I regeringens budgetproposition konstateras att behovet av medel till arbetshjälpmedel konstant är ca 150 miljoner kronor. Samtidigt visar två nyligen publicerade rapporter (Funktionshindrades situation på arbetsmarknaden - 4:e kvartalet 1998, utgiven av SCB, AMS och Rådet för arbetslivsforskning, samt Arbetsmarknad för unga med funk- tionshinder, utgiven av 15 ungdomshandikappförbund) att personer med funktionshinder upplever att de inte har de arbetshjälpmedel de anser att de behöver.
AKU-rapporten visar att ca 45 % av dem som har behov av arbetshjälp- medel inte har de hjälpmedel som de anser att de behöver och rapporten från ungdomshandikappförbunden visar att drygt 50 % av dem som ingår i under- sökningen inte anser att de har de hjälpmedel som de skulle behöva.
Det verkar med andra ord som om det finns en kraftig differens mellan ansökningar om arbetshjälpmedel och upplevt behov av arbetshjälpmedel.
Det kan finnas flera orsaker till att personer med behov av hjälpmedel inte ansöker om dem. En orsak kan vara att kunskapen om vilka hjälpmedel som finns är bristfällig, en annan orsak skulle kunna vara att personen inte vill vara till "besvär" och därför inte ansöker om de arbetshjälpmedel som de har behov av.
I dag saknas det underlag för att bedöma hur organisationen runt tilldelning av arbetshjälpmedel skall kunna förändras för att bättre svara mot de behov som finns. Det är angeläget att ett sådant underlag arbetas fram.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning om organiseringen av tilldelandet av arbetshjälpmedel.
Stockholm den 1 oktober 1999
Lena Sandlin (s)
Ingemar Josefsson (s)