eftersom inkomsten inte är a-kassegrundande påverkar den inte heller den a-kassa som du redan är berättigad till.
Genom att erkänna familjehemsverksamhet som ett arbete kommer fler människor att våga engagera sig i denna för samhället så viktiga vårdresurs. Kommunerna har i dag påtagliga problem att rekrytera familjehem. Efter- frågan är betydligt större än tillgången. Många barn och ungdomar får därför inte den trygga uppväxt som ger ett fungerande vuxenliv utan belastar i stället socialtjänst, sjukvård, rättsväsende och kriminalvård.
Med hänvisning till vad som ovan anförts bör riksdagen snarast ge regeringen i uppdrag att utreda familjehemmens ställning på arbetsmark- naden för att en enhetlig tillämpning av reglerna skall komma till stånd och att arbetet som familjehemmen gör betraktas som anställning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av familjehemmens ekonomiska trygghet och arbetsrättsliga ställning.
Stockholm den 4 oktober 1999
Hans Karlsson (s)